• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Atâta timp cât inspecția de specialitate se va face pe hârtie, vom avea în continuare vinuri-problemă!

Apr 01, 2011 costachel Mozaic, Reportaje 0


Pe 29 martie a avut loc, în Sala de Conferințe a Laboratorului de Oenologie din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Conferința organizată de Patronatul Național al Viei și Vinului (PNVV) Filiala Iași, în cadrul proiectului intitulat “Consolidarea patronatului și dezvoltarea capacității acestuia de a participa la procesul decizional” ce se derulează în parteneriat cu Academia de Studii Economice din București (ASE), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Gazde au fost Valeriu V. Cotea, președintele PNVV, Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului și Cătălin Zamfir, consilierul PNVV – filiala Iași.

Somelierii, una din țintele principale pe 2011

Desigur, multe dintre problemele discutate au fost cât se poate de aplicate și de tehnice (de pildă situația legală a zilierilor, aflată în plină dezbatere parlamentară), așa că n-ar rost să le redau aici (producătorii care au lipsit sunt rugați să se adreseze direct Patronatului!). Mai interesante mi s-au părut însă două dintre proiectele anunțate, și anume un program pentru formarea somelierilor și altul legat de analiza izotopică în determinarea autenticității vinului (ambele fiind, după cum a ținut să precizeze Ovidiu Gheorghe, cele mai importante care stau în fața PNVV în acest an)

Primul proiect, ce va avea o valoare de 4-5 milioane de euro, se adresează sprijinirii unei meserii, cea de somelier, care, deși există în nomenclator, în realitate este practic inexistentă. Dacă va fi aprobat, există speranțe ca în câțiva ani să se nască acea emulație necesară creșterii consumului de vin. Pentru că, după cum bine remarca Ovidiu Gheorghe, în imensa majoritate a restaurantelor noastre, dacă întrebi de vin, ești întrebat doar dacă vrei alb sau roșu.

Încă lipsesc multe pentru o analiză corectă

Poate și mai interesantă pentru consumator este analiza izotopică a vinului, deoarece, cu ajutorul ei, se poate determina autenticitatea vinului, adică aria lui de proveniență, dacă în compoziția lui există sau nu apă de origine exogenă și alcool de origine neviticolă. Numai că, firește, această analiză nu poate funcționa în afara unor date pre-existente, adică a unei baze de date și unui cazier vinicol al României. Și desigur că acestea nu există, deși era o obligație asumată de statul român ca ele să fie gata încă din 2007. În fine, ar fi mai multe de spus (inclusiv că statul a dat lege, dar n-a asigurat finanțare pentru ea), mai adaug doar că această problemă va fi pe larg discutată cu ocazia dezbaterii publice cu tema „Rolul analizei izotopice în determinarea autenticității vinului”, ce va avea loc pe 15 aprilie, la Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu – Sisești”.

Și, ca un fel de concluzie a întâlnirii, profitând și de faptul că printre invitați s-au aflat și reprezentanți ai instituțiilor statului (Direcții Agricole, ONVPV etc.), Ovidiu Gheorghe a lansat către ei un apel pentru a sprijini vinul românesc inclusiv prin controale riguroase. Pentru că, atâta vreme cât acestea vor fi făcute doar pe hârtie, vom avea în continuare vinuri-problemă.

2 vinuri de reținut

La final, discuțiile au fost însoțite și de o degustare oferită de membrii patronatului, care au vrut să-și supună vinurile unei dezbateri „între specialiști”. Au fost 14 mostre, dar n-am să vă vorbesc despre toate, pentru că, dacă pe unele le cunoașteți (Cotnari, Bucium, Vinia, Gramma), altele încă nu sunt destinate îmbutelierii. Așa că am să vă spun doar să vă notați, pentru viitorul apropiat, că la Averești-Huși se mai face încă Zghihară, e excelentă și merită s-o căutați, iar noul Cuvée de la Gramma, meșterit de Cătalin Zamfir (nu-i cupaj, e Single Vineyard), promite zdravăn să fie peste deja consacratele Aligoté și Fetească Regală.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Ovidiu GheorgheDe îngheț, mană și făinare mai scapi, cu statul român e mai greu Oamenii, cifrele și imaginile Concursului Internațional de Vinuri București 2011 Vinul de ciocolată face ravagii în SUA și Marea Britanie VinvestCel mai vechi târg românesc de vinuri împlinește 10 ani

  • agricultura, Catalin Zamfir, ONVPV, Ovidiu Gheorghe, PNVV, Valeriu V. Cotea, vin, viticultura

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved