Cunoscutul producător francez de butoaie Taransaud a realizat zilele trecute un test împreună cu profesioniști ai vinului din Marea Britanie. Evenimentul, intitulat „Oak and wine… the road to complexity” a inclus atât prezentări ale vaselor, cât și degustări ale vinurilor realizate cu ajutorul acestora. Vedetele evenimentului au fost cuvele de fermentare în formă de ou (Ovum) și baricurile din gama T5 (225, respectiv 228 litri), concepute special pentru vinurile de înaltă calitate.
Vasele Ovum (create inițial la comanda unui producător de șampanie) au fost concepute pentru a favoriza o convecție naturală a lichidului. Totuși, în cadrul degustării în orb (același vin realizat în trei variante: în Ovum și în baricuri tradiționale de 225 și, respectiv 400 litri) preferințele celor prezenți s-au îndreptat spre ultima variantă. Directorul tehnic al cramei franceze, Remi Edange, a ținut să precizeze însă că, deși în acest moment votează și el pentru varianta din vasul de 400, vinul făcut în Ovum se află de-abia la jumătatea procesului de vinificare.
În schimb, butoaiele T5 (denumite astfel pentru că stejarul este ținut mai întâi 5 ani în aer liber) și-au dovedit superioritatea în fața baricurilor tradiționale, vinul degustat (un Pomerol Château Beauregard din 2009 și 2010) fiind net superior în varianta maturată în T5, care a întrunit unanimitatea voturilor.
„Vinul făcut în T5 este mai lung, mai elegant, iar lemnul nu îl domină; e minunat!”a declarat oenologul Peter Sisseck de la Dominio de Pingus, prezent la eveniment.
Și, în acest context al raportului dintre lemn și vin, Henri de Pracomtal, președintele lui Taransaud a ținut să precizeze: „vinurile «lemnoase» nu mai sunt la modă. Practici precum «baricuri noi 200%» (adică utilizarea succesivă a două baricuri noi – n.n.) sunt definitiv moarte.”
Dacă un producător de butoaie spune asta, trebuie să-l credem!
Glumeam, firește… Declarația lui Remi Edange e pe deplin edificatoare (ca să nu mai zic de votul propriu-zis). Dar ce era să mai zică Edange, au dat pe un Ovum 30.000 de euro 🙂
Fitze!!!
„Ouăle” sau baricurile noi „200%”? 😀
Vasele din lemn in forma de ou.
Glumeam, firește… Declarația lui Remi Edange e pe deplin edificatoare (ca să nu mai zic de votul propriu-zis). Dar ce era să mai zică Edange, au dat pe un Ovum 30.000 de euro 🙂