Organizatorii tradiționalului Târgului de Crăciun de la Strasbourg vor pune accentul, anul acesta, pe ridicarea calității hectolitrilor de vin fiert care se beau cu această ocazie.
În colaborare cu viticultorii alsacieni, municipalitatea va organiza degustări de „vin chaud”, va promova rețetele autentice și propune chiar etichetarea băuturilor care au o calitate corespunzătoare, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, primarul socialist al Strasbourg-ului, Roland Ries. „Propun să fiu eu unul dintre degustători”, a anunțat el, în hohotele asistenței.
„În anii precedenți am primit numeroase reclamații referitoare la calitatea vinului fiert”, a recunoscut primul său adjunct, Robert Herrmann. Dar nu este vorba „să impunem sancțiuni sau să facem cuiva șicane”, ci doar să „punem calitatea în valoare”, a declarat el.
Proiectul va fi realizat împreună cu viticultorii alsacieni, care-și vor apăra rețeta tradițională, pe bază de vin alb, a declarat pentru AFP Charles Brand, viticultor și inițiator al proiectului.
„Deocamdată, în decembrie, la Strasbourg se mănâncă bine, dar cât de rău se poate bea!”, a exclamat el, referindu-se la niște expozanți care vând cu 2,5 euro păhărelul conținând o băutură industrială tăiată în două cu apă.
Tradiționalul „Marché de Noël de Strasbourg” (Christkindelsmärik, în dialect alsacian) a ajuns la ediția cu numărul 441 și este pregătit să primească, începând cu 26 noiembrie, aproximativ 2.000.000 de vizitatori. Prima ediție a avut loc în 1570 când, sub influența Reformei, a înlocuit mai vechiul târg închinat Sfântului Nicolae. Datorită vechimii, tradiției și dimensiunilor acestui eveniment, Strasbourg-ul mai este denumit „Capitala Crăciunului”.
Actualmente, târgul durează aproximativ 5 săptămâni și atrage încasări de aproximativ 160 de milioane de euro pentru economia locală.
Iar mai multe detalii despre vinul fiert şi variantele sale de pe mapamond găsiţi aici.