Bitokes à la russe botezase marea doamnă a gastronomiei americane rețeta de mai la vale, explicându-le americanilor că-i vorba despre un fel de hamburgeri (ar fi ceva de comentat aici, dar poate altă dată…). Și da, ați ghicit, tot prietenul nostru Mihai Ovidiu este „vinovat” pentru această rețetă teribil de gustoasă. Așa că mie nu-mi rămâne decât să-i mulțumesc frumos și să vă îmbii pe dumneavoastră la lectură!
¾ cană ceapă galbenă, tocată fin 2 linguri (30 grame) unt
Se călește ceapa în unt, timp de 10 minute pe foc mic, până se înmoaie, dar fără să se rumenească. Se pune într-un castron.
700 grame carne de vită slabă, tocată 2 linguri (30 grame) unt înmuiat, seu tocat de vită, măduvă de vită, sau untură proaspătă de porc 1 ½ linguriță sare
⅛ linguriță piper
⅛ linguriță cimbru 1 ou
Se adaugă grăsimea, condimentele și oul peste ceapă, după care se amestecă foarte bine, cu o lingură din lemn, până se omogenizează perfect. Se verifică de sare și piper. Se formează 6 chiftele cu o grosime de 20 mm. Se acoperă cu hârtie cerată și se dau la frigider, până în momentul prăjirii.
½ cană făină, distribuită pe o farfurie întinsă
Chiar înainte de sotare, se dau ușor chiftelele prin făină și se scutură de exces.
1 lingură (15 grame) unt și 1 lingură ulei, sau atât cât trebuie pentru a forma o peliculă subțire pe fundul tigăii 1 – 2 tigăi cu fundul gros, suficient de mari pentru ca bitociki să încapă într-un singur strat
Se pune untul cu uleiul în tigaie și se încălzește la foc moderat. Când începe să dispară spuma lăsată de unt, indicând că grăsimea este suficient de încinsă, se sotează chiftelele câte 2-3 minute pe fiecare parte, sau mai mult, în funcție de cât de bine pătrunse doriți să fie bitociki.
Este indicat să se scoată chiftelele din tigaie pe hârtie absorbantă, pentru a se elimina grăsimea ce rămâne de la prăjire. Se pot folosi cu succes șervetele de bucătărie din hârtie.
Se aranjează „hamburgerii” pe un platou cald, până se prepară sosul.
¼ cană supă de vită
⅔ cană smântână pentru frișcă Sare și piper Un praf de nucșoară Câteva picături de suc de lămâie
Se elimină grăsimea din tigaie. Se toarnă supa și se fierbe, dizolvând sucurile coagulate pe tigaie, până când zeama scade până la consistența unui sirop. Se toarnă smântâna și se fierbe rapid un minut, până scade din nou și se îngroașă ușor. Se asezonează după gust cu sare, piper, nucșoară și picături de suc de lămâie.
2 – 3 linguri (30 – 45 grame) unt moale 2 linguri ierburi aromate proaspete, tocate, de pildă: pătrunjel, arpagic verdei, tarhon, hasmațuchi, sau numai pătrunjel
Se trage de pe foc și se încorporează untul, câte o jumătate de lingură, până se absoarbe. Se adaugă și ierburile aromate tocate, după care se toarnă peste chiftele și se servește.