Exact la fel ca în cazul oricărui borș, și cel de mai la vale profită din plin de pe urma amestecării ingredientelor, dovedind o dată în plus că orice ciorbă e mai bună dacă aruncăm în oală cam tot ce se poate (nu chiar la întâmplare, firește!). După cum știm cu toții, ăsta e, de altfel, și secretul borșului la cazan. Iar dacă la o ciorbă de legume e bine să punem la fiert câte o mână din toate produsele grădinii, ori la un borș de carne e optim să combinăm măcar porc și vită, exact la fel se întâmplă în cazul borșului ăsta primăvăratic: idealul e să trimitem în oală câte puțin din toate verdețurile de sezon. Ștevia, loboda, urzicile, leurda, ceapa verde și celelalte își vor uni la fix eforturile pentru ca noi să găsim în farfurie un borș de verdețuri dintre cele mai gustoase. Sigur, e un pic mai multă muncă la spălat&tocat, însă eforturile ne vor fi pe deplin răsplătite.
Pentru demonstrație, pe masa din bucătărie trebuie să ne aștepte
1 castron mare cu verdețuri de primăvară (cele mai sus menționate, nu neapărat toate, dar mai pot interveni și altele), 1-2 cepe, 1-2 morcovi, 4-5 cartofi, 0,5-1 l de borș (depinde de gustul fiecăruia), mărar, pătrunjel, leuștean, sare și piper.
Mai întâi, firește, toate ingredientele trebuie curățate, spălate și tăiate/tocate după felul fiecăreia.
Puneți la fiert morcovii și ceapa în vreo 3 l de apă sărată. Când încep legumele să se înmoaie, adăugați cartofii, după vreo 10 minute verdețurile, încă 5 minute și e rândul borșului, fiert separat. Reglați de sare și piper, presărați verdeața tocată, puneți capacul și lăsați borșul în pace vreo jumătate de oră, înainte de a chema lumea la masă.
Variantele de borș de verdețuri, firește, sunt foarte numeroase, începând de la proporțiile între ingrediente (oricum n-aș crede să se nimerească de două ori la fel), continuând cu alte legume facultative (țelină, pătrunjel, păstârnac), înlocuind eventual cartofii cu orez și terminând cu dresul (cu smântână, eventual și cu un gălbenuș). Nu insist, mai spun doar că, dacă nu-l dregeți, e absolut perfect rece, chiar scos din frigider, mai ales dacă s-a încălzit bine afară.
Am facut borsul, e foarte bun si sanatos. Confirm ca e la fel de bun si rece de la frigider 🙂
sanatate curata intr-o farfurie
Asta o sa fac eu diseara.
Poate cineva sa-mi dea felul de preparare al “borsului”Nu traiesc in Romania asa ca nu-l pot cumpara.
Sper să primești cât de repede un răspuns. Dacă nu, promit să mă ocup personal de problemă, că tot vreau să fac și eu măcar o „șarjă” de casă. 🙂