• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cannoli: povești și variante

Jun 04, 2012 costachel Mozaic, Poveștile rețetelor celebre, Rețete, Rețete celebre, Rețete de dulciuri 4


Cannoli (la singular cannolo) nu sunt altceva decât niște faimoase prăjituri siciliene, compuse dintr-un fel de tub din aluat umplut cu o cremă pe bază de ricotta, mâncate odinioară doar de Carnevale (sărbătorile ocazionate de Lăsata Secului). Fiind ele însă din cale-afară de bune, sunt făcute actualmente în orice perioadă a anului și au depășit demult zona Siciliei, trecând cu hotărâre la cucerirea întregii lumi.

Istorie și legende

Primul care a menționat un dulce asemănător a fost Cicero, care spune că, în perioada în care a fost quaestor în Sicilia a mâncat un „Tubus farinarius, dulcissimo, edulio fost lacte factus”.

Totuși, una dintre cele mai probabile teorii privind apariția cannoli-lor spune că acest desert a fost inventat  în perioada în care Sicilia a fost ocupată de arabi, la Caltanissetta (în arabă Qalʿat al-nisā, „Castelul doamnelor”), fiind făcut în premieră de către nevestele din haremul emirului sarazin.

Pe de altă parte, în volumul Siciliani a Tavola, apărut în 1970, Alberto Denti di Pirajno susține că desertul a fost făcut pentru prima oară la mănăstirea de lângă Caltanissetta. Totuși, precizează el, „cannoli nu este un dulce creștin, varietatea aromelor și fastul compoziției trădează o indubitabilă origine musulmană”. Și s-ar putea ca unele dintre favorite, convertite la creștinism, să se fi refugiat în mănăstire, aducând cu ele, printre altele, și ideea, dacă nu chiar rețeta de cannoli.

Rețete vechi și noi de cannoli

Oricum, acest desert a fost creștinat destul de repede: în mod tradițional, aluatul este făcut cu untură de porc! Adică:

400 g făină,
75 g untură,
40 g zahăr tos,
2 ouă,
1 albuș,
1 vârf de cuțit de sare,
15 g cacao,
60 g Marsala sec,
60 g oțet de vin alb,
Tuburi metalice pentru înfășurat cannoli în jurul lor
Ulei pentru prăjit (de fapt, tradiția cere tot untură, eventual amestecată cu ulei, dar să nu exagerăm).

Amestecați făină, zahărul, cacaua și sarea. Adăugați untura moale și, frământând, ouăle, apoi vinul și oțetul. Faceți o minge, înveliți-o în folie transparentă și puneți-o în frigider, să stea acolo o oră.

Întindeți o foaie destul de subțire, tăiați discuri de circa 10 cm, înfășurați-le pe tuburile unse cu ulei, lipind laturile care se suprapun cu albuș. Frigeți-le pe rând (câte 2-3) în mult ulei încins, până devin auriu închis. Scoateți-le pe hârtie absorbantă, să-și lepede grăsimea în exces, și așteptați să se răcească.

O altă variantă, mai modernă, pentru 8 cannoli, zice așa:

300 g făină,
30 g unt,
30 g zahăr tos,
1 ou,
cam 50 ml Marsala (sau vin alb sec),
1 vârf de cuțit de sare,
Tuburi metalice,
Ulei pentru prăjit.

Frământați făina cu gălbenușul, adăugați zahărul, untul topit, sarea și cât vin trebuie ca să obțineți un aluat destul de moale. Mai departe, procedați la fel ca mai sus.

Cât despre umplutură, ea era inițial făcută din ricotta de oaie, dată prin sită, îndulcită și, eventual, amestecată cu bucățele de fructe confiate și parfumată cu apă de flori. Modernitatea a impus însă ricotta de vacă (cu o savoare mai neutră), dar se mai folosesc chiar și creme (de vanilie sau ciocolată), iar adaosurile sunt mai numeroase, ciocolata rasă, fisticul sau alunele de pădure fiind doar câteva exemple.

O variantă „cu de toate”, cu cantități calculate pentru niște cannoli obținuți prin a doua metodă, cuprinde

400 g ricotta,
30 g fistic,
200 g zahăr tos,
100 g fructe confiate, amestecate
50 g ciocolată,
2 linguri de apă de flori (numai dacă vreți și aveți).

Treceți ricotta prin sită și, frecând mereu cu o lingură de lemn, adăugați, pe rând, facultativa apă de flori, zahărul, fructele, fisticul și ciocolata (ultimele 3, evident, mărunțite în prealabil).

Ce trebuie să mai rețineți este că umplerea trebuie să fie făcută chiar înaintea servirii, pentru ca aluatul să rămână crocant. În acest scop (fiind ei obligați să-i expună un timp în vitrină), unii cofetari folosesc un truc interesant: ung pereții interiori de la fiecare cannolo cu ciocolată topită, pe care, evident, o lăsă să se răcească bine înainte de umplere.

Înainte de a-i servi, cannoli se presară cu zahăr pudră și, eventual, cu scorțișoară. Cât despre vin, găsiți prin comerț destule exemplare dulci, așa că e momentul să se facă și ele utile.

Foto: Wikipedia

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Spaghetti alla carbonaraSpaghetti alla carbonara: povești și două variante Zacuscă de fasole, în două variante Zacuscă de ciuperci, în două variante, iar ca bonus o zacuscă de ghebe! RicottaRicotta

  • cannoli, crema, desert, Italia, ricotta, Sicilia

4 thoughts on “Cannoli: povești și variante”

  1. Mihaela 26/08/2012 at 12:50

    Serios? Untura in aluat? Am facut de zeci de ori cannoli, nici nu m-am gandit, dar nici n-am gasit vreo reteta cu untura. Lasa ca-ncerc si vad eu cum ies. Buna idee!

    Reply ↓
    1. costachel Post author26/08/2012 at 13:24

      Doar o simplă recuperare a tradiției 🙂

      Reply ↓
  2. Gurmandel 19/05/2013 at 12:37

    La Gran Gusto, linga Moldova Universal, blocul cu passajul spre Primarie, extrema dreapta, gasesti cannoli ca la mama lor facute… Artizani baietii, dupa ceva munca in Italia, si-a deschis business de familie acasa, la Iasi… Delicioase!

    Reply ↓
    1. costachel Post author20/05/2013 at 15:26

      Bag seamă că nu pierzi timpul când ajungi prin Iași 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved