Trebuie să mărturisesc un lucru: până pe la vreo 20 de ani am urât total și cu pasiune spanacul. Habar n-am de ce, probabil vreo torocală servită pe la grădiniță, nu știu, dar rezultatul a fost cel pe care taman vi l-am spus. Până când a făcut mama această budinca de clătite cu spanac. E atât de bună, încât m-a convertit pe loc. Vă dați seama cam cât de mult o să vă placă dacă deja sunteți în relații civilizate cu sus-numita buruiană?
Așa că vă rog să notați:
750 g spanac (după curățare și spălare), 3-4 fire de ceapă verde, 50 g unt, 1 ou, 150 g cașcaval, ulei, sare, piper.
La care se adaugă, firește, vreo 12 clătite, bașca un vas care merge la cuptor cu un diametru identic cu cel al tigăii în care le-ați făcut (24 cm, în cazul budincii din care vedeți un detaliu în poza de mai sus)
Așadar, presupunând că ați scăpat de ce-i mai greu (adică de toaleta spanacului), curățați și tocați mărunt ceapa verde. Căliți-o un pic în unt, la foc moale. Puneți deasupra spanacul, direct din strecurătoare (apa rămasă pe frunze este suficientă, nu trebuie să mai adăugați).
Sărați un pic, puneți capacul și înăbușiți totul cam 10 minute, scuturând din când în când cratița. Dați apoi capacul deoparte și, amestecând, continuați fierberea până când nu mai rămâne pic de zeamă (puteți mări un pic focul). Lăsați-l să se răcorească, transformați-l în pastă (prin ce metodă vă e mai la îndemână), amestecați-l cu oul bătut, cam treisferturi din cașcavalul ras, reglați de sare și piper.
Ungeți cu ulei vasul în care veți face budinca (eventual, puteți să-l presărați și cu pesmet). Așezați o clătită pe fund, întindeți deasupra o lingură de piure de spanac, într-un strat cât mai uniform, și tot așa până terminați umplutura. Puneți deasupra cea mai frumoasă clătită, presărați-o cu cașcavalul rămas și băgați forma la cuptor (încins dinainte la foc mijlociu, adică 200ºC).
Când a noastră budincă de clătite se rumenește un pic deasupra (20-25 de minute) e gata. Scoateți-o, lăsați-o să se răcorească un pic (e greu s-o tăiați frumos cât e fierbinte) și serviți.
Variante ar fi destule, eu vă spun doar că puteți înlocui cașcavalul din umplutură cu, de pildă, gorgonzola (că doar v-am mai povestit cât de mult de iubește cu spanacul), puteți chiar renunța la brânză, piureul poate fi legat, în loc de ou, cu sos alb gros, dacă vă place usturoiul puteți adăuga 1-2 căței la călit, cașcavalul de deasupra îl puteți amesteca cu pesmet, să iasă un acoperiș mai crocant, în fine, cred că ați prins ideea că taman am terminat de vorbit despre o rețetă cât se poate de maleabilă. A, și dacă vreți o budincă mai înaltă, să semene de-a binelea cu un tort, dublați cantitățile.
Cât despre vin, un Sauvignon Blanc aș cam pofti eu dar, la câte variante v-am dat, cred că ajunge dacă vă spun că aproape orice alb, sec și rece va acompania perfect delicioasa budincă de clătite cu spanac.
e super aceasta budinca! eu o fac alternand clatitele cu piure de spanac stins cu lapte si usturoi si amestecat cu telemea si marar ,iar ca sos peste toata constructia pun sos bechamel.cu putina nucsoara.manaca si cei ce urasc spanacul.
e super aceasta budinca! eu o fac alternand clatitele cu piure de spanac stins cu lapte si usturoi si amestecat cu telemea si marar ,iar ca sos peste toata constructia pun sos bechamel.cu putina nucsoara.manaca si cei ce urasc spanacul.
Dupa cum taman recunosteam 🙂