O echipa de cercetători americani a pus la punct un nou material, biodegradabil și chiar comestibil, care poate fi folosit pentru a face din el sticle și ambalaje pentru produsele alimentare.
Profesorul David A. Edwards, inginer biomedical la Universitatea Harvard, a creat, împreună cu echipa sa, un material biodegradabil rezistent, care poate înlocui cu succes plasticul. Produsul, botezat WikiCells, poate fi, pur și simplu, decojit sau mâncat, informează OCWeekly.
„Ideea a fost să facem o sticlă într-un mod asemănător aceluia în care natura face ambalaje”, a declarat profesorul Edwards. Și, până acum, din laboratorul său au ieșit o membrană cu portocale umplută cu suc de portocale, un ambalaj aromat cu roșii umplut cu gazpacho și chiar niște sticle cât strugurii, umplute cu vin.
Secretul acestui material se bazează pe forța electrostatică, care ar permite particulelor alimentare să devină, prin agregare, un material solid. Mai mult, se speră că va urma și o mașină care va permite consumatorului final să-și facă singur acasă propriile sale ambalaje biodegradabile.
Edwards, cunoscut până acum ca fiind creatorul ciocolatei inhalabile, spune că, probabil, ambalajele sale vor fi interesante mai întâi pentru restaurante, dar că speră că invenția sa va ajunge, în cele din urmă, pe rafturile supermarketurilor.