• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Caponata

Sep 01, 2011 costachel Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete celebre, Rețete cu legume, Rețete de aperitive, Rețete de garnituri, Rețete de post 4


Caponata

Caponata este, iubiți comeseni, un preparat tradițional din Sicilia (capunata, în dialect local), un fel de tocăniță de legume pe bază de vinete prăjite cu un sos de ceapă, țelină verde, roșii, capere, măsline verzi și, deloc în ultimul rând, oțet. Însă asta numai în principiu, fiindcă variantele sunt foarte numeroase, doar în insulă fiind culese până acum 37 de versiuni, toate cât se poate de „clasice”. Așa că putem întâlni uneori, în compoziția ei, ardei grași, morcovi, castraveți, cartofi, anghinare, pinoli, usturoi, busuioc, oregano, miere etc. Drept pentru care puteți considera rețeta care urmează ca fiind una de bază și liberi sunteți, la o adică, să improvizați nițel, fiindcă sunt aproape ferm convins că tot o minunată caponata vă va ieși.

4 vinete,
300 g roșii,
2 cepe,
„inima” de la o țelină verde mare,
100 g capere,
200 g măsline verzi fără sâmburi,
ulei de măsline,
oțet după gust,
zahăr tot așa,
sare.

Tăiați vinetele cuburi și prăjiți-le în ulei de măsline. Scoateți-le, scurgeți-le bine și puneți la călit în același ulei ceapa tocată mărunt și țelina tăiată cubulețe.

Când încep să se înmoaie, stingeți cu roșiile curățate de pieliță (nu-i musai de semințe), tăiate felii. Fierbeți câteva minute, puneți vinetele în sos, împreună cu caperele și măslinele. Adăugați câteva linguri de oțet și zahăr (e după gust, v-am spus), sărați, puneți capacul și lăsați mâncărica să mai fiarbă un pic, cât să se lege sosul.

Reglați de sare, dacă mai e nevoie, și lăsați caponata să se răcească, înainte de a o băga la frigider, unde trebuie să stea măcar câteva ore înainte de a fi pusă dinaintea comesenilor. Iar dacă-i făcută cu o zi înainte, e și mai bine.

Pe vremuri, rețeta asta cică ar fi fost fel principal, servit cu pâine. În zilele noastre însă caponata vine pe masă mai mult ca antreu, ca garnitură (la chifteluțe, de obicei), ori ca sos pentru paste.

Și, înainte de a încheia, trebuie să vă mai spun că se mai folosește și termenul caponatina, datorat, zic unii, dimensiunilor mai mici ale bucățelelor de legume. Sau, zic alții, denumirea vine de la dimensiunile mici ale conservelor în care era pusă caponata făcută industrial (au apărut după primul război mondial).

Cât despre vin, mi-am recunoscut deja pasiunea pentru Pinot Gris când vine vorba despre vinete. Deși, la un sos dulce-acrișor, și încă făcut cu oțet, e tare greu, dacă nu imposibil, să potrivești un vin. Așa că vedeți și dumneavoastră ce beți la caponata..

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Roșii umplute cu vinete în stil mediteraneean Salată de legume la grătar Baba ghanouj Vinete, dovlecei și roșii la cuptor

  • capere, ceapa, dulce-acrisor, Italia, masline, rosii, Sicilia, telina, vinete

4 thoughts on “Caponata”

  1. Stelian 02/09/2011 at 09:50

    Hmm arata delicios, credeti ca ar merge si cu niste chili sa o faca sa usture putin?

    Reply ↓
    1. costachel Post author02/09/2011 at 10:02

      De ce să nu meargă? După cum spuneam și-n introducere, are caponata asta atâtea variante încât inspirația își găsește loc berechet 🙂

      Reply ↓
  2. Razvan 21/10/2011 at 13:56

    Facut. Mancat. Absolut delicios. Si da, Pinot Gris-ul a mers la fix 🙂

    Reply ↓
  3. costachel Post author21/10/2011 at 16:10

    Acuma-mi dau seama ca, fiind vorba de Caponata, mai bine ziceam Pinot Grigio 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved