Cititorii mai vechi și-au dat seama, probabil, de vechea și nezdruncinata mea pasiune pentru vinurile românești prefiloxerice. Printre ele, Băbeasca Neagră (de Nicorești!) ocupă însă un loc aparte, și nu doar fiindcă că a fost vinul cu care am stropit, în 2003, lansarea Caietului de rețete. Sunt întrutotul de acord cu părerea lui Radu Anton Roman că Băbească este (sau, mai corect, ar trebui să fie) Beaujolais-ul românesc. Un vin sincer, ușor, zglobiu, proaspăt și de băut cu cana (nu cu ulcica, totuși!).
La începutul deceniului trecut, Nicoreștii (în general) și Băbeasca (în special) păreau să-și facă (re)intrarea triumfală pe mesele și în paharele românilor. Talentul și priceperea regretatului inginer Gheorghe Anghel își spuneau cuvântul. Dar n-a fost să fie, așa că mai sus amintitul an 2003 a fost și ultimul în care am gustat vinul ăsta. Drept pentru care vă dați seama că mare mi-a fost bucuria când am aflat că, la PROVINO, va fi (re)lansată Băbeasca de Nicorești.
„Ne dorim sa facem cunoscut publicului unul dintre cele mai vechi și mai bune vinuri românești – Băbeasca Neagră de Nicorești, pe care îl producem în crama noastră. Noi începem sa îmbuteliem chiar anul acesta, iar lansarea produsului îl vom realiza în cadrul Festivalului PROVINO. De asemenea, dorim să ne facem cunoscuți și în zona Moldovei, unde sperăm sa ne găsim distribuitori”, a declarat Doina Mocanu, Director Export – Domeniile Nicorești.
Și cum sunt sigur că, din păcate, destui dintre dumneavoastră nu v-ați întâlnit până acum cu acest vin, să tragem un pic cu coada ochiului la cărțile de oenologie. Care ne spun că Băbeasca Neagră (cunoscută și sub numele de Rară Neagră) este de departe cel mai reprezentativ vin pentru podgoria gălățeană. Are o culoare roșie strălucitoare de coacăze și o aroma de strugure bine copt. În timpul maturării și învechirii, vinul conservă foarte bine aroma strugurelui, ceea ce îl recomandă drept companion al meselor zilnice, dar și al ocaziilor speciale. Sintagmele „Băbească negră” și „Nicorești” se completează reciproc și cu greu pot fi despărțite.
Vinurile de Nicorești au fost amintite laudativ încă de către Dimitrie Cantemir (în Descriptio Moldaviae) care menționa că, în ierarhia valorică a podgoriilor din Moldova, Nicoreștii se situau pe locul patru. Astăzi, „Domeniile Nicorești” produc, pe o suprafață de 250 ha, Băbească Neagră, Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon, Oporto, dar și Aligoté, Fetească Albă, Fetească Regală, Riesling Italian.
În imaginea de mai sus, un ciorchine de Băbească Neagră (foto: Wikipedia)
Am baut o sticla in ziua Arhanghelilor Mihail si Gavril… Mi-a placut, tare… Mai am o sticla, am sa o beau in week-endul acesta… Intotdeauna am avut o dilema cu babeasca si feteasca neagra… De ce nu le zice invers? Daca te gindesti la denumire, parca feteasca neagra ar trebui sa fie mai zglobie, pe cind babeasca te-ai astepta la ceva mai greu… Oare numai eu am dilema asta? 🙂
Superba Babeasca, chiar daca a fost lansata mai-nainte.
Așa fusese comunicatul, dupa aceea am aflat că, de fapt, premiera a fost la Vintest. Nu-i nimic, două bătăi strică, două lansări ba! 🙂
Am baut o sticla in ziua Arhanghelilor Mihail si Gavril… Mi-a placut, tare… Mai am o sticla, am sa o beau in week-endul acesta… Intotdeauna am avut o dilema cu babeasca si feteasca neagra… De ce nu le zice invers? Daca te gindesti la denumire, parca feteasca neagra ar trebui sa fie mai zglobie, pe cind babeasca te-ai astepta la ceva mai greu… Oare numai eu am dilema asta? 🙂
La întrebarea asta nu știu ce să-ți răspund. Nu pot decât să deduc, aducându-mi eu acum aminte de Păstorel, că te simți încă tânăr:
Sfrijită ca o Sfântă Vineri,
Mi-a spus o babă: “La români,
Băbeasca place mult la tineri,
Pe când Feteasca, la batrâni”.
Nu știu dacă epigrama asta ți-a rezolvat dilema, dar… 🙂