Sigur că, în loc de aluat de paste, aș fi putut titra, mai patriotic, aluat de tăiței, numai că ar fi fost o limitare nedreaptă, fiindcă e clar că, o dată foaia întinsă, o putem transforma în absolut orice fel de paste, fie ele simple sau umplute. Și nu cred că mai are vreun rost să vă spun că, dacă pastele-s făcute cu aluat de casă, vor fi infinit mai bune decât orice produs cumpărat, nu?
Dar, înainte de a ne apuca de treabă, o precizare necesară: mai jos urmează doar niște variante, să le zicem „de bază”, pentru că rețetele de aluat de paste sunt nenumărate, pornind de la tipul de făină folosit, și până la adăugarea altor ingrediente (ulei, piper, verdețuri sau alte condimente, alți coloranți etc.). Doar un singur lucru rămâne, de fapt, constant: toate pornesc de la făină, ouă și sare.
Aluat de paste simplu
Pentru aproximativ 500 g aluat:
300 g făină, 3 ouă, 1 vârf de cuțit de sare.
Cerneți făina pe o planșetă, faceți în mijloc o gropiță, turnați în ea ouăle bătute cu sarea și începeți să amestecați ușor cu o furculiță, incorporând făina puțin câte puțin, până când amestecul devine prea gros. Continuați atunci amestecarea cu degetele, apoi începeți să frământați, întinzând aluatul cu podul palmei și îndoindu-l, până când obțineți un aluat neted, lucios și elastic (10-15 minute). Dacă vi se pare că aluatul este prea moale, adăugați un pic de făină; dacă, dimpotrivă, vi se pare prea dur, puneți un pic de apă călduță (raportul „1 ou la 100 g făină” este cel de bază: firește că diversele tipuri și mărci de făină nu-s la fel, după cum nici ouăle n-au greutate identică).
Formați o minge, puneți-o într-un castron presărat cu făină, acoperiți cu un șervet și lăsați aluatul să se odihnească 20-30 de minute. Luați-l apoi la întins cu sucitorul, pe o planșetă presărată cu făină, până când obțineți o foaie de grosimea necesară pastelor pe care vreți să le tăiați și preparați.
Aluatul de paste se poate face, cu rezultate aproximativ asemănătoare, și cu mixerul: puneți făina în vasul robotului (prevăzut cu accesoriul special pentru frământat), acoperiți cu capacul și începeți să turnați ouăle bătute concomitent cu pornirea motorului. Când se formează mingea e, în principiu, gata, dar nu strică (chiar dimpotrivă!) să-l mai frământați manual câteva minute după aceea.
Aluat de paste colorat
Aluat de paste galben
La fel ca aluatul de bază, dar amestecați mai întâi făina cu un pliculeț de șofran.
Aluat de paste roșu
Adăugați 2-3 linguri de sfeclă roșie, fiartă sau coaptă, făcută pastă, și suplimentați cantitatea de făină cu 50 g.
Aluat de paste verde
La fel ca mai sus, dar cu piure de spanac în loc de sfeclă (o versiune de lasagna cu aluat verde găsiți aici). Alte variante prevăd, în loc de spanac, busuioc sau pătrunjel.
Aluat de paste portocaliu
Într-o primă variantă, e ca mai sus, numai că piureul folosit e de morcovi sau dovleac. Într-o a doua variantă, bateți ouăle cu 1 lingură rasă de bulion de roșii, iar făina suplimentară e ceva mai puțină (20 g, cu aproximație).
Și mai există încă și alte variante: maro (cu cacao), negre (cu cerneală de sepie) dar, după cum spuneam mai sus, lista e oricum interminabilă. Drept pentru care, cel puțin deocamdată, ne oprim aici.