Sep 23, 2014 costachel Interviuri 1
Pe Tudor Bălan, ieșenii iubitori ai gastronomiei de calitate îl cunosc mai ales în calitatea sa de proprietar al Restaurantului Ralet. Numai că, de la o vreme încoace, poate fi găsit mult mai des la București decât la Iași. De ce? Păi din motive de… Dar nu, mai bine să nu anticipez și să-l las pe el să vă povestească mai multe. Că doar de asta am făcut interviul de mai jos.
De ce-ai plecat la București? Fiindcă a fost o surpriză atunci când lumea a aflat că te-ai mutat în Capitală…
Păi Restaurantul Ralet merge pe drumul lui, iar eu merg pe drumul meu. Nimeni nu este de neînlocuit. Este un proiect deja matur, care nu mai are nevoie de prezența mea zilnică acolo, el merge cu echipa înainte. Iar eu m-am implicat într-un alt proiect, de importanță națională și chiar internațională. Proiect pe care nu pot să îl coordonez „pe plan local”.
Iar ăsta ar fi proiectul Pivot Noir… Cum ai ajuns la denumirea asta?
Pentru că-mi place Pinot Noir! (râde) Și pentru că este un pivot!
Cum ți-a venit ideea?
Pe scurt, din necesitate. Mai pe larg, eram acum 1 an și ceva în Houston, citeam o revistă de lifestyle și erau lăudate vreo două restaurante, de cea mai înaltă categorie, în care se introdusese lista de vinuri pe tabletă. Mai întâi m-am gândit ce-ar fi să fac și eu la restaurantul meu așa ceva, după care mi-am dat seama că trebuie să construiesc o aplicație. Dar am ajuns la concluzia că ar dura foarte mult și ar fi foarte costisitor, și atunci am început să-mi generalizez gândurile la nivel național. Am început să constitui o bază de date și să-mi imaginez cum pot extinde ideea de listă de vinuri pe o aplicație la nivelul tuturor restaurantelor, wine-barurilor și magazinelor de vinuri din România. Iar, mai nou, mă adresez și raioanelor specializate din supermarketuri.
În supermarketuri? De ce?
Păi când intri într-un magazin cu un raion de 6-700 de etichete…
Te pierzi.
Și eu mă pierd, da. Toți ne pierdem. Ar fi foarte simplu să merg la un pupitru, cu ecran tactil, și să aleg, să zicem, Sauvignon, Noua Zeelandă, 2013, categorie de preț 20-40. Iar aplicația să mă ducă direct la standul B-84, unde găsesc acel sortiment pe care-l vreau. Bineînțeles, pot cere descrieri, povești despre vin, despre Noua Zeelandă, despre regiunea din care provine acel vin.
Aha, deci Pivot Noir nu știe doar vinuri românești, ci și străine
Da, avem o bază de date de mii de vinuri, din care românești sunt aproximativ 600. Și sunt cam toate.
Dar e vorba despre vinuri străine care se găsesc pe piața românească, presupun.
Exact, e o bază de date extrasă din piața românească.
Bun, mai concret, cu ce m-ar ajuta pe mine proiectul ăsta?
Pe tine în ce calitate? De consumator de vin?
Da. Unul mediu, să zicem…
Tu, în calitate de consumator mediu, ai întotdeauna o problemă atunci când în restaurantul în care te afli lista de vinuri depășește 50 de etichete. Deja îți este oarecum greu să selectezi, pentru că nu ai informația necesară să-ți faci singur asocierile, să știi că, de exemplu, la vinurile albe, de obicei vinul proaspăt este mai bun decât vinul vechi. Îți comanzi un mușchi de vită cu trufe, să zicem, și ceri vin alb, pentru că asta-ți place. Și-atunci mușchiul de vită va avea un gust rău, vinul va avea un gust rău, restaurantul va primi, în sinea ta, o notă proastă, producătorul de vin va primi o notă proastă, iar tu nu te vei simți bine. Pe scurt, asta e Pivot Noir, o aplicație care te ajută să alegi corect, să spunem simplu alb-salată-categorie preț. De culoarea vinului aproape oricine ține cont, adică îți pasă dacă bei un vin alb, rosé sau roșu…
Sec, demisec sau dulce…
Mai puțin îți pasă de asta. Dar alb sau roșu te interesează. Îți pasă ce mănânci, îți pasă ce culoare are vinul și îți pasă cât costă. Că una e să coste între 50 și 80 de lei, și alta e să coste peste 200 de lei.
Sau, uite, putem face o căutare după soi. Străinii, în special, sunt interesați dacă avem soiuri autohtone. Sau după pondere (sigur, primele vor fi Cabernet Sauvignon sau Sauvignon Blanc), după țară, după regiune, după producători, după an, după grupele de asocieri culinare și după preț. Mai mult de-atât, nu știu ce-ți mai poți dori. Sau putem face o căutare inversă, plecând de la preparate culinare. Uite, alegem aperitive și aflăm cu surprindere că putem bea vinuri albe, rosé sau efervescente, nu numai votcă, țuică sau whisky.
În plus, există o secțiune care te poate ajuta să vezi evaluarea altora asupra vinului pe care-l cauți. Vorbim de aplicația independentă. Poți vedea ratingul vinului, comentarii, răspunsuri la comentarii, pentru că aplicația devine interactivă. Există și o componentă de vote, comment and share the wine…
Deci eu, om care mi-am instalat aplicația, sau pur și simplu intru pe site și mă loghez, pot să-mi dau cu părerea despre vinuri…
Da, dacă ești înregistrat prin facebook. Pentru că trebuie să existe o identitate a celui/celei care comentează.
A, și există două secțiuni, caută vin sau caută restaurant. Dacă-s la iarbă verde sau în supermarket, mă uit după vin, dacă-s în restaurant îl caut, descarc lista de vinuri și aleg, în funcție de dorințele mele, ceea ce-mi trebuie din lista restaurantului respectiv.
Măcar dintr-un punct de vedere, Pivot Noir ar fi un fel de somelier electronic…
Categoric este un somelier electronic. Te ajută să alegi, să asociezi, să compari. În plus, îți dă informații din lumea vinului. Plecând de la descrieri ale vinului respectiv, premii/medalii obținute, scurte sau mai lungi descrieri ale cramei producătoare, ale regiunii, ale țării din care vine vinul. Există și niște pilule cu informații cu un caracter general, genul „știați că..” sau „adevărat sau fals din lumea vinului”, care pot face deliciul unei minorități de consumatori. Pe care, desigur, nu ești obligat să le citești.
Niște informații care măcar îți pot face așteptarea mai plăcută până vine chelnerul să ia comanda…
Exact. Ești curios și ai chef să citești, bine, nu ai chef și preferi să discuți cu partenerii de la masă, iarăși bine. Nu te obligă nimeni. De fapt, nu ești obligat să faci nimic. Poți să te limitezi la butoanele de căutare simple, să zicem din nou alb-salată-preț, am văzut, am ales, am terminat. Totul durează mai puțin de 1 minut.
Deci somelierul avansat ar fi scutit de discuția introductivă și ar putea trece direct la un nivel mai înalt…
Exact. Un somelier de înaltă clasă este ajutat de aplicație, un somelier la primii pași în meserie poate chiar învăța din aplicația asta.
Bun, am văzut avantajele din punctul de vedere al consumatorului obișnuit. Producătorul, în mod evident, primește și el o mână de ajutor prin aplicația asta…
Sigur, pentru că vinul lui este corect poziționat și prezentat corespunzător.
… și rămâne avantajul pentru proprietarul de restaurant. Uite, tu, că doar ești proprietar de restaurant, de ce te-ar interesa proiectul ăsta?
Înlocuiește parțial serviciul ospătarului. Și, cum spuneam, înlocuiește parțial serviciul de somelărie. A, și să nu uităm că Pivot Noir este o aplicație care va fi oferită gratuit, inclusiv serviciile de mentenanță.
Eu studiez problema asta de doi ani. În general, fără să știu că voi ajunge să fac eu așa ceva. Introducerea listelor de vinuri pe tabletă în restaurante, în țări cu tradiție în ceea ce privește consumul de vin, mărește vânzarea vinului cu 20%. În România, unde consumul nu e atât de dezvoltat, această aplicație poate duce la creșteri și mai semnificative.
Deci, dacă am înțeles bine, clientul din restaurant poate primi o tabletă, dacă patronul apelează la această soluție, sau poate consulta lista de vinuri de pe telefon, de pe laptop…
Nu, hai să ne înțelegem, Pivot Noir este o aplicație (în 6 limbi, cred c-am uitat să spun), nu o listă de vinuri. Lista de vinuri clasică a restaurantului nu trebuie înlocuită. Va fi înlocuită doar în momentul în care-și vor da seama că nu mai este nevoie de ea, sau atunci când se va generaliza acest mod de prezentare a listei de vinuri. Ea face referire la lista de vinuri a restaurantului, dar în primul rând te ajută să alegi. După ce criterii îți dorești tu. În plus, repet, îți oferă mai multe informații, te ajută să pătrunzi în lumea vinului.
Păi patronului nu i se va părea că-i cam complicat?
Nu cred. Pentru că e o aplicație foarte ușor de utilizat și de actualizat. Adică eu pot să dau în cazul unui vin din anul anterior un click pe „disponibil: nu” și un click pe anul curent „disponibil: da”. Pot schimba imediat prețul, pot disponibiliza sau indisponibiliza un vin imediat, îl pot introduce la pahar, pot face recomandări de vinuri, pot face recomandări gastronomice, îmi pot încărca și meniul culinar al restaurantului, pot face asocieri, în ambele direcții, adică și vinuri pentru o mâncare, și mâncăruri pentru un vin, pot încărca poze, pot încărca anunțuri, evenimente, promoții…
Adică o personalizare a aplicației pentru fiecare locație în parte…
Exact. Să nu semene una cu alta. Și, evident, filtrele rămân la locul lor. Per total, înseamnă că economisesc personal, economisesc timp, deci economisesc bani. Nu mai este necesar ca ospătarul să stea să explice și să convingă. Plus că sporește gradul de satisfacție al consumatorului, pentru că el își alege singur vinul, este sigur de treapta de preț, nu riscă să se facă de râs în fața comesenilor, există și-o discreție în ceea ce privește alegerea vinului în funcție de preț…
A, iar lista de vinuri poate fi accesată de pe tableta restaurantului, sau de pe telefonul propriu, accesând aplicația cu ajutorul unui QR code și, în viitorul apropriat, instalând-o de pe App Store sau de pe Google Play.
Aici interviul a luat sfârșit dintr-un motiv foarte simplu: Tudor se grăbea să plece la, ați ghicit!, București. Drept pentru care, dacă vreți să aflați mai multe despre Pivot Noir, trebuie să-l întrebați direct pe el. Adică îi puteți trimite un mail pe adresa contact@pivotnoir.ro.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Foarte interesanta aplicatia asta! O voi incerca si eu in scurt timp 🙂