Recent, a fost finalizat în Statele Unite un proiect de manipulare a sexului puilor de găină din rasa Leghorn, anunță thepoultrysite.com. Studiul a fost realizat pentru a identifica posibile tratamente care să stimuleze producția de găini în detrimentul cocoșilor, din rațiuni strict comerciale. În afara problemelor legate de producția de ouă, puii de sex masculin au o rată lentă de creștere și caracteristici inferioare ale cărnii, se arată într-un studiu realizat de Universitatea Georgia, sponsorizat de US Poultry & Egg Association.
Kristen J. Navara şi Jeanna L. Wilson, conducătoarele proiectului, au plecat de la premisa că, dacă s-ar reuși influențarea sexului puilor încă dinainte de ouare, productivitatea ar crește în mod semnificativ. Primele încercări însă, la care s-a folosit progesteron, nu au avut succes, din moment ce a întrerupt ciclul de depunere a ouălor, la 77% din găinile injectate.
S-a ales soluția injectării în găinile ouătoare de hormoni de stres, pentru a se stabili dacă acest tratament ar duce la schimbarea sexului puilor eclozionați. Tratamentul, aplicat cu 5 ore înainte de ovulație, a dus la producerea de pui care aveau în proporție de 83% sex masculin, adică exact opusul rezultatului așteptat.
Cu toate că acest studiu nu a dus rezultatele dorite, respectiv obținerea de pui în proporție majoritară de sex feminin, Navara și Wilson se declară mulțumite, pentru că experimentul nu a produs nici un efect secundar nedorit (asupra producției de ouă sau a fertilității) și a dovedit că hormonii de stres pot crește rata nașterii de cocoși.
Leghorn este o rasă de găini originară din Italia, iar numele vine din deformarea anglo-americană a denumirii orașului Livorno. Sunt găini ouătoare (aproximativ 280 de ouă pe an), au o bună rată a conversiei hrană-ouă și cad foarte rar cloșcă. În multe țări (printre care SUA, dar și România) se află pe primul loc în ceea ce privește asigurarea producției de ouă.