Iaca vine mai la vale o budincă de macaroane cu vinete care ilustrează cum nu se poate de bine că, din te miri ce, poți face o rețetă deosebit de gustoasa și care, pe deasupra, poposește fără nici un fel de complex pe orice masă, oricât de pretențioasă, atât de elegantă este prezentarea. E drept, cere oleacă de muncă dar, ținând cont că intervine în narațiune și cuptorul, aveți timp destul să dichisiți masa și să va primiți musafirii cu zâmbetul pe buze.
Pentru 4 persoane, pregătiți
250 g maccheroncini (tot niște macaroane, dar scurte, de 4-5 cm; puteți folosi însă orice fel de paste scurte și groase, de pilda penne), 5 vinete, subțiri și lungi, 300 g roșii, 1 cățel mare de usturoi, 200 g mozzarella, 200 g cașcaval afumat, 1 legătură de măghiran (sau măghiran uscat, dacă n-aveți încotro), ulei de măsline, ulei pentru prăjit, pecorino (sau parmezan, sau Grana Padano), sare mare, sare fină și piper.
Spălați vinetele, ștergeți-le, eliminați cozile, tăiați trei dintre ele în felii (pe lungime), groase de 5 mm, iar pe celelalte doua transformați-le în cubulețe. Puneți feliile pe un fund de lemn, presărați-le cu sarea mare, puneți deasupra alt fund, peste el o greutate și lăsați-le așa vreo oră.
Într-o tigaie mare turnați 1/2 pahar de ulei de măsline, încingeți, căliți ușor usturoiul și cubulețele de vânătă. Adăugați roșiile curățate, fără sâmburi și tăiate cubulețe. Mai căliți vreo 5 minute, la foc iute. Adăugați o mână de frunzulițe de maghiran proaspete (sau 2 lingurițe de măghiran uscat) sărați și lăsați pe foc încă 1 minut.
Fierbeți pastele în multa apa sărată (cam doua minute mai mult decât scrie pe pachet, fiindcă sarea prelungește timpul de fierbere), scurgeți-le, puneți-le într-un castron, amestecați-le cu sosul, mozzarella și cașcavalul afumat (astea din urma transformate în cubulețe), piperați cât doriți și amestecați bine.
Ștergeți feliile de vinete și rumeniți-le ușor în ulei. Scurgeți-le bine și tapetați cu ele un vas de Jena, având grija să le încălecați puțin. Turnați macaroanele cu sosul lor, apăsați ușor și acoperiți cu feliile ramase.
Coaceți în cuptorul preîncălzit, la foc mijlociu, 20 de minute. Scoateți, lăsați budinca să se răcorească puțin (cam 1/4 de ora), garnisiți cu bucățele de pulpă de roșii și cu măghiran proaspăt (sau pătrunjel).
Când serviți, puneți pe masă și un castronel cu pecorino ras, pentru ca invitații să-și poată presăra fiecare cât dorește pe porția proprie.
Vinul pentru această budincă? Probabil din motive de vinete plus afumătură, pofta mea e direcționată spre complexitatea unui Pinot Gris sec, eventual baricat. Încercați!
Absolut delicioasa reteta asta(pe care e musai s-o incerc!)ca si multe,multe altele!Absolut minunat blogul!O placere sa poposesti aici,si sa citesti sarind de la retete de placite la …vinuri,editoriale… si sa uiti pur si simplu de timp!Sincere felicitari!
Inseamna ca pot sa ma opresc din reglaje pe ziua de azi si sa beau in pahar de vin in cinstea primului reply (laudativ, pe deasupra!)primit pe adresa asta. Multumesc frumos, mi-ai luminat ziua 🙂
Multumesc pentru reteta!…am facut-o, am mincat-o si am postat-o! Am baut si un vin alb, din pacate nu Romanesc, ci unul de aici, de Ontario, de la Niagara!
O saptamina frumoasa!
e prima data cand intru pe blogul tau,am vazut reteta asta grozava facuta de carmen dupa “indicatiile” tale.precis am s-o fac si eu.si precis am sa te mai vizitez.te-am trecut la “index”.
Inca o nota de 10 pentru reteta. A iesit grozava! Cele mai bune retete cu vinete de pe site-ul dvs le stiu. 🙂
Vinetele sunt niste legume extraordinare – subestimate la noi. A trebuit sa treaca 30 de ani ca sa descopar valoarea lor 🙂
Multumiri d-nule Costachel!
După cum spuneam și cu alte ocazii, eu nu fac decât să dau idei. Toate meritele (și, implicit, notele mari) aparțin doar executantei (sau, după caz, executantului) 🙂
Absolut delicioasa reteta asta(pe care e musai s-o incerc!)ca si multe,multe altele!Absolut minunat blogul!O placere sa poposesti aici,si sa citesti sarind de la retete de placite la …vinuri,editoriale… si sa uiti pur si simplu de timp!Sincere felicitari!
Inseamna ca pot sa ma opresc din reglaje pe ziua de azi si sa beau in pahar de vin in cinstea primului reply (laudativ, pe deasupra!)primit pe adresa asta. Multumesc frumos, mi-ai luminat ziua 🙂
Multumesc pentru reteta!…am facut-o, am mincat-o si am postat-o! Am baut si un vin alb, din pacate nu Romanesc, ci unul de aici, de Ontario, de la Niagara!
O saptamina frumoasa!
e prima data cand intru pe blogul tau,am vazut reteta asta grozava facuta de carmen dupa “indicatiile” tale.precis am s-o fac si eu.si precis am sa te mai vizitez.te-am trecut la “index”.
Ma bucur tare mult si sa-mi spui cum ti-a iesit. O singura nedumerire: de ce “indicatii” intre ghilimele? 🙂
Inca o nota de 10 pentru reteta. A iesit grozava! Cele mai bune retete cu vinete de pe site-ul dvs le stiu. 🙂
Vinetele sunt niste legume extraordinare – subestimate la noi. A trebuit sa treaca 30 de ani ca sa descopar valoarea lor 🙂
Multumiri d-nule Costachel!
După cum spuneam și cu alte ocazii, eu nu fac decât să dau idei. Toate meritele (și, implicit, notele mari) aparțin doar executantei (sau, după caz, executantului) 🙂
Altminteri, cu foarte multă plăcere! 🙂