Cercetătorii americani de la Universitatea Purdue au ajuns recent la concluzia că alimentele „light”, în loc să ne ajute să slăbim, par să favorizeze mai curând depunerea de kilograme suplimentare.
Unul dintre oamenii de știință, Susan Swithers, a explicat și cauza acestui fapt aparent paradoxal:
„A înlocui o parte din alimentație cu produse similare, dar cu mai puține calorii, pare o abordare de bun-simț, dar nu e așa, pentru că există și alte funcții fiziologice implicate”.
Studiul a relevat că, în alimentele „normale”, gustul informează corect organismul nostru despre conținutul de grăsimi sau de zahăr, declanșând implicit decizia de ardere a caloriilor excedentare. În schimb, în cazul alimentelor „light”, acest lucru nu se petrece, corpul nostru este perturbat și, datorită senzației că nivelul maxim de grăsimi și zahăr nu a fost atins, suntem implicit împinși să mâncăm mai mult.
„Gustul alertează corect corpul, care se așteaptă să primească mai multe calorii, dar când aceste calorii sunt absente, sistemul devine ineficient. Aceste alimente care doar imită gustul, dar nu oferă și caloriile implicite, perturbă, în cele din urmă, organismul.”
Studiul integral, publicat de American Psychological Association în Behavioral Neuroscience, îl puteți citi aici.