• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Care sunt cele mai bune 10 whisky-uri scoțiene?

Aug 30, 2011 costachel Băuturi, Distilate, Mozaic 8


Ca orice selecție, firește că și aceasta de mai jos, făcută de expertul în whisky Charles Maclean pentru The Independent, are o doză de subiectivitate. Dar nu văd nimic rău în asta, pentru că, în fond, nu suntem la atletism, ca să putem fi siguri că Lagavulin l-a bătut pe Johnie Walker cu 3 sutimi, iar Talisker a aruncat cu 7 cm mai mult decât Auchentoshan. De altfel, nici prestigiosul cotidian britanic nu ne propune vreun clasament, ci ne oferă doar o listă. Cea pe care vă invit să o parcurgeți în continuare.

 

Johnnie Walker Black Label
Perfect rotunjit, profund și plin, acesta este Scotch-ul cel mai admirat de către producătorii de blend-uri. Dacă ar fi să iau o singură sticlă pe o insulă pustie, probabil aceasta ar fi aleasa. (40 per cent ABV, £20.45)

 

 

Lagavulin 16 Year Old
Prințul malt-urilor din Islay este întunecat și profund, cu note de fruitcake și alge. O textură voluptuoasă și un final condimentat și afumat. Un pahar pentru meditație, târziu în noapte. (43 per cent ABV, £41.95)

 

The Glenrothes 1985
Un excelent single-malt din Speyside, cu note de fructe uscate, condimente și tanini. De băut alături de o friptură de vită Aberdeen Angus. Tocmai au fost îmbuteliate ultimele sticle din producția acestui an. (43 per cent ABV, £78.00)

 

 

Old Pulteney 12 Year Old
Un malt elegant din Wick, din nordul extrem al Scoției, cu un vag caracter „maritim”. Dealtfel, pe sticlă apare o barcă de pescuit. Poate de aceea merge foarte bine cu pește și fructe de mare. (40 per cent ABV, £24.50)

 

Clynelish 14 Year Old
Un malt care vine din North Highland, mai exact de pe coasta marină a Sutherland-ului. Proaspăt, cu note de ceară și culori șanjante. Dacă-l beți la desert, proaspăt scos din congelator, în pahare bine răcite, vă veți minuna! (46 per cent ABV, £26.49)

 

 

Auchentoshan 18 Year Old
Un single-malt din Lowland, triplu rafinat, ce provine de la o distilerie situată pe malul râului Clyde. Proaspăt, revigorant, ușor, este un excelent aperitiv. (43 per cent ABV, £49.99)

 

 

Asyla
Un neobișnuit (și neobișnuit de bun!) blended Scotch, realizat de Compass Box (Artisan Scotch Whiskymakers). Dulceag și delicat, este ideal pentru un aperitiv. (40 per cent ABV, £24.46)

 

Highland Park 18 Year Old
Un malt distins, bogat, complex și ușor afumat, produs în insulele Orkney. Se simte bine lângă cafea, ciocolată neagră și trabuc. Are un balans excelent între dulce și sec, iar ultimul învinge în final. (43 per cent ABV, £48.72)

 

Bailie Nicol Jarvie
O băutură complet diferită! Un whisky light, curat și zemos. Foarte lesne de băut, este un blend produs de distileria Glenmorangie din Highlands și a fost botezat astfel după un personaj din romanul lui Walter Scott, Rob Roy. (40 per cent ABV, £12.99)

 

Talisker 10 Year Old
Provenind din Isle of Skye, acesta este Maltul (cu M mare) care trebuie să însoțească haggis-ul (dar și alte mâncăruri). Este dulceag și ușor afumat, dar atenție la ardeiul iute din final! Robert Louis Stevenson spunea despre Talisker că este „Regele băuturilor”. (45.8 per cent ABV, £28.95)

Și dacă vreți să aflați mai multe despre whisky și despre ce-nseamnă malt, single malt, blended scotch ș.a.m.d., vă invit să citiți materialul acesta.

S-ar putea să vă intereseze și:

Știți care sunt cele mai bune 10 bourbon-uri? Trebianno d'Abruzzo ValentiniȘtiți care sunt cele mai bune 50 de vinuri italiene? World Beer Awards a stabilit care sunt cele mai bune beri ale anului 2012 Old Pulteney a fost desemnat cel mai bun whisky din lume în 2012

  • Asyla, Auchentoshan, Bailie Nicol Jarvie, Clynelish, Glenrothes, Highland Park, Johnnie Walker, Lagavulin, Old Pulteney, Scotia, Talisker, whisky

8 thoughts on “Care sunt cele mai bune 10 whisky-uri scoțiene?”

  1. Gurmandel 30/08/2011 at 22:43

    Pai mi-ai facut pofta… Asa ca am pus un pic de 10 yo Talisker peste trei roci… 🙂 Slainthe!

    Reply ↓
  2. berbecutio 31/08/2011 at 00:19

    Foarte interesant!

    Reply ↓
  3. aphextwinz 03/09/2011 at 13:14

    ce inseamna 43 per cent ABV, £78.00 (am dat cu copy/paste). adica, mai exact, cat costa o sticla, suta, cinzeaca? chiar nu cunosc abrevierea.

    Reply ↓
  4. costachel Post author03/09/2011 at 15:22

    In traducere romaneasca,43 per cent ABV inseamna 43% vol. Sau 43 de grade. Nu Celsius 🙂

    Reply ↓
  5. aphextwinz 04/09/2011 at 09:41

    inteles sa traiti, multumesc, iaca habar nu aveam. si pretul e pe sticla? ca mi se pare mic.

    Reply ↓
  6. costachel Post author04/09/2011 at 10:25

    Toate prețurile sunt pe sticla de whisky, de pe diverse site-uri englezești specializate. N-am cautat (și dat) prețuri de pe la noi, ca sa nu poata zice nimeni ca fac reclama 🙂

    Reply ↓
  7. Bogdan 16/12/2012 at 15:51

    Sanatate!

    Reply ↓
  8. www.Băuturi.ro 18/05/2017 at 17:44

    Lagavulin si atat!

    Reply ↓

Leave a Reply to Gurmandel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved