• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Angostura

Apr 05, 2012 costachel Dicționar de băuturi, Dicționare 0


Angostura Bitter

Angostura (uneori ortografiat Angustura) este, în principiu, un bitter. De ce în principiu? Pentru că, spre deosebire de un bitter normal (care se bea!), Angostura e un fel de condiment al băuturilor de bar. Este atât de concentrată încât câteva picături adăugate într-un cocktail sunt suficiente pentru a parfuma bine băutura.

Puțină istorie

Rețeta a fost pusă la punct de dr. Johann Gottlieb Benjamin Siegert, un medic militar prusac din armata de eliberare a lui Simon Bolivar. El a reușit să creeze, în 1824, un tonic menit să stimuleze apetitul și digestia soldaților. A început să-și vândă produsul în același an, iar prima fabrică destinată producerii de Angostura a apărut în 1830, în orașul cu același nume (rebotezat, în 1846, Ciudad Bolivar). De aici și denumirea băuturii.

Revenind la bitterurile noastre, Angostura a început să fie exportată în 1853, iar în 1870 producția a fost mutată la Port of Spain (Trinidad), unde a rămas până astăzi. 3 ani mai târziu, a fost prezentată (și medaliată!) la Expoziția Universală care, în 1873, a fost găzduită de Viena (medalia, ca și portretul Împăratului Franz Joseph, figurează și astăzi pe etichetă).

Actualmente, producătorul (Angostura Limited) fabrică inclusiv rom, lichior de cafea, votcă etc, iar bitter-urile sunt două, aromatic și orange.

O formulă secretă

Se zice că formula exactă (și integrală) este cunoscută doar de cinci oameni, celelalte persoane implicate în producție având acces doar la fragmente ale ei. Cert este că Angostura are 44,7% alcool, extract de rădăcină de gențiană, coajă de portocale și alte condimente, verdețuri și plante aromatice. Dar, în ciuda unei credințe foarte răspândite, nu conține angostura (Angostura trifoliata), o plantă medicinală din America de Sud care, la fel ca și bitter-ul, a fost botezată tot după vechiul nume al orașului venezuelean.

În bar și (mai rar) bucătărie

Se zice că, inițial, Angostura a fost utilizată de barmani pentru a masca prezența chininei din apa tonică. Altminteri, este folosită în foarte multe cocktailuri, fie că rețeta originală o include (precum la Manhattan), fie că este doar o variație (ca la Mojito). Mai ales în Australia și Noua Zeelandă, parfumează limonade nealcoolice. Cât despre bucătărie, e prezentă în aperitive (de pildă în sosul cocktailului de creveți), salate, supe, dar și în deserturi.

Foto: Wikipedia

S-ar putea să vă intereseze și:

Sazerac, legendarul cocktail din New Orleans Cocktail ManhattanManhattan. Cocktail-ul, nu cartierul Cel mai scump cocktail - Salvatore's LegacyCel mai scump cocktail din lume: 6800 de euro paharul! Mojito, băutura preferată a lui Hemingway

  • Angostura, bitter

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved