• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Au românii vreo tradiție în materie de vin?

Jan 03, 2013 costachel Legendele vinurilor românești, Mozaic 2


Sticle impaienjenite

Desigur că răspunsul scurt la întrebarea din titlu este un simplu „evident, da!” Numai că, vedeți dumneavoastră, tradițiile astea au un defect major: ca să existe, ele trebuie mai întâi cunoscute. De preferință în mod corect.

Din păcate, în acest secol XXI dominat nu de religie (pardon, Malraux!), ci de marketing, lucrurile n-au cum să fie chiar atât de simple. Iar adevărul istoric e, pragmatic vorbind, cam inutil. Clasica dogmă a vânzărilor, „orice produs trebuie să aibă o poveste ca să se vândă” este foarte prezentă și în cazul vinurilor.

Așa că situația e tristă, dar clară: în timp ce unii întind informațiile istorice ca pe un gumilastic, în scopul vinderii de varii poșirci, alții neagă cu înverșunare orice tradiție românească în domeniu (tot poveste!), pentru a-și fructifica material cât mai bine concepțiile. Niște concepții, nu-i așa?, inovatoare, că doar cu ei începe vinul românesc. Bine că nu se și termină…

E drept, vina principală trebuie căutată (și) în altă parte. Istorii ale vinului românesc, temeinice și cât se poate de documentate, avem prea puține. Iar printre ele se strecoară destule din cele plătite (pardon, sponsorizate) de clienți dornici să iasă ei un pic mai tare în evidență. Dar chiar și așa, e anormal ca excesele (în ambele direcții) să fie cele mai prezente în discuțiile actuale.

Pe scurt, făceau românii din vechime vin bun? Păi ne spune foarte bine Păstorel (care cred că prăpădește de râs, acolo unde e, văzând cum e invocat și de apărătorii, și de detractorii tradițiilor oenologice românești):

„Exagerează aceia care afirmă că toate vinurile românești dinainte de filoxeră erau bune. E foarte adevărat, în schimb, că în absolut toate podgoriile noastre se găseau atunci și vinuri bune.”

Adică exact așa cum se întâmpla, se întâmplă și va continua se se întâmple în absolut orice podgorie, din oricare colț al lumii. Mai ales în condițiile în care piața e din ce în ce mai segmentată (trăiți, domnu’ marketing!). Nu, nici măcar din punctul ăsta de vedere nu suntem unici…

Până una-alta însă, putem să dăm niște răspunsuri clare la trei întrebări concrete:

Avem tradiție în materie de vin? Desigur. Bună sau proastă (cine decide asta?), e atestată arheologic încă din perioada culturii Cucuteni (ca să mă mențin în apropiere de Iași), făcea ravagii printre consumatorii daci în perioada lui Burebista (vezi defrișarea Deceneu!) și continuă, vrând-nevrând, până în ziua de azi. Indiferent de ce cred unii sau alții despre chestia asta.

O cunoaștem? Cu siguranță, nu atât pe cât ar trebui (chiar spre deloc). Și aici, repet, istoricii ar trebui să fie primii care ar trebui să înceapă recuperarea. Dar pentru asta ar trebui să existe fonduri de cercetare (independente de producătorii actuali). Și, deloc în ultimul rând, o intenție reală din partea statului (sau a celor două asociații de profil) de a crea, pornind de la această tradiție, un brand românesc al vinului. Cel puțin la ora actuală, e o idee absolut utopică.

Ne batem joc, în clipa de față, de tradiție? Cu siguranță. Și hiperbolizând-o, și trimițând-o în derizoriu, cât și, mai ales, necunoscând-o. Dar aici discuția e mai lungă, pentru că nici măcar niște imediate interese materiale nu pot justifica toate prăpăstiile care circulă nestingherite. Așa că amânăm dezbaterea acestui aspect pe altă dată.

Că doar n-au intrat zilele în sac.

 Text apărut inițial, într-o variantă prea puțin modificată, pe iasi.provino.ro

S-ar putea să vă intereseze și:

Haine din vin rosu 1Vinul roșu, materie primă pentru haine 10 noi tendințe în materie de whisky Europenii beau de sting, iar românii sunt printre fruntași! De la Fințești, șase vinuri Lacerta și încă vreo cinci tentative

  • istorie, Romania, traditii, vin

2 thoughts on “Au românii vreo tradiție în materie de vin?”

  1. fado 18/05/2014 at 18:41

    fain articol… zice multe pt. putini.. si viceversa..

    Reply ↓
    1. costachel Post author19/05/2014 at 08:41

      Ei, eu sper să nu fie chiar puțini… 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved