• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ar trebui vacile să bea vin ca să dea o carne mai bună?

Jul 10, 2012 costachel Mapamond, Mozaic 0


Vinbovin

Un viticultor din Hérault (regiunea Languedoc-Rousillon) recomandă introducerea vinului în alimentația bovinelor. Și, după spusele unor profesioniști din domeniul gastronomiei, acest regim alimentar s-ar putea să dea rezultate și în Franța. Există, de altfel, precedente asemănătoare în alte țări (de pildă în Canada sau Chile), iar exemplul cel mai celebru este, firește, japoneza vită Kobé. Care însă, e drept, nu bea vin, ci bere.

Vin mai bun, carne mai gustoasă

Ideea i-a venit lui Jean-Charles Tastavy atunci când a aflat rezultatele a două experimente, desfășurate în Canada și Spania, ale căror rezultate indicau faptul că animalele fericite dau o carne mai bună. Și atunci, „de ce să nu facem și la noi acasă ceea ce fac alții la ei?” a explicat el pentru AFP.

Așa că a fost creată o asociație, cu sprijinul Consiliului Local din Hérault și al FDSEA (Fédération Départementale des Syndicats d’Exploitants Agricoles), a fost înregistrată marca Vinbovin și au fost stabilite regulile de creștere.

Primul experiment a avut loc la Lunel-Viel, pe trei bovine, două de rasă Angus și una Camargue, care au primit în alimentație vin de Languedoc timp de 4 luni. Cantitatea? Între 1 litru și 1,5 litri pe zi.

„Pentru fiecare animal, consumul de alcool ar trebui să fie echivalent cu valoarea recomandată de medici pentru om, adică 2-3 pahare de vin pe zi. Pentru bovine, echivalentul ar fi de 1-1,5 litri”, a explicat Tastavy.

Cel care a acceptat provocarea este Claude Chaballier, proprietarul unei ferme de tăurași. Inițial, animalele au fost hrănite cu tescovină (resturile rămase după stoarcerea mustului), completată cu orz sfărâmat și fân la discreție, totul bine stropit cu apă. Apoi tescovina a fost înlocuită cu vin de Saint-Geniès des Mourgues.

„Bovinelor le-a plăcut meniul și au mâncat cu multă poftă”, a ținut să precizeze Chaballier. „Mă gândesc ca data viitoare să le dau muscat, ca să fie carnea mai aromată. Cu cât este mai bun vinul, cu atât mai gustoasă devine carnea”

A doua experiență de acest gen este programată să înceapă anul acesta, începând din august-septembrie.

Principala problemă: prețul

Însă pentru Claude Chaballier, care este și administratorul sindicatului crescătorilor de animale din Hérault, rămâne totuși o problemă. Costul hranei crește, chiar dacă bovinelor nu trebuie să li se dea vin tot timpul, ci doar 4 luni pe an. Suma necesară pentru hrana vitei se triplează, ajungând de la 5 la 15 euro pe zi. Ceea ce înseamnă că prețul bucăților mai fragede ar putea depăși 100 de euro.

Avantajele există însă în mod evident, și nu doar în ceea ce privește gustul; chiar și randamentul devine unul „interesant”. Cel puțin din acest punct de vedere, experimentul Vinbovin constituie, în această primă fază, un real succes.

De aceeași părere este și chef-ul Laurent Pourcel (trei stele în ghidul Michelin din 1998 până în 2006), care crede că crescătorii ar trebui să fie foarte interesați să obțină o carne de acest tip.

„O textură foarte specială, frumoasă, împănată cu o grăsime fondantă care se caramelizează la coacere. Are o finețe a gustului absolut remarcabilă. Cu cât o lași să se matureze și să se destindă mai mult, cu atât mai bună se face.”

Și mai prezice că toate restaurantele celebre din Paris vor cumpăra această carne. Ceea ce nu înseamnă altceva decât o extraordinară șansă, atât pentru crescătorii de animale, cât și pentru podgorenii din regiune.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Vacile sănătoase mănâncă multe portocale Vin efecte beneficeO veste bună pentru doamne: consumul moderat de alcool împiedică apariția artritei Un spray te îmbată, altul face mâncarea mai bună Legea Picnicului e numai bună de aprins focul cu ea

  • Franta, studiu, vaci, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved