• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Aligote 2014, Averești

Mar 26, 2015 costachel Băuturi, Vinuri 2


Aligote 2104 Averesti

Dacă de obicei se spune că Aligoté-ul bun se poate face, în România, numai pe dealurile Iașilor și în podgoria Sarica-Niculițel, iată că, pe an ce trece, varianta de la Averești sapă, din ce în ce mai hotărât, la temelia acestei credințe. Și nu-i deloc un lucru rău, mai ales că este diferită. Dacă Aligoté-ul de Iași e mai suav și mai potrivit pentru șalău, iar vinul de Măcin hotărât și numai bun pentru crap ori somn, cel de Averești e la mijloc (n-am cum să mă exprim altfel, vă și ziceam, acum aproape trei ani, că am participat la o dezbatere între specialiști, care n-au reușit nici ei să se pună de acord dacă vinul meșterit de Claudiu Crețu e „și-și” sau „nici-nici”).

Până acum însă, acest vin a avut o soartă oarecum ingrată, fiind mai mereu în umbră Zghiharei, a cupajului Rene Faure ori a mai noilor Sauvignon Blanc ori Busuioacă de Bohotin (de Traminer, Rozé și Cabernet Sauvignon nu zic nimic, că încă n-au ieșit pe piață). Pe deasupra, la toate degustările la care am fost, Aligoté-ul ăsta a împărțit sala fix în două, fiind ori admirat la maximum, ori privit cu rezerve („e prea bărbătesc, dragă”).

Ei bine, cred că ediția 2014 va schimba un pic lucrurile. Fiindcă avem de-a face cu un Aligoté care-și dorește (și reușește) să iasă din zodia peștelui prăjit cu mujdei. Încă de la prima mirosire a paharului, pe lângă clasicele note vegetale, se simt, fără să-și ia nasul la purtare, arome citrice și de fructe albe. Gustul vine destul de bine în prelungire, cu citricele care preiau deseori rolul de solist. Corpul e chiar plinuț, cu unele senzații moi care mai îmblânzesc un pic aciditatea specifică atât soiului, cât și podgoriei (dar, firește, fără s-o domolească). În fine, postgustul e mediu, cu o discretă și elegantă notă amăruie, plus o declanșare rapidă a dorinței pentru o a doua gură (scriu așa fiindcă mi-a reproșat cineva expresia „ducă-s-ar pe gât”, drept pentru care, iaca, m-am executat!).

Cu ce-l mărităm? Păi în primul rând e clar că avem de-a face cu un Aligoté cu rază mai mare de acțiune, ieșit din zodia exclusivă a mujdeiului. Eu l-am potrivit o salată de orez cu pește și a fost absolut perfect. Dar sunt ferm convins că va merge de minune cam cu orice considerăm noi că e aperitiv românesc tradițional, bașca pui fript, prăjit, ori bălăcit în vreun sos picant de roșii. Plus, obligatoriu și firește, pește, inclusiv în niște preparații oleacă mai complicate.

Defecte? Unul singur, dar temporar. Ca și celelalte noutăți pregătite de Claudiu Crețu (da, cele menționate mai sus), și Aligoté-ul ăsta va ieși pe piață peste câteva săptămâni (cât mai puține, sper). Eu am avut norocul să mă înfrupt dintr-o sticlă din lotul îmbuteliat, în avanpremieră, pentru Goodwine. Și nu m-a lăsat inima să nu vă povestesc și dumneavoastră despre el.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Aligote Gramma 2011Aligote Gramma 2011 Aligote Metaph Casa OlteanuMetaph. Adică Aligoté-ul de retail de la Casa Olteanu Vin de AvereștiNoile vinuri de Averești au fost prezentate, în avanpremieră, la Restaurantul Expo Vinuri de AvereștiCum au cucerit Copoul vinurile de Averești

  • Aligote, Averesti, vin

2 thoughts on “Aligote 2014, Averești”

  1. Traian 27/03/2015 at 14:59

    Bunul si vechiul meu prieten, Aligote Averesti, nu m-a dezamagit nici anul acesta. Ba din contra, eu zic ca-i cel mai bun de pana acum!

    Reply ↓
    1. costachel Post author27/03/2015 at 16:18

      Cam așa ceva 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved