• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Berea artizanală îi cucerește din ce în ce mai mult pe italieni

Aug 31, 2012 costachel Știri 1


Bere artizanala Italia

Chiar dacă, din punctul de vedere al preferințelor consumatorilor, berea este, în continuare, depășită de vin în Italia, ea reprezintă o băutură din ce în ce mai apreciată. Și înmulțirea numărului de sortimente de bere artizanală, cu arome uneori fanteziste, explică parțial acest succes.

Și nu doar aromele sunt ieșite din comun, ci și denumirile. De pildă, Birra del Borgo oferă o bere cu aromă de stridii (!), botezată Perle pentru porci. Chiar așa, „Perle ai Porci”, o trimitere clară la expresia „Margaritas ante porcos”. De unde deducem că onor marketingul respectivilor berari fie îi bănuiește pe iubitorii de bere că ar avea simțul umorului, fie că sunt cam porci. În fine…

Trecând însă într-un registru serios, Birra del Borgo, prezentată pe larg într-un recent material difuzat de AFP, are un evantai extrem de larg de beri pe care le oferă iubitorilor acestei băuturi.

„Avem 7 beri «clasice» pe care le producem pe tot parcursul anului, apoi 4 beri, corespunzătoare fiecărui anotimp, câte o bere pentru fiecare lună din an, o colecție pe care noi am denumit-o «bizarele» (le bizzarre – n.n.), și, în fine, mai avem beri pe care le producem doar pentru anumite ocazii speciale” a declarat agenției franceze de presă Luciana Squadrilli, manager la Birra del Borgo.

Câteva exemple de bizzarre? Păi de pildă Rubus (cu zmeură), KeTo Reale (cu tutun; KeTo vine de la Kentucky Toscano), Equilibrista (50% must de vin, 50% must de bere) și, deloc în ultimul rând, berea-șampanie, Caos (75% must de bere, 25% must de Malvasia, se fermentează în sticlă, cu ajutorul levurilor de șampanie). Plus BdBi(g)Bodylblu, o bere despre care nu se spune exact din ce-i făcută (formulă magică!), dar așa o denumire cere, firește, oleacă de mister.

„Cred că iubitorii de bere apreciază această fantezie și posibilitatea de a combina ingrediente tipic italiene pentru a obține băuturi speciale, mai ales într-o țară ca a noastră, care nu se poate lăuda cu o tradiție în producția de bere, deci nici cu gusturi bine definite din acst punct de vedere”, afirmă Andrea Lecchini, șeful producției.

Vinul conduce încă în preferințe cu 37-29

Conform unei anchete făcută de Assobirra (asociația producătorilor de bere din Italia), 71% dintre italieni beau bere, iar 28,8% dintre ei o consideră bătura lor preferată, comparativ cu 37% care preferă vinul. Interesantă este și motivația: amatorii de bere spun despre aceasta că e „băutura cea mai «democratică», potrivită în orice ocazie și care are un preț modic”. Chiar dacă o sticlă de bere bună, de 75 cl, costă în jur de 10 euro.

„Acum 5 sau 10 ani nici nu puteam visa la așa ceva, iar acum viitorul ni se pare mai mult decât roz”, spune Brooks Carretta, un tânăr berar italo-american, care lucrează la Eataly (un fel de supermarket al iubitorilor de gastronomie din Roma). „Producem în momentul de față cam 1.000 de litri pe săptămână, iar acum tocmai scoatem din cuve o bere parfumată cu papaya și pepene roșu.”

Dar o dovadă mai concretă că italienii au început să se îndrăgostească de berea artizanală o reprezintă creșterea exponențială a numărului de micro-berării din Italia. Conform cifrelor oferite de Assobirra, erau 7 în 1996, au ajuns să fie 445 în 2011.

Foto: kinello

S-ar putea să vă intereseze și:

Să nu le mai placă nemților berea așa de mult? Berea franțuzească vrea s-o ia pe urmele vinului Bere instant Pat'sA apărut berea instant: pui concentratul, torni apa, gata halba! Bere vinAmericanii preferă berea, americancele vinul

  • bere, consum, Italia

One thought on “Berea artizanală îi cucerește din ce în ce mai mult pe italieni”

  1. aphextwinz 01/09/2012 at 10:25

    Simpatic articol, eu voiam sa va spun ceva care nu e anecdota, cu multi ani in urma cand am batut prima oara Italia, am fost sfatuita sa beau vin.

    Explicatia? Pana si carabinieri beau vin la masa de pranz, asa ca daca bei vin poti conduce linistita, ca nu te miros, de la bere da. Nu stiu daca e o explicatie plauzibila, dar macar e haioasa.

    Reply ↓

Leave a Reply to aphextwinz Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved