Apr 01, 2011 costachel Mozaic, Reportaje 0
Pe 29 martie a avut loc, în Sala de Conferințe a Laboratorului de Oenologie din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Conferința organizată de Patronatul Național al Viei și Vinului (PNVV) Filiala Iași, în cadrul proiectului intitulat “Consolidarea patronatului și dezvoltarea capacității acestuia de a participa la procesul decizional” ce se derulează în parteneriat cu Academia de Studii Economice din București (ASE), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Gazde au fost Valeriu V. Cotea, președintele PNVV, Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului și Cătălin Zamfir, consilierul PNVV – filiala Iași.
Desigur, multe dintre problemele discutate au fost cât se poate de aplicate și de tehnice (de pildă situația legală a zilierilor, aflată în plină dezbatere parlamentară), așa că n-ar rost să le redau aici (producătorii care au lipsit sunt rugați să se adreseze direct Patronatului!). Mai interesante mi s-au părut însă două dintre proiectele anunțate, și anume un program pentru formarea somelierilor și altul legat de analiza izotopică în determinarea autenticității vinului (ambele fiind, după cum a ținut să precizeze Ovidiu Gheorghe, cele mai importante care stau în fața PNVV în acest an)
Primul proiect, ce va avea o valoare de 4-5 milioane de euro, se adresează sprijinirii unei meserii, cea de somelier, care, deși există în nomenclator, în realitate este practic inexistentă. Dacă va fi aprobat, există speranțe ca în câțiva ani să se nască acea emulație necesară creșterii consumului de vin. Pentru că, după cum bine remarca Ovidiu Gheorghe, în imensa majoritate a restaurantelor noastre, dacă întrebi de vin, ești întrebat doar dacă vrei alb sau roșu.
Poate și mai interesantă pentru consumator este analiza izotopică a vinului, deoarece, cu ajutorul ei, se poate determina autenticitatea vinului, adică aria lui de proveniență, dacă în compoziția lui există sau nu apă de origine exogenă și alcool de origine neviticolă. Numai că, firește, această analiză nu poate funcționa în afara unor date pre-existente, adică a unei baze de date și unui cazier vinicol al României. Și desigur că acestea nu există, deși era o obligație asumată de statul român ca ele să fie gata încă din 2007. În fine, ar fi mai multe de spus (inclusiv că statul a dat lege, dar n-a asigurat finanțare pentru ea), mai adaug doar că această problemă va fi pe larg discutată cu ocazia dezbaterii publice cu tema „Rolul analizei izotopice în determinarea autenticității vinului”, ce va avea loc pe 15 aprilie, la Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu – Sisești”.
Și, ca un fel de concluzie a întâlnirii, profitând și de faptul că printre invitați s-au aflat și reprezentanți ai instituțiilor statului (Direcții Agricole, ONVPV etc.), Ovidiu Gheorghe a lansat către ei un apel pentru a sprijini vinul românesc inclusiv prin controale riguroase. Pentru că, atâta vreme cât acestea vor fi făcute doar pe hârtie, vom avea în continuare vinuri-problemă.
La final, discuțiile au fost însoțite și de o degustare oferită de membrii patronatului, care au vrut să-și supună vinurile unei dezbateri „între specialiști”. Au fost 14 mostre, dar n-am să vă vorbesc despre toate, pentru că, dacă pe unele le cunoașteți (Cotnari, Bucium, Vinia, Gramma), altele încă nu sunt destinate îmbutelierii. Așa că am să vă spun doar să vă notați, pentru viitorul apropiat, că la Averești-Huși se mai face încă Zghihară, e excelentă și merită s-o căutați, iar noul Cuvée de la Gramma, meșterit de Cătalin Zamfir (nu-i cupaj, e Single Vineyard), promite zdravăn să fie peste deja consacratele Aligoté și Fetească Regală.