Aug 10, 2011 costachel Știri 0
Membrii organizațiilor din țară ale Federației AGROSTAR vor ieși în stradă, începând cu 1 septembrie, dacă statul nu ia urgent măsuri dure împotriva evazioniștilor de pe piața băuturilor alcoolice, au anunțat reprezentanții AGROSTAR în cadrul unei conferințe desfășurată ieri.
Evaziunea fiscală și falsurile din piața băuturilor alcoolice prejudiciază, anual, bugetul de stat cu peste 400 milioane euro, acuză reprezentanții patronatelor din domeniu, care au participat la conferința cu tema „Evaziunea fiscală și falsurile din piața băuturilor alcoolice”, organizată de Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe – AGROSTAR, Organizația Patronală a Industriei Alcoolului și Băuturilor Alcoolice – GARANT, Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă – ONIV și Federația Națională a Producătorilor Agricoli – FNPAR.
„Firmele specializate în falsuri în domeniul băuturilor alcoolice prejudiciază bugetul de stat și atentează grav la sănătatea consumatorilor. Din cauza sărăciei și a puterii de cumpărare scăzute, de circa 10 ori mai mică decât cea de la nivel european, foarte mulți oameni ajung să achiziționeze cantități uriașe de băuturi contrafăcute. Reprezentanții statului au anunțat măsuri de reformă dure, însă se pare că nu îi interesează să obțină bani dintr-un domeniu de unde s-ar face rost de fonduri într-un mod foarte ușor, respectiv prin eliminarea evaziunii din domeniul băuturilor alcoolice”, a afirmat Nicolae Ștefan, președintele AGROSTAR.
Acesta a acuzat, de asemenea, autoritățile statului de faptul că amână semnarea unor acte normative care ar interzice comerțul cu băuturi contrafăcute.
„La Ministerul Agriculturii zac de doi-trei ani de zile ordine de interzicere a comerțului cu băuturi contrafăcute, însă autoritățile nu reacționează pentru a pune în practică aceste ordine. De aceea, am hotărât că, dacă autoritățile nu vor lua măsuri urgente pentru rezolvarea acestei probleme, de la 1 septembrie vom organiza acțiuni în stradă, prin cele 10 organizații sindicale din teritoriu”, a mai spus președintele AGROSTAR.
La rândul său, Romeo Dascălu, președintele GARANT, a acuzat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Agenţia Naţională a Vămilor, Garda Financiară şi alte autorităţi ale statului de complicitate la fenomenul evaziunii fiscale, care prejudiciază nu doar bugetul de stat, ci şi industria românească a băuturilor alcoolice, care a pierdut, doar în 2010, peste 7.000 de locuri de muncă
„Dacă până acum era vorba de băieții deștepți din energie, acum avem de-a face cu băieții deștepți din domeniul alcoolului. Aceștia nu acționează doar în sectorul băuturilor spirtoase și al vinului, ci și în cel al așa-zisei beri plate. În realitate, companiile conduse de acești băieții deștepți aduc pe piață tot felul de matrafox-uri, care nenorocesc atât industria românească de profil, cât și sănătatea celor care le consumă”, a spus Romeo Dascălu, președintele GARANT
„Este vorba, în mod clar, de o protecție atât politică, cât și din partea instituțiilor statului. Aici aș vrea să includ Agenția Națională a Vămilor, Garda Financiară, administrațiile financiare din Ploiești, Buzău și din alte județe alte țării, care au închis ochii la nenumărate acțiuni ilegale. Un exemplu în acest sens ar fi cel al unei firme înregistrate în Panama, care a obținut într-o lună și jumătate 38 de milioane de banderole necesare îmbutelierii sticlelor, în condițiile în care, în mod legal, nu se pot obține mai mult de câteva sute de mii. După ce a reușit să comercializeze cele 38 de milioane de sticle și a fraudat bugetul de stat cu 22 de milioane de euro prin neplata accizelor, firma a intrat în insolvență. Din câte am înțeles, ANAF se străduiește la ora actuală să recupereze numai 2,5 milioane de lei, din cele 250 milioane lei, la cât se ridică prejudiciul produs de această firmă la bugetul de stat, lucru care dovedește clar că este vorba de complicitate din partea instituțiilor statului la fenomenul evaziunii fiscal”, a încheiat Romeo Dascălu.
Detalii, pe agroinfo.ro