• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Borș de fasole cu verdețuri de primăvară și sfeclă roșie

Apr 07, 2015 costachel Rețete, Rețete de borșuri, Rețete de post 1


Borș de fasole cu verdețuri de primăvară și sfeclă roșie

Această variantă de borș de fasole mi se pare tare potrivită în cel puțin două situații. Cea în care există în casă mari iubitori ai preparatului, care vor să mai varieze un pic conținutul oalei și castronului, dar și aia în care avem de-a face cu mofturoși care resping înverșunat fiertura asta și trebuie atrași cumva spre tradiționalul (și oarecum obligatoriul) borș de fasole al Postului Mare. Dar zău că nu trebuie să vă situați musai într-una din cele două categorii, părerea mea e că urmează mai la vale o rețetă tare gustoasă, ce îmbină în mod fericit iarna cu primăvara. Și trebuie, măcar de curiozitate, încercată cel puțin o dată. Că după aia, sunt ferm convins că vor mai exista cereri!

Ce-avem nevoie? Păi

250 g fasole uscată,
1 sfeclă roșie potrivită (hai să zicem 200 g)
2 cepe,
2 morcovi,
1 pătrunjel,
câteva fire de ceapă verde,
cam 100 g urzici,
2 legături de ștevie,
2 legături de lobodă,
borș după gust (că unii vor mai acru, alții mai puțin),
câte 1 legătură de mărar, pătrunjel și leuștean.

Bun, mai întâi fasolea, că ea vrea grijă multă și schimbare de multe ape. Lăsați-o la înmuiat peste noapte, scurgeți-o, puneți-o la fiert, schimbați câte ape vreți și așa mai departe, fără să uitați că n-aveți voie să puneți sare și că e bine să adăugați un morcov și o ceapă spre final, să nu fiarbă fasolea chiar în apă chioară.

Ca să nu vă plictisiți în timpul ăsta, curățați morcovul și ceapa rămase, bașca pătrunjelul și sfecla, spălați-le, mărunțiți-le și, când fasolea e aproape gata, eliminați legumele întregi și fierte și puneți-le în locul lor pe astea crude și mărunțite.

Până fierb legumele, spălați în draci urzicile, opăriți-le scurt, mărunțiți-le și, când le vine rândul, adăugați-le în oală, împreună cu ceapa verde, curățată, spălată și tocată.

Lăsați-le să dea vreo două clocote și adăugați verdețurile, la fel de curățate și spălate, tăiate ștraifuri (loboda și ștevia) sau tocate mărunt (restul). Reglați de sare și de acru (cu borșul fiert separat), stingeți focul, puneți capacul și lăsați borșul nostru de fasole să se odihnească măcar jumătate de oră.

Ca o primă variantă, dacă ați pus la fiert mai multă fasole (s-aveți și de-o iahnie ori de vreo salată, de pildă), sau dacă pur și simplu v-a picat mai bine să fierbeți fasolea din ajun, atunci adăugați boabele fierte de fasole cam o dată cu legumele, sau chiar odată cu urzicile, dacă-s fierte și crăpate zdravăn.

În rest, firește că ar putea interveni în discuție și alte verdețuri (o mențiune specială pentru cimbru și leurdă), ori alte rădăcinoase (păstârnac, țelină…). Și desigur că puteți acri zeama și cu altceva în afară de borș, caz în care vom avea de-a face, bineînțeles, cu o ciorbă de fasole și nu cu un borș de fasole. Ei, și?

Cum îl servim? Păi parcă-i mai bun rece decât cald, caz în care cred c-am să vă rog să ignorați pâinea din poză și să puneți lângă străchinile cu borș rece o mămăligă aburindă.

Bun, bem ceva? Ei, aici e mai complicat (cam ca la toate borșurile și ciorbele), fiindcă acreala deseori excesivă alungă vinul de pe masă. Drept pentru care, chit că risc să-mi iau câteva înjurături, nu pot decât să vă recomand la acest borș de fasole decât strămoșeasca variantă a unui ciocănel de țuică ori rachiu înainte.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Borș de verdețuri de primăvară Borș de perișoare de pui cu tăiței de casă și sfeclă roșieBorș de perișoare de pui cu tăiței de casă și sfeclă roșie Borș cu perișoare și sfeclă roșieBorș cu perișoare și sfeclă roșie Borș de pui (de primăvară)

  • bors, ceapa verde, fasole, leurda, loboda, post, sfecla rosie, stevie, urzici

One thought on “Borș de fasole cu verdețuri de primăvară și sfeclă roșie”

  1. Cristina 26/10/2019 at 17:42

    Multumesc pentru reteta! Gustoasa!

    Reply ↓

Leave a Reply to Cristina Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală
  • kmy on Plăcintă dobrogeană
  • Sandwich-uri cu sos bolognese si parmezan – Pruncu on Tartine calde cu carne la cuptor
  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • Doina on Plăcintă dobrogeană

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved