Nu-s absolut deloc convins că ăsta este cel mai bun titlu pentru rețeta care urmează, fiindcă mâncarea asta seamănă ea a budincă, dar și aduce și a musaca, ba chiar pare să se înrudească și cu o moroșană mămăligă pe pături (care pături fiind însă făcute din piure). Dar, în fine, părerea mea sinceră este că prea puțin contează în ce categorie o încadrăm, mai ales că, după cum lesne veți putea observa, e mai curând o improvizație ce-și poate repede schimba ingredientele de bază, în funcție de poftele personale ori de oferta frigiderului. Asa că, poate mai mult decât în alte cazuri, vă rog să considerați rețeta de mai jos ca pe o idee și un punct de plecare.
Pentru care aveți nevoie de
500 g cartofi, 50 g unt, 1 ou,
cam 50 ml lapte, 50 g parmezan, 100 g mozzarella, 100 g cârnați proaspeți, 100 g șuncă de Praga, 100 g cașcaval afumat, 1 ceapă mică (1 hașmă ar fi și mai bună), sare, piper,
iar pentru uns și căptușit tava mai adăugați dumneavoastră ceva unt și nițel pesmet.
Mai întâi cartofii: curățați, fierți, zdrobiți și frecați pana la omogenizare perfectă cu unt, lapte, parmezan, ou, plus sarea și piperul de cuviință.
Încingeți cuptorul la 200ºC. Ungeți o tava care merge la cuptor cu unt și presărați-o cu pesmet. Puneți pe fund (pot să urce și pe pereți, desigur) felii subțiri de șuncă. Urmează un prim strat de piure, apoi mozzarella tăiată feliuțe, iar cartofi, cârnații (prăjiți, scurși bine, tăiați rondele) împreună cu hașma/ceapa tocată și călită puțin, vine și ultimul strat de cartofi, peste care presărați uniform cașcavalul afumat tăiat cubulețe.
Băgați tava în cuptorul care (probabil) s-a încălzit deja și lăsați-o cam 30 de minute. Serviți-o fierbinte.
Un vin roșu sec, nu prea greu, va însoți de minune aceasta mâncare foc de simplă și teribil de gustoasă.