• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Campionul podgoriei Cotnari, ediția 2014

Feb 24, 2014 costachel Băuturi, Vinuri 2


1

Sâmbătă a avut loc la Cotnari o nouă ediție a competiției, perfect și deplin amicale, intitulată de gazde „Campionul podgoriei Cotnari”. A fost o degustare ce a cuprins peste 50 de probe, provenind de la 4 producători din zonă: Casa Bilius, Mihai Varzari, Casa de Vinuri Cotnari și, desigur, Cotnari S.A.

14

Printre „jurați” s-au numărat membri ADAR (președintele Dan Boboc, Gheorghe Crăciunescu, Cătălin Păduraru și cei doi Traian Petrea, senior + junior), somelierii Marian Timofti și Sergiu Nedelea, alți specialiști, precum Costică Savin (SCDVV Iași), dar și reprezentanți ai presei de vin: Cezar Ioan, Valentin Ceafalău, Horia Hasnaș (vinul.ro), Răzvan Stoenescu (vin2.ro) și al dumneavoastră prea-plecat.

11

În pahare au fost prezente, în proporție covârșitoare, vinurile anului 2013, în diverse variante, multe dintre ele încă pe drojdie, dar și câteva din 2012, pentru „etalonare”.

Busuioaca de Bohotin Cotnari

Un clasament cu 1+10 câștigători

Spre deosebire de ediția de anul trecut, când „bătălia” a fost mai simplă (lupta pentru locului I s-a dus între Grasă și Fetească, ambele seci, iar un clasament a putut fi, totuși, alcătuit), anul acesta valoarea de ansamblu a „competitorilor” i-a obligat pe jurați să stabilească un Mare Campion și 10 Campioni, care n-au putut fi departajați între ei.

Marele Campion 2014:

Busuioaca de Bohotin, sec, 2013, Colocviu la Paris

Campionii 2014 (în ordinea degustării):

Aligoté Casa Bilius,
Frâncușă (proba 2), Cotnari SA,
Fetească Albă sec (proba 3), Casa de Vinuri Cotnari,
Grasă sec (proba 3), Casa de Vinuri Cotnari,
Blanc de Cotnari (proba 1), Cotnari SA,
Tămâioasă Românească demisec (proba 4), Casa de Vinuri Cotnari,
Fetească Albă demisec (proba 2), Cotnari SA,
Busuioacă de Bohotin demisec (proba 2), Casa de Vinuri Cotnari,
Grasă demidulce (proba 1), Cotnari SA,
Fetească Neagră sec (proba 2). Casa de Vinuri Cotnari.

2

În loc de concluzii

Din punct de vedere strict personal, simt totuși nevoia să fac unele precizări. Mai întâi, Aligoté-ul Casei Bilius confirmă, fiind o surpriză mai mult decât plăcută pentru destui dintre cei prezenți (și asta în condițiile în care a fost chiar primul vin din degustare). În al doilea rând, m-a surprins deosebit de plăcut Frâncușa, care se pare că are toate șansele să se instaleze, cât se poate de confortabil, pe un loc din fruntea plutonului de prefiloxerice albe românești.

4

Și, deloc în ultimul rând, trebuie spus că Feteasca Neagră 2013 a constituit, măcar pentru câțiva dintre noi, marea vedetă (citez din memorie: „ne-ați epuizat toate superlativele cu vinurile de până acum, ce vreți să mai spunem despre minunăția asta?”). Un vin deja superb, dar pe care producătorul vrea să-l lanseze abia în 2015, după o mai temeinică maturare. În ce mă privește, mi-a plăcut la nebunie cum se prezintă acum și sper din suflet ca lemnul să nu acopere, până la îmbuteliere, magnificul fruct care se află acum în pahar. Nu de alta, dar geme piața de Fetești lemnoase…

18

Mai multe fotografii de la eveniment găsiți pe pagina de facebook.

S-ar putea să vă intereseze și:

Campionul Podgoriei Cotnari 2017„Campionul Podgoriei Cotnari” a ajuns la ediția cu numărul 5 Degustare Cotnari4Confirmări, surprize și promisiuni dinspre Cotnari Degustare Expo Casa de Vinuri CotnariLa Expo s-au degustat vinuri de Cotnari. Dar de la Casa de Vinuri Cotnari Vinuri Casa de Vinuri CotnariFeteasca Neagră și Busuioaca de Bohotin se simt minunat la Cotnari…

  • Aligote, Busuioaca de Bohotin, Casa de vinuri Cotnari, Cotnari, degustari, Feteasca Alba, Feteasca Neagra, Francusa, Grasa, Tamaioasa Romaneasca

2 thoughts on “Campionul podgoriei Cotnari, ediția 2014”

  1. costica paulet 10/05/2014 at 17:27

    Sunt revoltat cà niciun producàtor nu produce VINUL DE COTNARI – amestec de 4 soiuri de struguri: feteascà albà, francusà, grasà de cotnari, tamaioasà romaneascà… Domnilor specialisti, cine stie cà faima Cotnarilor e vinul de buchet- numit Cotnari??? De ce nu tineti la autencitatea podgoriei si nu và respectati traditia ca si occidentalii. Ce-i cu frenezia de a produce vinuri stràine zonei: aligote Cheteau, feteascà neagrà, etc… Oare cei ce produc Chianti , Tokay, Bordeaux, Porto cultivà si produc vinuri nespecifice zonei lor?… Ce specialist vrea/imi poate da un ràspuns?

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved