• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Borș cu perișoare și sfeclă roșie

Sep 14, 2010 costachel Rețete, Rețete de borșuri, Rețete de tocături, Rețete tradiționale românești 5


Borș cu perișoare și sfeclă roșie

Da, e mult mai simpatic un borș cu perișoare când sosește pe masă într-o elegantă robă purpurie, plus că dulceața sfeclei se potrivește absolut minunat cu acreala borșului, asa că în farfurie ne va poposi o mâncare în același timp foarte elegantă și teribil de gustoasa. Nu credeți? Ia să purcedem la treaba.

Așadar, dotați-vă cu vreo

400 g carne tocată (preferabil amestecată, porc și vită, și obligatoriu nu foarte grasă),
1 lingura de orez,
1 ou,
1 sfeclă mică,
2 cepe,
1 morcov,
1 păstârnac (sau pătrunjel),
1 țelină mică,
4 cartofi,
1 ardei gras,
2-3 roșii,
1 l de borș,
verdeață (pătrunjel, mărar și leuștean),
sare,
piper.

Mai întâi o precizare preliminară: ar fi tare bine dacă ați avea la îndemână niște supa gata făcută (ca doar v-am spus să faceți mai multă și s-o păstrați la congelator pentru nevoi precum aceasta), sau niște oase pe care să le puneți la fiert. Dacă n-aveți cum sau n-aveți timp, se poate și cu aqua chiora. E păcat, dar nimic nu-i perfect pe lumea asta.

Revenind însă la al nostru borș cu perișoare, amestecați bine carnea cu oul, 1 ceapa tocata cat de mărunt, orezul, puțină verdeață (mărar și/sau pătrunjel), sărați, piperați și formați perișoarele (eu folosesc în acest scop două lingurițe, dar e doar o sugestie).

Perișoare

Spălați zarzavaturile și legumele, curățați-le, tăiați-le după plac și puneți-le la fiert în aproximativ 2 l de supă (sau, ghinion, apa), eventual mai multă sau mai puțină, după cat de gros vreți să vă iasă produsul final.

După vreo 10 minute de bolboroseală potolită, adăugați perișoarele, cartofii și ardeiul, mai lăsați să fiarbă 10-15 minute (depinde și de dimensiunile pe care le-ați dat perișoarelor și cubulețelor de cartofi).

Adăugați roșiile despielițate și mărunțite, fierbeți-le și pe ele vreo 5 minute, turnați borșul (fiert separat), presărați verdeață, tocata foarte fin, reglați pentru ultima oara de sare și piper.

Stingeți focul, puneți capacul și uitați de oală vreo jumătate de oră.

Pentru servit, eu aș propune sfânta triadă mămăligă – smântână – ardei iute, bașca o țuică rece la început. Dar desigur că e doar o simpla sugestie.

A, și firește că, dacă nu-i sezon de sfeclă (sau pur și simplu n-o aveți la inimă sau la-ndemână), puteți s-o eliminați din narațiune și veți obține un simplu borș cu perișoare. Va fi mai tradițional și (aproape) la fel de bun.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Borș de perișoare de pui cu tăiței de casă și sfeclă roșieBorș de perișoare de pui cu tăiței de casă și sfeclă roșie Borș de fasole cu verdețuri de primăvară și sfeclă roșieBorș de fasole cu verdețuri de primăvară și sfeclă roșie Default ThumbnailBors de ardei umpluti Borș de leurdăBorș de leurdă

  • bors, perisoare, sfecla rosie

5 thoughts on “Borș cu perișoare și sfeclă roșie”

  1. cofi 16/09/2010 at 19:35

    Am o nelamurire, care consta in urmatoarea intrebare: am facut borsul asta cum spui tu, dar pe masura ce fierbea se stingea din culoare. A ramas usor roscat dar nu foarte, nu cum este al tau la culoare.
    Asa ca intr-o seara vorbind cu niste amici despre asta o tipa basarabeanca mi-a zis ca mama ei, lasa o mana de sfecla rasa si o pune sa fiarba 5-10 minute la final ca sa prinda culoarea aia de la tine din poze.
    Sincer ma bantuie in fiecare iarna cand fac salata de sfecla ideea sa mai incerc.. dar n-am mai incercat. Ma poti lamuri cat ai fiert tu borsul??

    Reply ↓
  2. Costachel 16/09/2010 at 19:54

    Pai nu mai mult de 45 de minute in total, la foc mic si descoperit. Despre pierderea culorii, n-as putea sa bag mana in foc, dar din experienta zic ca depinde si de cat de coapta e sfecla, poate si de soi (eu am bagat din cea rotunda). Cat despre tertipul cu sfecla de la sfarsit, e excelent, si pentru culoare, dar si pentru gust, si l-am dat, dealtfel, aici.

    Reply ↓
  3. cofi 16/09/2010 at 20:33

    O fi fost si pardalnica de sfecla, ca si acolo spune foarte rosie, n-o fi fost destul de rosie, desi cand am ras-o eu m-am facut de comanda pe maini. O sa mai incerc o data asa sa vedem cum iese!

    Reply ↓
  4. Andreea 18/09/2010 at 02:53

    Mi-ai fost muza saptamana asta. 🙂
    Merci fain.
    Ah, eu am fiert 4 sfecle micute si culoarea se estompase binisor insa la final le-am taiat cubulete si in interior erau de un ‘sfecliu’ (am inventat o culoare) intens si lichidul s-a colorat frumos. Poate o postez pe blog, daca reusesc sa-i faca o poza demna de aratat (pt un motiv misterios 🙂 fotografiile cu ciorbe, supe nu-mi ies)

    W-end placut!

    Reply ↓
    1. Costachel 18/09/2010 at 08:59

      Muza? Poate muz 😀 Si multumesc frumos, asijderea!

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved