Acuma, ce să spun, acest borș de perișoare de pui cu tăiței de casă (sfecla roșie e, de fapt, cam opțională) mi se pare o sinteză foarte românească între mai valahul borș de perișoare și foarte moldovenescul borș de pasăre cu tăiței (de casă!). Plus că s-ar putea să fie mai iubit, deopotrivă, atât de adversarii oaselor prin farfurie, cât și de cei care au ce au cu carnea roșie. Și singurul lucru pe care mai simt că trebuie să vi-l spun în introducere e că ar fi bine ca pasărea donatoare a cărnii ce urmează a fi tocată să fie una de curte. Și pentru gust, firește, dar și pentru că nu cred că v-ar place ca tocătura pentru perișoare să fie cam moale. Să nu ziceți că nu v-am spus!
Ei, dar revenind la borșurile noastre, notați, vă rog, că aveți nevoie de
6-700 g carne de pui cu os (să zicem pulpe), 1 lingură de orez, 2 ouă, 2-3 cepe, 1 morcov, 1 țelină mică, 1 rădăcină de pătrunjel/păstârnac, 1 sfeclă roșie potrivită (nu-i musai, cum spuneam mai sus), 2 roșii, 1 ardei gras, 0,5 – 1 l de borș (după gust),
verdeață (mărar, pătrunjel, leuștean) sare și piper.
Și mai adăugați, pentru tăiței,
100 g făină, 1 ou, sare.
Mai întâii tăițeii, fiindcă ei trebuie să se usuce după ce au fost făcuți. Bateți bine oul cu sare. Cerneți făina, faceți un crater în mijloc, turnați oul. Amestecați mai întâi cu furculița, apoi luați la frământat până când obțineți o cocă potrivit de tare. Dacă e prea moale, adăugați un pic de făină, dacă e prea tare, câțiva stropi de apă. Lăsați aluatul să se odihnească un pic, odihniți-vă și dumneavoastră (da, puteți bea un pahar de vin). Întindeți apoi o foaie subțire, tăiați tăițeii după preferință și lăsați-i să se usuce, bine răsfirați.
Dezosați carnea, tocați-o, amestecați-o cu orezul, ouăle, 1 ceapă mărunțită cât de fin, puțină verdeață tocată (mărar&pătrunjel), sare și piper. Omogenizați bine.
Puneți oasele la fiert, în apă rece, ușor sărată. Spumuiți bine și, după vreo jumătate de oră (poate și mai mult, dacă vorbim de orătanie de curte), stingeți focul. Dacă aveți timp, strecurați și lăsați supa să se răcească, dacă nu, doar eliminați oasele. Puneți apoi la fiert în supă restul de ceapă și rădăcinoasele, curățate, spălate și mărunțite.
Când încep să se înmoaie, puneți ardeiul tăiat și perișoarele. Lăsați să fiarbă totul în clocote mici vreo 2-3 minute, adăugați tăițeii și roșiile. Încă 2-3 minute de fiert, turnați borșul (fiert separat) și presărați leușteanul tocat. După primele clocote, adăugați mărarul și pătrunjelul rămase, puneți capacul și stingeți focul. Mai așteptați vreo jumătate de oră, să se rotunjească bine aromele, și puteți chema lumea la masă.
Variante? Păi firește c-ar fi prea destule, așa că nu vă zic decât una: la primăvară, în loc de sfeclă, ardei și roșii, puneți în borș 4-6 legături de lobodă, curățate, spălate, uscate și tăiate (tot) tăiței.
Cât despre servire, firește că primele mele gânduri zboară spre mămăligă, ceva smântână și niscaiva ardei iuți. Dar vă las pe dumneavoastră să alegeți prezentarea care vi se pare optimă.
Ceva băutură? Păi vinul nu prea are ce căuta în narațiunea asta. În schimb un ciocănel de țuică rece, servit la început, n-are ce să strice.
Perisoarele imi plac la nebunie. De taitei nici nu mai spun. Imi este tare dor de o ciorba cu taitei de casa.