• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Arpagic

Nov 22, 2011 costachel Dicționar de legume, Dicționare 2


Arpagicul (allium cepa) , cunoscut la noi, mai ales din punct de vedere horticol, și sub numele de „ceapă de sămânță”, este, conform Dicționarului Enciclopedic, ediția 1993, o „ceapă de dimensiuni mici (0,8 – 3 cm diametru), obținută din semințe, care, plantată, produce ceapă obișnuită”. Și tot filologic vorbind, substantivul este neutru, iar denumirea a pătruns în limba română pe filieră turco-bulgară (deși deseori este întâlnit în mâncăruri grecești, dar vom reveni!).

În ultimii ani însă, denumirea de arpagic (simplă, fără alte precizări) s-a extins, din motive care, personal, îmi cam scapă, și asupra varietății allium schoenoprasum (arpagic verde, sibulet, ceapă de tuns etc), ceea ce a făcut ca micile cepșoare despre care tocmai am început să vorbim să mai fie cunoscute și sub denumirea (teribil de incorectă, altminteri) de „ceapă de arpagic”. Păi mai logic ar fi fost „arpagic de ceapă”, nu?

Lăsând însă deoparte considerațiile filologice și ironiile discutabile, să constatăm că arpagicul e prezent în bucătăria românească mai ales în mâncărurile reci „à la grec” (legume și vânat), dar și în destule mâncăruri de influență franceză (boeuf bourguignon sau coq au vin, ca să dau doar două exemple), la acestea din urmă fiind însoțit de obicei de costiță și ciuperci. Trebuie să fac însă precizarea că rețetele franțuzești mai moderne tind să renunțe la el (e cam greu de curățat!) și să-l înlocuiască cu ceapă normală, tăiată bucăți sau tocată mare.

Și că veni vorba despre curățatul arpagicului, un tertip: opăriți-l 30 de secunde în apă clocotită (ca pe roșii, să zicem), vă va fi mai ușor după aceea.

Pentru mai toate rețetele în care este folosit, arpagicul necesită o preparație preliminară, și anume o brezare (în caz că ați uitat ce-i aia, sotare rapidă în puțină grăsime, urmată de înăbușire până se frăgezește), după care se adaugă în mâncare spre finalul preparației.

De ce-i mai bun decât ceapa simplă? Păi în afara evidentului aspect estetic, este mai puțin violent și sensibil mai gustos, ceea ce face ca efortul depus în timpul curățării să fie pe deplin răsplătit.

Și o ultimă precizare: mai există o varietate de ceapă mică (allium ampeloprasum var. sectivum), care este o rudă a prazului (allium ampeloprasum var. porrum), și aceasta este, în principiu, leguma folosită, de obicei, pentru murat în oțet (mai puțin la noi, mai mult la alții). Dar este destul de des înlocuită cu arpagicul.

În alte limbi: petits oignons, grelots (fr.), pearl onions, pickler onions, boiler onions (engl.), cipolline (it.), Steckzwiebeln (germ.)

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Arpagic verde (sibulet) Ochiuri cu cașcaval și arpagic verde HasmeHașmă Default ThumbnailSos tartar

  • allium cepa, arpagic, ceapa, dictionar, legume

2 thoughts on “Arpagic”

  1. elena 05/07/2012 at 20:43

    as avea o mica observatie: arpagicul nu este in nici un caz (mai ales din punct de vedere horticol) ceapa de samanta. ceapa de samanta este o ceapa de dimensiuni normale ce se obtine direct din samanta si nu din arpagic. ea mai poarta numele de ceapa ceaclama.
    asta nu inseamna ca arpagicul nu este delicios in coq au vin.:)

    Reply ↓
    1. costachel Post author06/07/2012 at 10:16

      Trimiterea mea era la sensul termenului arpagic în vorbirea curentă (și ironia de la finalul paragrafului următor nu făcea altceva decât să trimită la relativa șubrezenie a terminologiei în domeniu, inclusiv la frecventa confuzie făcută între prepozițiile „din” și „de”). Altminteri, sunt perfect de acord că discuția „horticolă” ar putea fi mai lungă. De aceea, ca s-o scurtez, am apelat, cu ghilimele cu tot, la Dicționarul Enciclopedic 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved