• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

B-52

Sep 11, 2011 costachel Băuturi, Cocktailuri, Dicționar de băuturi, Dicționare 0


B-52 este, probabil cel mai cunoscut cocktail „pe straturi” din câte există pe lumea asta (și cu cele mai multe variante, așa numita „serie B-50”). În mod tradițional este compus din părți egale de lichior de cafea (cel mai des Kahlua, poate fi și Tia Maria), Irish cream (Baileys, de cele mai multe ori, dar se mai utilizează și Carolans, de pildă) și triple sec (Grand Marnier, de obicei, dar poate fi și Cointreau ori vreo altă marcă). Datorită densității diferite ale celor trei componente, straturile rămân distincte, în ordinea pe care am dat-o, de jos în sus).

Numele vine, evident, de la bombardierul american cu același nume. Varianta mai optimistă, să zicem, spune că trimiterea este făcută la bombele incendiare aruncate de acest avion în Vietnam, în timp ce versiunea pesimistă susține că trimiterea este făcută la numeroasele pierderi ale aviației americane, adică la bombardierele B-52 care ardeau la sol, după ce fuseseră doborâte.

Indiferent de variantă, ați dedus cred că, în versiunea originală, acest cocktail se bea flambat: se umple paharul până la buză, ca să fie cât mai puțină sticlă expusă flăcărilor, se dă foc și se bea cu paiul.

Nu se știe exact când și unde a fost inventat, una din versiunile cele mai acreditate fiind că locul ar fi Keg Steakhouse din orașul canadian Calgary, iar anul 1977.

Mai aproape de zilele noastre, acest cocktail a fost promovat intens, mai mult sau mai puțin voluntar, de fotbalistul danez al lui Arsenal (pe vremea aceea), Nicklas Bendtner, care și-a schimbat, în 2009, numărul de pe tricou din 26 în 52. Indiferent de motivele invocate pentru această modificare, cert este că popularitatea acestui cocktail a crescut exponențial în barurile londoneze.

Și, fără nicio pretenție de a epuiza o listă absolut interminabilă, iată și câteva variante ceva mai cunoscute:

B-52 with Bombay Doors: un B-52 cu gin Bombay;
B-52 in the Desert: un B-52 cu tequila în loc de Bailey;
B-53: cu votcă;
B-54: cu Amaretto;
B-55: cu absint;
B-57: cu Sambuca și Triple sec în loc de Grand Marnier;
B-61: cu vanilie și cremă de cacao;
B-51: cu Pastis 51 în loc de Grand Marnier.
Și tot aici ar intra, la o adică, un cocktail portughez, Beirão Ardente, care conține, de sus în jos, absint, baileys și licor beirão.

S-ar putea să vă intereseze și:

Cele mai bune 5 cocktail-uri pentru noaptea Oscarurilor Mint julep Cocktail NegroniCocktail all’italiana Margarita

  • Baileys, cocktail, Cointreau, Grand Marnier, Kahlua, triple sec

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved