Da, bere cu ciocolată! O combinație mai neobișnuită, cel puțin la prima vedere, dar despre care unii spun că ar fi chiar una foarte veche, ea fiind fabricată și băută de amerindienii din America Centrală încă dinaintea sosirii spaniolilor. E drept, aceștia mai fac și astăzi băutura fermentată numită „chicha”, alcoolică sau nu, dar e greu, dacă nu imposibil, s-o numești bere, plus că nu există nicio dovadă fermă că ar fi fost obținută (și) din fructele arborelui de cacao. Vânzătorii stradali (chicheros) oferă astăzi turiștilor chicha garnisită cu chipsuri de ciocolată și lapte condensat, dar asta e, firește, o altă discuție.
Revenind la berile noastre, dacă în Europa există doar o singură variantă mai cunoscută (belgiana Floris au Chocolat, destinată de obicei turiștilor japonezi), peste Ocean există zeci de asemenea beri, care se întrec inclusiv în competiții oficiale (au, de pildă, categoria lor separată la U.S. Open Beer Championships)
Una dintre ele, mai ales, a făcut făcut zilele acestea să curgă foarte multă cerneală (sau a înnegrit o groază de pixeli pe ecrane, luați-o cum vreți!). Este vorba despre Boulevard Chocolate Ale, o bere cu ciocolată produsă în Kansas City (Missouri) și care este rezultatul unei colaborări între fabricantul local de bere Boulevard Brewing Company și producătorul de ciocolată Christopher Elbow.
A fost desemnată berea acestei luni de către Chicago Tribune și creează numeroase dificultăți distribuitorilor, pe vitrinele cărora mesajele se succed cu mare repeziciune. După cum remarcă Los Angeles Times, după afișul cu textul „We do not have any Boulevard Chocolate Ale yet” urmează, practic direct, „We are out of Boulevard Chocolate Ale”. Iar canalul local de televiziune KMBC9 a anunțat că un magazin local a stabilit recordul de a-și lichida stocul în doar trei minute, în ciuda faptului că o persoană nu putea cumpăra mai mult de patru beri. Nu-i de mirare că fanii acestei beri merg până în statele învecinate pentru o achiziționa, sau plătesc sume de până la $100 pe eBay.
Și nu au fost puține sticle (fabrica a anunțat o producție de 75.000 litri), nici ieftine, o sticlă de 75 cl. costând între 8 și 12 dolari. Așa că deja plouă cu acuzații din partea consumatorilor nemulțumiți, care susțin că fabrica induce artificial penuria, pentru a crește interesul în jurul acestui produs. O acuzație dezmințită, evident, de către producător.
E drept, acest interes ieșit din comun se domolește după Valentine’s Day. Dar, dacă stocurile au fost lichidate, mai interesează pe cineva aspectul ăsta?