B-52 este, probabil cel mai cunoscut cocktail „pe straturi” din câte există pe lumea asta (și cu cele mai multe variante, așa numita „serie B-50”). În mod tradițional este compus din părți egale de lichior de cafea (cel mai des Kahlua, poate fi și Tia Maria), Irish cream (Baileys, de cele mai multe ori, dar se mai utilizează și Carolans, de pildă) și triple sec (Grand Marnier, de obicei, dar poate fi și Cointreau ori vreo altă marcă). Datorită densității diferite ale celor trei componente, straturile rămân distincte, în ordinea pe care am dat-o, de jos în sus).
Numele vine, evident, de la bombardierul american cu același nume. Varianta mai optimistă, să zicem, spune că trimiterea este făcută la bombele incendiare aruncate de acest avion în Vietnam, în timp ce versiunea pesimistă susține că trimiterea este făcută la numeroasele pierderi ale aviației americane, adică la bombardierele B-52 care ardeau la sol, după ce fuseseră doborâte.
Indiferent de variantă, ați dedus cred că, în versiunea originală, acest cocktail se bea flambat: se umple paharul până la buză, ca să fie cât mai puțină sticlă expusă flăcărilor, se dă foc și se bea cu paiul.
Nu se știe exact când și unde a fost inventat, una din versiunile cele mai acreditate fiind că locul ar fi Keg Steakhouse din orașul canadian Calgary, iar anul 1977.
Mai aproape de zilele noastre, acest cocktail a fost promovat intens, mai mult sau mai puțin voluntar, de fotbalistul danez al lui Arsenal (pe vremea aceea), Nicklas Bendtner, care și-a schimbat, în 2009, numărul de pe tricou din 26 în 52. Indiferent de motivele invocate pentru această modificare, cert este că popularitatea acestui cocktail a crescut exponențial în barurile londoneze.
Și, fără nicio pretenție de a epuiza o listă absolut interminabilă, iată și câteva variante ceva mai cunoscute:
B-52 with Bombay Doors: un B-52 cu gin Bombay; B-52 in the Desert: un B-52 cu tequila în loc de Bailey; B-53: cu votcă; B-54: cu Amaretto; B-55: cu absint; B-57: cu Sambuca și Triple sec în loc de Grand Marnier; B-61: cu vanilie și cremă de cacao; B-51: cu Pastis 51 în loc de Grand Marnier.
Și tot aici ar intra, la o adică, un cocktail portughez, Beirão Ardente, care conține, de sus în jos, absint, baileys și licor beirão.