• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Calvados

Nov 03, 2010 costachel Băuturi, Dicționar de băuturi, Dicționare, Distilate 2


Calvados-ul ar putea fi denumit coniacul normanzilor, fiindcă-i o băutură mult prea rafinată ca să poată fi considerată ca fiind doar un banal rachiu de mere (uneori și de pere).

A fost atestat documentar încă din secolul al XVI-lea, de Gilles de Gouberville, gentilom din Cotentin, care-l menționa, în jurnalul sau, pe data de 28 martie 1553. Iar în 1600 a luat naștere corporația distilatorilor de eau-de-vie din cidru.

Denumirea de calvados era deja folosită înainte de crearea departamentului cu același nume (înființat în timpul Revoluției franceze), dar celebritatea băuturii a venit mai târziu. Iar momentul de maxima glorie a fost, deloc întâmplător, la sfârșitul secolului al XIX-lea, atunci când filoxera a devastat viile franceze.

Denumirile de origine controlată

Exista actualmente trei AOC pentru aceasta băutură:

Calvados (74% din producția totală): trebuie să provină din distilarea, simplă sau dublă, a unui vin de mere (cidru) sau de pere, fructe care trebuie să provină obligatoriu din zona Normandiei;

Calvados Pays d’Auge (25%): obligatoriu din cidru făcut din mere cultivate în regiunea Pays d’Auge, distilat într-un alambic cu doua treceri;

Calvados domfrontais (1%): trebuie să provină din minimum 30% vin de pere, în rest cidru (iar merele, firește, din zonă). Distilarea e simplă (adică nu dublă)

Și mai exista, firește, o sumedenie de alte variante, care nu beneficiază însă de vreun DOC.

Cum se face

Pentru fabricarea calvados-ului, sunt folosite peste 200 de soiuri de mere, și nu este ieșit din comun ca un producător să folosească mai mult de 100 de varietăți pentru a-și obține rețeta specifica.

Sunt soiuri de mere speciale (cunoscute și sub denumirea de „mere de cidru”). Ele se împart în 3 mari categorii: dulci (precum Rouge Duret), acide (ca Rambault) și amare (cum ar fi Mettais, Saint-Martin, Frequin sau Binet Rouge).

În această ultimă grupă intră mere considerate necomestibile, dar care pot fi folosite la fabricarea cidrului, pentru a echilibra dulceața celor din prima categorie, folosindu-se, de obicei, în aceeași proporție cu ele. Astfel, o rețetă de calvados poate conține 30% mere dulci, 40% acide și 30% amare, sau 40% dulci, 20% acide și 40% amare.

Fructele sunt recoltate (de obicei) manual, stoarse, iar mustul fermentat. Cidrul obținut se distilează, iar rachiul rezultat este ținut doi ani în butoaie de stejar (vorbim, desigur, de durata minima de maturare; de obicei învechirea durează mai mult).

Cum se bea

Calvadosul se poate bea sec sau cu gheață și participa la realizarea unor cocktail-uri. Cât despre momentul mesei, poate fi aperitiv, servit ca trou normand (între felurile principale) sau ca digestiv, la sfârșit. Un alt obicei (în curs de dispariție, se pare, la fel ca și alte obiceiuri ale vechii culturi țărănești normande) este café-calva, adică „întărirea” cafelei cu puțin calvados.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Cidru de mere Default ThumbnailRata cu mere Șprițul chezaro-crăiesc și moda franțuzească Akvavit, apa vieții scandinave

  • calvados, Franta, mere, Normandia, pere, rachiu

2 thoughts on “Calvados”

  1. animaloo 05/11/2010 at 15:50

    bun :). tata din mere face numa tuica banala.

    Reply ↓
  2. Costachel 05/11/2010 at 19:20

    Nu mai zi banala, ca sigur e buna. Mie mi-ai si facut pofta, ca n-am mai gustat asa ceva demult…

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved