Piața românească de vin monitorizată reprezintă, de fapt, jumătate din consumul real, restul fiind autoconsum plus piață neagră, a declarat Luchi Georgescu, președintele Vincon Vrancea.
Aceasta susține că piața vinului îmbuteliat a fost evaluată financiar la 450 – 500 de milioane de euro în ultimii ani, în prezent estimându-se că aceasta a ajuns la circa 350 de milioane de euro. Vinurile de soi din segmentele premium și super premium reprezintă 52% în volum și 80% din valoarea totală a pieței de vin îmbuteliat.
„Piața de vin este împărțită în vinuri de soi, cu o pondere de peste 50% – 52% știm noi – și restul piața vinurilor de masă (economică). Asta este piața declarată, monitorizată. Se consideră că, în România, piața monitorizată este jumătate din piață. Cealaltă piață este autoconsum plus piață neagră. Deci, practic, când aveam 450 – 500 de milioane însemna că ea (piața – n.r.) are jumătate din consumul real de vin”, afirmă Luchi Georgescu.
Potrivit acesteia, această scădere s-a produs pe fondul diminuării puterii de cumpărare într-o societate din ce în ce mai austeră, cu o economie foarte fragilă, la care se adaugă seceta. La această contractare a pieței se mai adaugă două fenomene care au reapărut pe această piață, și anume angrosiștii și vânzarea de vin vrac. (Agerpres)
1 thoughts on “Bem, de fapt, de două ori mai mult vin decât spun statisticile”
Cristian. E.
Pai cam este adevarat ptr ca in strainatatea se contabilizeaza doar consumul vinului vandut , nu si cel baut si facut in propria gospodarie….In mod normal cred ca ne ducem asa catre 40-50 litrii/om de la 24 cat se spune ca consumam acum…Statisticile inca ne dau cu 24 litrii/om la o populatie de 22 milioane, dar noi mai suntem doar 19 milioane deci ar fi un cosnum cu 15% mai mare…Niste statistici interesante sunt aici si eu zic ca stam bine.. http://wineinstitute.org/resources/statistics
Pai cam este adevarat ptr ca in strainatatea se contabilizeaza doar consumul vinului vandut , nu si cel baut si facut in propria gospodarie….In mod normal cred ca ne ducem asa catre 40-50 litrii/om de la 24 cat se spune ca consumam acum…Statisticile inca ne dau cu 24 litrii/om la o populatie de 22 milioane, dar noi mai suntem doar 19 milioane deci ar fi un cosnum cu 15% mai mare…Niste statistici interesante sunt aici si eu zic ca stam bine..
http://wineinstitute.org/resources/statistics