Înainte de ’89, această budincă de banane ar fi sunat de-a dreptul sfidător. Ar fi fost o culme comunistă a fițelor, dacă mă pot exprima așa (și iată că pot!). Astăzi însă, când bananele au devenit aproape un fruct al săracului, ea a ajuns absolut la îndemâna oricui. Și, dacă mai ținem cont și de faptul că se fierbe și la bain-marie, o putem trece fără ezitare la mâncăruri de regim. O mâncare dietetică foarte gustoasă, ieftină și de-a dreptul spectaculoasă? Hai c-am dat o lovitura zdravănă imperialismului în putrefacție!
Pentru 4 persoane va trebuie
4 banane, 150 g zahăr, 500 ml lapte, 4 ouă, 30 g făină, 10 g unt, 1 portocală, 2 lămâi.
Într-un vas, bateți ouăle cu 100 g de zahăr, până obțineți un amestec spumos.
Puneți făina într-un bol mare și vărsați laptele în fir subțire, amestecând bine, ca să nu apară cocoloașe. Adăugați ouăle bătute și bateți bine cu un tel, până obțineți un amestec omogen.
Tăiați bananele rondele fine, stropiți-le cu zeama de lămâie. Păstrați 12 felii pentru decor, iar restul zdrobiți-le bine și amestecați-le cu aluatul.
Ungeți cu unt o forma, vărsați în ea compoziția și acoperiți cu o folie de aluminiu. Fierbeți budinca 30 de minute la bain-marie.
În acest timp, scoateți coaja colorată a lămâilor și a portocalei (fără partea albă, care este amară). Tăiați-o fideluță. Stoarceți zeama citricelor. Într-o cratiță, faceți un sirop cu sucul și cu restul de zahăr. Adăugați coaja și fierbeți totul, la foc foarte moale, timp de 15 minute.
Lăsați budinca de banane să se răcească și răsturnați-o pe un platou. Turnați sosul strecurat de jur-împrejur și decorați cu rondele de banană și cu cojile citricelor, scurse bine.
Se servește, firește, rece, și se poate face cu o zi-doua înainte, pentru că poate fi ținută în acest interval la frigider, în forma în care a fost făcută
Cel mai bine se potrivește, la a noastră budincă de banane, un vin dulce (dar nu foarte) și aromat sau, de ce nu, un spumant cu aceleași caracteristici.