• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Aluat opărit pentru cozonaci (pască, poale-n brâu, rulade etc.)

Dec 18, 2010 costachel Rețete, Rețete de aluaturi, Rețete de la cititori 13


Prietenul ovidiucro, simțind, probabil, ca-s cam ocupat cu diverse pregătiri, îmi sare în ajutor trimițându-mi rețeta de mai la vale. N-am ajuns încă la capitolul respectiv, așa că n-am apucat s-o verific personal, dar din câte știu este optimă atât pentru cozonaci, cât și pentru alte preparate care au nevoie de un asemenea aluat dospit (cele din titlu și încă altele). Drept pentru care nu-mi rămâne altceva de făcut decât să-i dau cuvântul:

Ingrediente (pentru 2 cozonaci):

1 kg faina de patiserie,
300 g zahăr,
1 linguriță rasă de sare mare,
1,5 cuburi drojdie proaspătă,
1 plic praf copt,
500 ml lapte integral
4 gălbenușuri,
50 ml ulei floarea soarelui,
100 g unt 80% (1/2 pachet)

Arome:

esență de rom (de calitate) – 3 fiole;
esență vanilie – 3 fiole;
coaja rasa de la o lămâie – o lingură.

Important: toate ingredientele se aduc în bucătărie de seara, să fie la temperatura camerei și se evită curenții de aer rece în timpul preparării acestui aluat!

Facultativ (dacă nu vă plac, nu-i obligatoriu), se pun (tot de seară) într-un castronel 200 g stafide și se acoperă cu lapte fierbinte aromat cu esență de rom, după gust.

Într-un castronel se freacă drojdia cu o linguriță de zahar până se lichefiază, se adaugă o linguriță de faină amestecând ușor și se dă la cald pentru a dospi maiaua.

Laptele se pune la fiert împreună cu sarea și zaharul. Se da într-un clocot, amestecându-se ca să se topească zaharul. Se adaugă coaja de lămâie și se da deoparte. După 2-3 minute se strecoară laptele printr-o sită.

Într-un castron suficient de mare pentru a frământa cozonacul, se opăresc 300 g făină, adăugându-se câte puțin lapte fierbinte și frecând repede (să nu se facă cocoloașe). Aluatul trebuie sa aibă consistenta smântânii groase (nici tare, nici să nu curgă).

În faina rămasă se adaugă praful de copt și se amestecă bine.

Când aluatul opărit este călduț, se pune maiaua, restul de lapte și aromele. Se amestecă ușor, apoi se incorporează făina rămasă.

Se frământă (manual cam 15 minute) sau la mixer, adăugând, pe rand, câte un gălbenuș de ou, până sunt bine incorporate în aluat.

Se continuă frământatul adăugând untul, uleiul și stafidele înmuiate în lapte. Consistența aluatului este potrivită atunci când acesta nu se mai lipește de mână și se modelează frumos. La nevoie, se poate adaugă lapte călduț sau, după caz, făină.

Acest aluat este excelent pentru cozonaci, poale-n brâu, rulade cu mere ori brânză sau gogoși.

S-ar putea să vă intereseze și:

Poale-n brauPoale-n brâu, de la Păstorel citire Rondele de mere in aluat cu ghimbirRondele de mere în aluat cu ghimbir Pască cu branza de vaciPască cu brânză de vaci Aluat de paste: simplu, dar și colorat

  • aluat, cozonaci, oparit, ovidiucro, pasca, placinte

13 thoughts on “Aluat opărit pentru cozonaci (pască, poale-n brâu, rulade etc.)”

  1. CamiWitt 18/12/2010 at 15:43

    Te salut! minunata reteta, ca de obicei. Sarbatori fericite! PS: m-am muat cu blogul de aceea adresa noua. Salutari Cami

    Reply ↓
  2. mariga 20/12/2010 at 13:21

    Multam de reteta!!!!!!!SARBATORI FERICITE!!!

    Reply ↓
  3. animaloo 20/12/2010 at 14:04

    aluatul nu trebuie lasat si el la “crescut”?

    Reply ↓
  4. Costachel 20/12/2010 at 15:19

    @CamiWitt: vazut, placut 🙂 Sarbatori fericite si tie!

    @mariga: multumirile sunt pentru ovidiucro, mai putin pentru mine. Sarbatori fericite!

    @animaloo: Sigur ca da, la fel ca orice aluat cu drojdie.

    Reply ↓
  5. aphextwinz 21/12/2010 at 19:39

    Ma tot lovesc de retete care mai de care mai abracadabrante. Si, fireste, cozonacii nu is niciodata ca aia de la tara. Sigur, daca citim la pastorel cate oua se pun la kilogramul de faina ne gandim ca e ilogic.

    Eu azi am gasit o reteta cu un ou la kil. De faina, nu alt kil.

    Exista asa ceva? Sau, daca da, e precis cozonac?

    Sarumana pentru toate raspunsurile din decursul vremii si sarbatori fericite va urez mai incolo cand se apropie treaba cu beculete si braduti 🙂

    ps si fara legatura, e legat de mistretul ala, daca vedeti ce rata am primit si ce sarmale fac anul aista sigur va invitati la masa ceea ce nu ar fi rau 🙂

    Sanatate.

    Reply ↓
  6. ovidiucro 22/12/2010 at 12:37

    @aphextwinz: Pana nu te lovesti, nu ai ce sa povestesti… 🙂
    Lasand gluma la o parte, reteta asta este cea pe care Ina, sotia mea o face de ani buni. Si este de la tara, din Zemes Bacau.
    Si este transmisa din mama-n fiica. Verbal.
    Fiind asa de gustoasa, am zis ca-i pacat sa nu o impartasim prietenilor de pe acest blog.
    Sarbatori fericite si imbelsugate !

    Reply ↓
  7. aphextwinz 22/12/2010 at 13:10

    Nu stiu reteta Inei (cred ca nici despre care Ina e vorba nu stiu, singura de pe internet pe care o cunosc, virtual, e cea care face retete vegetariene, un site de pe care gateste seful meu), cred ca e o coincidenta. Tot cu un ou la kilogram?

    Sanatate.

    Reply ↓
  8. Costachel 22/12/2010 at 19:21

    @aphextwinz: cred ca ovidiucro se referea doar la reteta din text, pe care el a trimis-o.

    Reply ↓
  9. aphextwinz 22/12/2010 at 22:05

    Am inteles, eram sigura ca a fost o coincidenta 🙂 Nu vedeam legatura cu ce am gasit eu pe alte plaiuri, clar vorbeam de lucruri diferite.

    Sanatate tuturor.

    Reply ↓
    1. irina 26/10/2014 at 19:50

      Cate galbenusuri contine reteta va rog? Albusul nu se foloseste?

      Reply ↓
      1. costachel Post author27/10/2014 at 08:27

        4 gălbenușuri. Și nu, nu se folosește.

        Reply ↓
        1. irina 28/10/2014 at 15:34

          Multumesc!

          Reply ↓
          1. costachel Post author28/10/2014 at 15:54

            Cu plăcere 🙂

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved