• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Brie

Sep 17, 2011 costachel Dicționar de brânzeturi, Dicționare 2


Spre deosebire de celelalte brânzeturi despre care am vorbit până acum (și față de altele despre care urmează să povestim), termenul de Brie desemnează nu o brânză, ci o întreagă familie. Cu destule elemente comune, firește: toate au o textură moale, crusta acoperită cu mucegai alb și sunt originare din regiunea franceză Brie.

După cum am văzut deja, din Brie se trage Camembert-ul, o brânză poate și mai celebră, cu care este, nu rareori, comparată, ba chiar și confundată.

Și, înainte de a discuta despre cele două variante mai cunoscute, o scurtă listă (fără pretenții de exhaustivitate) a membrilor familiei: Brie de Meaux AOC, Brie de Melun AOC, Brie de Montereau, Brie de Nangis, Brie noir, Brie fermier, Brie de Melun Bleu, Brie petit moulé, Brie laitier, Bons Mayennais, Coulommiers etc.

Brie de Meaux AOC

Fabricat la mai puțin de 50 km de Paris, în Île-de-France, Brie de Meaux are o istorie îndelungată, fiind lăudat de însuși Carol cel Mare (Charlemagne) în anul 774, în Chroniques.

Reputația mondială a acestei brânze a venit în 1815 când, cu ocazia unui concurs gastronomic ținut la finalul Congresului de la Viena (da, cel care a redesenat Europa după înfrângerea lui Napoleon), Brie de Meaux a fost desemnat „regele brânzeturilor” (Talleyrand a avut un cuvânt greu de spus). Desigur, faptul că era fabricat atât de aproape de Paris, dar și frumoasa cutie de lemn în care era, încă de pe atunci, ambalat, au contribuit întrucâtva la creșterea faimei sale.

Face parte dintre cele 44 de brânzeturi franțuzești care beneficiază de AOC (Appellation d’origine contrôlée, adică Denumire de Origine Controlată – DOC, în românește). Este fabricat din lapte de vacă nepasteurizat, are un conținut de grăsimi relativ scăzut (26%), maturarea durează timp de 6-8 săptămâni, are un diametru de 25 cm, o înălțime de 8 cm și o greutate de 3 kg. Se păstrează la frigider în ambalajul original (plasticul îl îmiedică să respire) și se servește la temperatura camerei.

Brie de Melun AOC

Spre deosebire de alte brânzeturi din această familie, la Brie de Melun coagularea se face mult mai lent, fiind legată mai mult de fermentația lactică decât de acțiunea cheagului. Rezultă astfel un caș foarte dens și, la final, o coajă groasă și sfărâmicioasă, cu vinișoare roșii, galbene și maro.

Are dimensiuni mai mici decât cel de Meaux (24 cm diametru, 3,5 cm înălțime, iar greutatea medie e de 1,5 kg). Aroma și gustul sunt mai puternice, iar atunci când nu este de o calitate excelentă e foarte sărat.

Se poate vinde și proaspăt (când este încă dulce-acrișor), și după maturare (care durează două luni), când intensitatea parfumul este maximă.

De mâncat, se mănâncă tot la sfârșitul mesei, servit la temperatura camerei, iar în pahar se toarnă vin roșu. Cu precizarea că, în 1995, Brie de Melun s-a „căsătorit” cu vinul de Gaillac (detalii aici).

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Cele mai bune zece brânzeturi franțuzești Camembert MaasdamMaasdam Grana PadanoGrana Padano

  • branza, brie, Franta

2 thoughts on “Brie”

  1. cofi 22/09/2011 at 13:47

    Eu nu comentez, eu doar mananc, as putea manca vreo trei zile Brie cu vin rosu. Cu, sau fara paine. Daca are cineva excedent, poate sa ma contacteze la 22 22 22 🙂

    Reply ↓
  2. costachel Post author22/09/2011 at 14:56

    Sau măcar să lase o adresă aici, că-s și eu interesat 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved