Carevasăzică, la Iași s-a desfășurat, la sfârșitul săptămânii trecute, Blogmeet-ul Vindependent, ocazie cu care am putut să-i cunosc și eu, altfel decât virtual, pe Mona Arsulescu, Geta și Bogdan Bocșe, Nicușor Cazan, Ciprian Haret, Răzvan Jurcă și George Mitea (ordinea este, desigur, strict alfabetică!). A, ba nu, deși facem amândoi presă ieșeană de o groază de ani, tot acum l-am cunoscut pe Dan Doboș, redactorul șef al Evenimentului, care ne-a deschis pofta de dezbateri cu un foarte interesant discurs, intitulat „Eu nu sunt blogger!”, ocazia fiind Workshopul de New Media, organizat în colaborare cu Asociația Studenților Jurnaliști.
Dar s-o luăm pe rând. Mai întâi a fost o cină de bun venit, pe terasa Restaurantului Ralet, unde ne-am simțit absolut minunat, atât mâncarea (aperitive pentru un spumant brut și păstrăv preparat în 3 feluri pentru vinurile Gramma), cât și ambianța mai mult decât plăcută ne-au făcut să ne desprindem greu de-acolo. Numai că a doua zi aveam treabă multă!
Mai întâi, după cum spuneam, a fost workshop-ul, organizat în Amfiteatrul Institutului de Medicină Legală, iar la dezbateri am fost onorați și de prezența gazdei, profesorul Vasile Astărăstoaie (altminteri blogger și domnia sa, deși cam „nepracticant” în ultima vreme). Am combătut intens, a povestit fiecare din experiența sa, iar concluzia (destinată studenților prezenți) a fost că, până la urmă, un blog bine făcut va conta mult mai mult pentru cel care vrea să obțină un job în presă decât orice CV, indiferent cât de bine „garnisit” ar fi.
A urmat îmbarcarea în mașini și vizita la Gramma, unde am fost întâmpinați de familia Olteanu, de Iulian Teliban și de „tatăl” vinurilor, oenologul Cătălin Zamfir, care ne-a făcut un tur de cramă plin de informații interesante, multe dintre ele inedite (Gramma va produce și spumante, și vinuri roșii, deja e stabilită locația viitorului beci plin cu baricuri, în fine, o evoluție care se anunță deosebit de interesantă). Am gustat vinurile direct din cisterne (extraordinar Cuvée-ul, s-a rotunjit, e plin de arome, de-abia așteaptă să ajungă în paharele dumneavoastră!), apoi am urcat la etaj, ca să ne bucurăm atât de vinuri și de priveliște, dar și de un excelent miel făcut în cinstea noastră. Atât umplut, cât și la grătar!
Am mai fi stat, firește, dar trebuia să ne întoarcem în Iași, ca să „comitem” și ultimul punct din program, degustarea de la Good Point, unde am fost onorați cu prezența de profesorul Valeriu V. Cotea, care și-a modificat programul încărcat ca să stea un pic la povești cu noi.
Și, pe post de încheiere, un singur gând: mulțumim, Răzvan Avram!
Update: m-am luat cu vorba și am uitat să menționez meritele esențiale ale unei persoane deosebite. Așa că vă rog să rețineți: dacă Ana Maria Nazarie nu e, nimic nu e!