Există, desigur, destule ciuperci în Subcarpații Buzăului cât să găsim în regiune și rețete cu mult și frumos parfum local. Așa că vă propun să mai facem o scurtă incursiune în zonă, cu ajutorul domnului Marian Rădulescu, firește, care ne propune astăzi o senzațională mâncărică de bureți cu smântână, ce poate poposi pe masă atât singură, cât și însoțind „o fleică luată direct de pe grătar”, ca să-l citez pe autor. Cu precizarea că și această rețetă face parte din volumul în pregătire Bucate tradiționale buzoiene și de prin țară adunate (spun asta și pentru eventualii editori interesați), se cheamă că mi-am făcut treaba introductivă și e timpul să trecem la treabă.
Îți cade în mână o poală de bureți proaspeți și nu știi ce să faci cu ei? Atunci ia aminte și la 100 g unt adaugă 1 ou, 250 g smântână, boia iute, verdeață, sare, piper, chimion, boabe de susan și vei avea o delicioasă mâncărică.
Mai întâi se curăță bureții și se spală foarte bine în mai multe ape reci. Se pun într-un vas cu apă în care s-a adăugat oțet sau zeamă de lămâie (o linguriță) și se lasă să se marineze cel puțin un ceas.
Se pune untul într-un vas pe plita fierbinte și, când s-a topit, se adaugă bureții bine scurși de apă. Se potrivește focul la mediu, se acoperă vasul și se lasă să fiarbă până scade toată zeama lăsată. Se adaugă verdeața și se potrivește din sare și piper.
Se ia vasul de pe foc, se toarnă peste smântâna bătută cu oul, în care s-au adăugat boabele de chimion, susan și un vârf de cuțit de boia iute.
Unora le place să adauge și o lingură-două de maioneză de usturoi. Nu vă sfătuiesc să faceți așa că, de nu puneți alături și o fleică luată direct de pe grătar și o ulcică de vin roșu, îi stricați fasonul.
Înainte de servire se decorează cu mult pătrunjel verde tocat cât mai mărunt posibil.
În fotografie, coperta cărții domnului Marian Rădulescu, Dialoguri cu și despre Radu Anton Roman, apărută anul trecut la editura Editgraph.