Olandeza Zundert și americana Spencer au fost prezentate în mod oficial ca făcând parte dintre „produsele trapiste autentice”. Evenimentul prin care a fost acordat celor două beri logo-ul de certificare a avut loc luna trecută, cu ocazia reuniunii, la Bruxelles, a Asociației Trapiste Internaționale (Association Internationale Trappiste – AIT).
„Reuniunea a analizat și aprobat rapoartele redactate în urma vizitelor efectuate la instalațiile celor două mănăstiri, vizite ce au avut loc în octombrie și noiembrie. Tot în cadrul adunării a fost efectuată o degustare, iar la final a fost acordat logo-ul hexagonal pentru fiecare dintre cele două beri”, a declarat purtătorul de cuvânt al AIT
Pentru ca o bere să poată purta celebrul logo trebuie să fie îndeplinite trei condiții: berea trebuie să fie produsă într-o mănăstire aparținând ordinului trapist, să fie realizată sub supravegherea călugărilor, iar o parte a profiturilor trebuie donate în scopuri caritabile, cealaltă parte fiind destinată, evident, cheltuielilor mănăstirii și asigurării traiului călugărilor.
Astfel, după ce, în 2012, fusese primită în cercul exclusivist al berilor trapiste austriaca Stift Engelszell, acum numărul braseriilor trapiste a ajuns la 10, dintre care șase sunt belgiene: Rochefort (producția a început în 1595), Westmalle (1836), Westvleteren (1838), Chimay (1863), Orval (1931) și Achel (1998). Urmează Olanda, cu două (La Trappe – 1884 și Zundert/Maria Toevlucht – 1899), Austria și SUA cu câte una (Stift Engelszell -2012, respectiv Spencer/St. Joseph’s Abbey – 2013).
Există însă și o bere trapistă neoficială (franțuzeasca Mont des Cats), produsă pe aceleași instalații de la Abația Notre-Dame din Scourmont pe care este realizată Chimay, după o rețetă a călugărilor din Abația Sainte-Marie du Mont des Cats. Totuși, atâta vreme cât ea nu va fi realizată în interiorul zidurilor propriei mănăstiri, ea nu va putea arbora logo-ul oficial.