Președintele Evo Morales a declarat ieri că în Bolivia a început industrializarea, în scopuri medicinale, a frunzelor de coca, informează Clarin. Producția va fi destinată inițial țărilor din Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América (Alianța Bolivariană pentru Popoarele Americii Noastre – ALBA).
Declarația a fost făcută cu ocazia inaugurării unei fabrici instalate în La Paz, Villa Fatima, în care vor fi prelucrate 75.000 de tone de coca pe an. Fondurile necesare au fost furnizate de Uniunea Europeană, guvernul din La Paz și Ministerul bolivian al Dezvoltării Teritoriale.
Cu aceeași ocazie, Morales a anunțat că în prezent Ecuadorul pune în practică o serie de măsuri menite să asigure achizițiile publice ale produselor bază de coca, și în special a ceaiurilor.
Guvernatorul din La Paz, César Cocarico, a declarat, la rândul său, că fabrica din Villa Fatima produce deja ceaiuri din coca și stevia, destinate diabeticilor. Va fi dată în folosință și o a doua fabrică, unde vor fi produse, pe lângă ceaiuri, și siropuri din coca și din alte plante medicinale care cresc în departamentul La Paz.
Coca este materia primă pentru cocaină, dar consumul său în stare pură, în scop medicinal, religios sau tradițional, este permis în Bolivia. Președintele bolivian a reiterat, cu ocazia evenimentului, că mestecă frunze de coca în scopuri medicinale.
În luna ianuarie a acestui an, ONU a recunoscut dreptul Boliviei să permită pe teritoriul său mestecarea frunzelor de coca (și implicit cultivarea acestei plante), în ciuda opoziției unui grup de state printre care SUA, Marea Britanie, Canada, Japonia și Mexic.
Din ALBA fac parte Antigua și Barbuda, Bolivia, Cuba, Republica Dominicană, Ecuador, Nicaragua, Sfântul Vincențiu și Grenadine, Venezuela.
Citisem initial coca in sensul de cocã si nu vedeam de ce e asta mar estire. Dar asa, da 🙂 Sanatate curata.
Curată, ba chiar ecologică, bio și așa mai departe 🙂