• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ardei iuți în oțet, pe gustul tuturor

Sep 30, 2012 costachel Conserve și murături, Rețete, Rețete de murături în oțet 13


Ardei iuți în oțet

Acuma firește că nu toate versiunile de ardei iuți în oțet care există pe lumea asta sunt cuprinse în rândurile de mai jos. Ci doar câteva variante de bază, care sper că vă vor ajuta să vă definiți „rețeta casei”. Așa că vă poftesc în bucătărie, nu înainte însă de a vă reaminti că, la fel ca la toate murăturile, prospețimea și calitatea ingredientelor sunt determinante pentru reușita produsului final.

Ardei iuți în oțet, varianta simplă

Ardei iuți,
oțet,
sare (1 lingură rasă la fiecare litru de oțet),
zahăr (facultativ și, evident, după gust).

Se spală bine de tot ardeii, se scurtează codițele, se îndeasă în borcane. Se toarnă deasupra oțetul fiert cu sare, răcorit un pic (dacă îl turnați fierbinte, ardeii se vor înmuia). Închideți ermetic borcanele și puneți-le în cămară.

Ardei iuți în oțet, varianta aromată

Sunt destui cei care spun că ardeii iuți trebuie făcuți simplu și „natur”, fiindcă aroma lor proprie și personală le este arhisuficientă. Eu îmi fac însă datoria și vă precizez că, la varianta simplissimă de mai sus, puteți oricând adăuga și niște condimente și/sau verdețuri, după plac: boabe de piper, de muștar, ienibahar, foi de dafin, cimbru, în fine, cam orice aromate vă plac. Totuși, e bine să le puneți cu măsură, fiindcă ardeii iuți trebuie să rămână soliști, iar aroma lor nu trebuie, totuși, astupată.

Ardei iuți în oțet diluat

Ardei iuți,
oțet diluat cu apă, în proporție 2:1 (adică să fie oțetul de 6º),
sare (1 lingură rasă la fiecare litru de amestec),
facultativ zahăr, după gust.

Se face la fel ca prima variantă. Cu precizarea că, desigur, puteți adăuga și aici condimente.

Ardei iuți în oțet, cu legume

La oricare dintre variantele de mai sus, puteți adăuga în borcane rondele de morcovi și/sau felii de țelină.

Ardei iuți tăiați, în oțet

1 kg ardei iuți,
1 țelină,
cam 1 l oțet de 9º

Spălați bine ardeii, tăiați-i rondele. Curățați și țelina, tăiați-o feliuțe, puneți-o pe fundul borcanelor, așezați deasupra rondelele de ardei iuți. Umpleți borcanele cu oțet și închideți-le ermetic.

Ardei iuți prăjiți, în oțet (bulgărești)

Spălați ardeii, uscați-i, prăjiți-i un pic în ulei, puneți-i în borcane, presărând printre ei boabe de piper, feliuțe de usturoi și rondele de morcovi. Turnați peste ei o marinată (la 1 l oțet, 1/2 l apă, 1 lingură de sare, 4 linguri de zahăr), fiartă și răcorită. Închideți borcanele ermetic și puneți-le la rece.

S-ar putea să vă intereseze și:

Sos de ardei iuți (Hot Sauce) Gogoșari în oțet Gogoșari în oțet, simpli și umpluți Ardei kapia pentru iarna la borcanArdei kapia pentru iarnă, la borcan

  • ardei iuti, conserve, otet

13 thoughts on “Ardei iuți în oțet, pe gustul tuturor”

  1. lisimah 06/10/2012 at 19:05

    nu se Pune sare în ardeii iuţi in oţet Pt. că îi înegreşte. se Păstrează mult mai bine fără sare.

    Reply ↓
    1. costachel Post author07/10/2012 at 23:49

      Habar n-aveam de chestia asta cu înnegritul (și nici c-am constatat-o vreodată). O susține altcineva?

      Reply ↓
      1. Adi 29/03/2013 at 04:26

        Dimpotriva. Eu combin 50% otet nefiert cu 50% saramura fiarta si ardeii se pastreaza foarte bine mai mult de un an.
        Confirm reteta lui animal00. Combinarea cu fasole fideluta este ideala pentru cei care nu suporta senzatiile tari 🙂

        Reply ↓
  2. cofi 08/10/2012 at 13:31

    Eu nu sustin, am pus anul trecut niste ardei iute cu fasole subtire si ceapa si leustean cu otet, nu s-a innegrit nimic nici dupa un an!
    Ia singuri am pus numai cu sare si zahar, se schimba putin culoarea, dar doar atat! Nu se innegresc!

    Reply ↓
  3. lisimah 09/10/2012 at 19:08

    de ce nu testaţi? Puneţi un borcan cu oţet si sare şi unul numai cu oţâet.
    Pt. cofi: cu sare si zahăr este alceva, este fermentaţie lactică.

    Reply ↓
    1. costachel Post author09/10/2012 at 19:41

      Fermentație lactică în oțet? Interesant…

      Reply ↓
  4. animal00 12/10/2012 at 11:16

    varianta cu fasole verde e perfecta pentru cei care nu mancam atat de iute 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author14/10/2012 at 19:01

      Anul ăsta, prea târziu, dar poate-o verific la anu’ 🙂

      Reply ↓
  5. aphextwinz 15/10/2012 at 08:27

    Punctual:

    – nu se inegreste nimica, eu pun asa de ani de zile si cred ca am borcan de acum doi ani, poate era sarea murdara;

    – tocatura (asa ii zic oltenii) adica ardei cu fasole si diverse altele, o mananca pe langa (ei, da) sarmale, si eu am mancat prima oara la o colega de birou, nu mai auzisem, nu e tarziu, la mine abia au inflorit ardeii si fasole verde e din belsug, e buna combinatia.

    Fermentatie lactica in otet, da, asta e tare.

    Reply ↓
  6. cofi 15/10/2012 at 10:30

    Eu stiam ca la muraturile in otet se produce fermentatie acetica, de la otet, acidul acetic!
    De aceea si lichidul ramane total limpede!

    Reply ↓
  7. Claudia 19/08/2015 at 15:46

    Interesante si utile retete. Mai ales cea de ardei iuți prăjiți, în oțet (bulgărești).
    Am pregatit cateva borcanele, doar ca, am adaugat la delicioasa ta reteta niste fasiute de ardei kapia dulce (copt in prealabil)
    Draga Costachel esti o nesfarsita sursa de inspiratie ! Multumesc !

    Reply ↓
  8. Andreea 11/03/2016 at 10:09

    ardeii iuti dau savoare aproape oricarei mancari

    mai ales in bucataria romaneasca, unde mancarurile grele abunda

    de obicei cumparam din magazin, dar acum ca am o reteta asa detaliata o sa incerc sa fac si in casa 🙂

    Reply ↓
  9. Paul 15/09/2016 at 21:33

    Eu folosesc pe langa morcov oparit (taiat feliute),buchetele mici de conopida,feliute de usturoi,ceapa arpagic si frunza de telina.Nu-mi place cu fasole datorita gustului de solanina

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved