• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Budincă de macaroane cu vinete

Jul 24, 2008 costachel Mâncăruri cu vinete, Paste cu legume, Paste la cuptor, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de paste, Rețete lacto-vegetariene 8


Iaca vine mai la vale o budincă de macaroane cu vinete care ilustrează cum nu se poate de bine că, din te miri ce, poți face o rețetă deosebit de gustoasa și care, pe deasupra, poposește fără nici un fel de complex pe orice masă, oricât de pretențioasă, atât de elegantă este prezentarea. E drept, cere oleacă de muncă dar, ținând cont că intervine în narațiune și cuptorul, aveți timp destul să dichisiți masa și să va primiți musafirii cu zâmbetul pe buze.

Pentru 4 persoane, pregătiți

250 g maccheroncini (tot niște macaroane, dar scurte, de 4-5 cm; puteți folosi însă orice fel de paste scurte și groase, de pilda penne),
5 vinete, subțiri și lungi,
300 g roșii,
1 cățel mare de usturoi,
200 g mozzarella,
200 g cașcaval afumat,
1 legătură de măghiran (sau măghiran uscat, dacă n-aveți încotro),
ulei de măsline,
ulei pentru prăjit,
pecorino (sau parmezan, sau Grana Padano),
sare mare, sare fină și piper.

Spălați vinetele, ștergeți-le, eliminați cozile, tăiați trei dintre ele în felii (pe lungime), groase de 5 mm, iar pe celelalte doua transformați-le în cubulețe. Puneți feliile pe un fund de lemn, presărați-le cu sarea mare, puneți deasupra alt fund, peste el o greutate și lăsați-le așa vreo oră.

Într-o tigaie mare turnați 1/2 pahar de ulei de măsline, încingeți, căliți ușor usturoiul și cubulețele de vânătă. Adăugați roșiile curățate, fără sâmburi și tăiate cubulețe. Mai căliți vreo 5 minute, la foc iute. Adăugați o mână de frunzulițe de maghiran proaspete (sau 2 lingurițe de măghiran uscat) sărați și lăsați pe foc încă 1 minut.

Fierbeți pastele în multa apa sărată (cam doua minute mai mult decât scrie pe pachet, fiindcă sarea prelungește timpul de fierbere), scurgeți-le, puneți-le într-un castron, amestecați-le cu sosul, mozzarella și cașcavalul afumat (astea din urma transformate în cubulețe), piperați cât doriți și amestecați bine.

Ștergeți feliile de vinete și rumeniți-le ușor în ulei. Scurgeți-le bine și tapetați cu ele un vas de Jena, având grija să le încălecați puțin. Turnați macaroanele cu sosul lor, apăsați ușor și acoperiți cu feliile ramase.

Coaceți în cuptorul preîncălzit, la foc mijlociu, 20 de minute. Scoateți, lăsați budinca să se răcorească puțin (cam 1/4 de ora), garnisiți cu bucățele de pulpă de roșii și cu măghiran proaspăt (sau pătrunjel).

Când serviți, puneți pe masă și un castronel cu pecorino ras, pentru ca invitații să-și poată presăra fiecare cât dorește pe porția proprie.

Vinul pentru această budincă? Probabil din motive de vinete plus afumătură, pofta mea e direcționată spre complexitatea unui Pinot Gris sec, eventual baricat. Încercați!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Paste cu vinete, dovlecei si rosii la cuptorPaste cu vinete, dovlecei și roșii gratinate la cuptor Paste cu vinete Paste cu vinete si prosciuttoPaste cu vinete și prosciutto Penne cu vinete, dovlecei și roșii

  • cascaval afumat, maccheroncini, mozzarella, paste, paste la cuptor, pecorino, penne, reteta, vinete

8 thoughts on “Budincă de macaroane cu vinete”

  1. Carmen 17/04/2010 at 14:46

    Absolut delicioasa reteta asta(pe care e musai s-o incerc!)ca si multe,multe altele!Absolut minunat blogul!O placere sa poposesti aici,si sa citesti sarind de la retete de placite la …vinuri,editoriale… si sa uiti pur si simplu de timp!Sincere felicitari!

    Reply ↓
  2. Costachel 17/04/2010 at 14:51

    Inseamna ca pot sa ma opresc din reglaje pe ziua de azi si sa beau in pahar de vin in cinstea primului reply (laudativ, pe deasupra!)primit pe adresa asta. Multumesc frumos, mi-ai luminat ziua 🙂

    Reply ↓
  3. Carmen 25/04/2010 at 20:32

    Multumesc pentru reteta!…am facut-o, am mincat-o si am postat-o! Am baut si un vin alb, din pacate nu Romanesc, ci unul de aici, de Ontario, de la Niagara!
    O saptamina frumoasa!

    Reply ↓
  4. pansy 25/04/2010 at 23:54

    e prima data cand intru pe blogul tau,am vazut reteta asta grozava facuta de carmen dupa “indicatiile” tale.precis am s-o fac si eu.si precis am sa te mai vizitez.te-am trecut la “index”.

    Reply ↓
    1. Costachel 26/04/2010 at 09:46

      Ma bucur tare mult si sa-mi spui cum ti-a iesit. O singura nedumerire: de ce “indicatii” intre ghilimele? 🙂

      Reply ↓
  5. Alina 08/08/2012 at 21:47

    Inca o nota de 10 pentru reteta. A iesit grozava! Cele mai bune retete cu vinete de pe site-ul dvs le stiu. 🙂
    Vinetele sunt niste legume extraordinare – subestimate la noi. A trebuit sa treaca 30 de ani ca sa descopar valoarea lor 🙂
    Multumiri d-nule Costachel!

    Reply ↓
    1. costachel Post author09/08/2012 at 12:30

      După cum spuneam și cu alte ocazii, eu nu fac decât să dau idei. Toate meritele (și, implicit, notele mari) aparțin doar executantei (sau, după caz, executantului) 🙂

      Altminteri, cu foarte multă plăcere! 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved