Are dreptate domnul Marian Rădulescu: e cam enervant de scump să cumperi ardei proaspeți iarna, plus că nici nu prea au același gust precum cei de vară. Așa că nu strică niciodată o rețetă de conservat ardei pentru umplut, nu?
Din când în când, peste iarnă, ți se face un dor nebun de vară și, bineînțeles, și de un ardei umplut. Nimic mai simplu, ar spune oricare; mergi la supermarket, cumpără-ți ardei și fă-ți pofta. Da, dar ardeii în plină iarnă sunt foarte scumpi, poate mai scumpi decât carnea. Dacă te-ai gospodărit și din toamnă ți-ai pus la conservat ardei, atunci chestiunea este simplă ca și rețeta.
Pentru 3 kg de ardei conservați sunt necesare 2 kg de roșii, frunze de țelină și de pătrunjel, sare.
Alegeți ardei roșii, galbeni sau verzi de mărime mijlocie, spălați-i, îndepărtați-le cotoarele, semințele și nervurile din interior. Puneți-i pe rând cu o strecurătoare în apă cu sare clocotită pentru 1-2 minute. Din roșii pregătiți un bulion mai legat, combinați-l în părți egale cu apa în care ați opărit ardeii și după 5 minute de clocote dați vasul la o parte, puneți frunze de pătrunjel și de țelina și potriviți de sare. Puneți ardeii unul în altul, așezați-i în borcane de 1-2 l, umpleți cu bulionul fierbinte, legați cu celofan sau puneți capace. Sterilizați borcanele pe baie de aburi 30 de minute și lăsați-le acoperite cu pătură să se răcească încet până a doua zi.
1. ardeii (la ambele, fireste, scobiti si spalati) se pun unul in altul daca se poate, se pun in borcane, se acopera cu apa pana la gura borcanului si se sterilizeaza (mie mi-au tinut mereu daca sunt bune borcanele) iar apa se foloseste la mancare (ciorba de ardei umpluti, mancare, etc);
2. tot aceeasi ardei sau altii, scobiti, spalati si inghesuiti, se congeleaza cruzi (daca aveti spatiu) iar cand se folosesc se umplu asa, congelati.
Stiu ca sunt banale, dar sa completam, va iese de ditamai cartea cu atatea variante de conservaraie 🙂
Intrebare:in apa cu care se umple borcanele se mai adauga ceva?Adica sare,bete marar,frunze telina?Si aprox cat timp ii las sa fiarba din momentul in care da in clocot?jumatate de ora,o ora
Pun si eu la colectie doua metode.
1. ardeii (la ambele, fireste, scobiti si spalati) se pun unul in altul daca se poate, se pun in borcane, se acopera cu apa pana la gura borcanului si se sterilizeaza (mie mi-au tinut mereu daca sunt bune borcanele) iar apa se foloseste la mancare (ciorba de ardei umpluti, mancare, etc);
2. tot aceeasi ardei sau altii, scobiti, spalati si inghesuiti, se congeleaza cruzi (daca aveti spatiu) iar cand se folosesc se umplu asa, congelati.
Stiu ca sunt banale, dar sa completam, va iese de ditamai cartea cu atatea variante de conservaraie 🙂
Las’ la fie, niciodată nu-s destule! Și saru’ mâna important pentru ele! 🙂
Intrebare:in apa cu care se umple borcanele se mai adauga ceva?Adica sare,bete marar,frunze telina?Si aprox cat timp ii las sa fiarba din momentul in care da in clocot?jumatate de ora,o ora