• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Aligoté 2009 DOC-CMD, sec, Gramma-Casa Olteanu, Bucium-Iași

May 07, 2010 costachel Băuturi, Vinuri 5


„Credeai că din Aligoté ar putea ieşi aşa un vin?“ Cam aşa m-a întrebat profesorul Valeriu V. Cotea la prima vizită pe care am făcut-o la Casa Olteanu, pe când degustam împreună, direct din cisternele de inox, licoarea nefiltrată meşterită în Dealul Vişanilor de Cătălin Zamfir. Dar asta am mai povestit-o şi nu vreau să vă plictisesc inutil.

V-am reamintit însă episodul pentru că, într-adevăr, nu e vreun mare soi Aligoté-ul. Am întâlnit chiar şi părerea că, dacă n-ar fi originar din Bourgogne, nici n-ar fi fost primit la masa selectă a vinurilor nobile, locul lui fiind, de fapt, printre cele „de masă“. De altfel, în cea mai prestigioasă înfăţişare, Bourgogne Aligoté AOC, are voie prin lege să fie cupajat cu până la 15% Chardonnay, ceea ce spune multe. Şi tot în Burgundia, locul său a ajuns să fie printre cele mai modeste, pierzând teren în faţa unor soiuri cu nume mai sonore şi fiind plantat în zonele cele mai păcătoase ale podgoriilor. Dar şi-a păstrat locul 22 din totalul soiurilor cultivate, ajutat şi de o migraţie semnificativă spre est, fiind cultivat pe zone întinse în România, Moldova, Bulgaria, Ucraina şi Rusia, poate şi datorită faptului că e mai rezistent la frig decât alte soiuri.

În România se consideră că zonele perfecte pentru el sunt Sarica-Niculiţel şi Iaşi. Dar asta mai mult în cărţi fiindcă, dacă varianta dobrogeană mai oferea vinuri excelente până acum vreo 10 ani, cea moldoveană chiar era „de masă“. Mai exact „de şpriţ“. Adică tare, fiindcă trebuia să reziste inclusiv la versiunea „de vară“, dar fără alte calităţi, evident inutile, atâta vreme cât oricum ar fi fost acoperite de sifon sau borviz.

Aşa că vinul despre care facem astăzi vorbire este, într-adevăr surprinzător şi neaşteptat, mai ales fiindcă provine dintr-un soi care, după cum am văzut, nu e chiar cine ştie ce. În primul rând e foarte uşor şi graţios (nici n-ai zice că are 13 grade), aproape să-l confunzi cu un vin „de vară“ (de altfel, în cronica sa despre GoodWine 2010, Mihnea Mironescu făcea o interesantă trimitere spre Crâmpoşie). În al doilea rând, aromele puternice pe care le găseam acum 5 luni în pahar s-au rotunjit într-o superbă simfonie, de zici când adulmeci paharul că eşti într-o livadă cu pomi fructiferi de vară, sub care şi-a plantat soaţa pomicultorului toate florile de sezon. Doar puţin în relief iese un iz de pepene galben, însă probabil mai mult din cauza surprizei (chiar aşa, ce să caute pepenele galben în livadă?). Totul însă, elegant, de-abia perceput, nimic strident, nimic ostentativ. Adăugaţi dumneavoastră şi un postgust lung exact atât cât trebuie, poate şi-un pic pe deasupra, şi cred că v-aţi făcut deja o impresie.

Cu ce-l mărităm însă pe Aligoté-ul nostru? Că e fin şi delicat, aşa că nu prea o să reziste la un peşte gras prăjit, cu mujdei şi mămăligă (recomandare clasică, altminteri, pentru cel de Niculiţel). Dacă mă întrebaţi pe mine, va fi perfect lângă o plachie acrişoară şi parfumată, executată după toate regulile artei. Sau nişte chifteluţe de peşte. De fapt lângă orice peşte cu carnea albă (inclusiv, sau mai ales, în saramură), că vrea şi terroir-ul să se bage în discuţie şi să ne amintească, în caz că am uitat, că Prutul nu-i Dunăre! Iar dacă totuşi vă plac cei graşi (crap, somn, somon ori mai ştiu eu ce), preparaţi-i la grătar sau în cuptor, pe beţişoare. Dar nu vă limitaţi numai la peşte, încercaţi-l şi cu pui (o tocăniţă cu ceapă verde, hai, cât mai e sezonul!), brânzeturi mai paşnice, legume şi, deloc în ultimul rând, puteţi bea un pahar numai de sete, poftă şi plăcere! Şi să nu uit: chiar dacă râdeţi când vedeţi pe contraeticheta oricărui vin alb că merge cu fructe de mare, credeţi-mă pe cuvânt, ăsta chiar se potriveşte!

În concluzie, nu-mi rămâne decât să răspund la întrebarea de la începutul textului: nu, nu credeam!

Update: despre vinul asta cititi si parerea lui George Mitea aici.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Cuvee Visan 2011Cuvée Vișan 2011, Gramma-Casa Olteanu Aligote Metaph Casa OlteanuMetaph. Adică Aligoté-ul de retail de la Casa Olteanu Aligote Gramma 2011Aligote Gramma 2011 Casa Olteanu – minunea din Dealul Vişanilor

  • Aligote, Casa Olteanu, degustari, vin

5 thoughts on “Aligoté 2009 DOC-CMD, sec, Gramma-Casa Olteanu, Bucium-Iași”

  1. George Mitea 12/05/2010 at 13:10

    Am fost in locul indicat din Braila: Niet!
    Astept sa intre pe online:)

    Reply ↓
  2. Costachel 12/05/2010 at 13:24

    Şi uite-asa se-mbină online-ul cu plăcutul 🙂

    Reply ↓
  3. Mihnea 17/05/2010 at 09:57

    Asa e, la GoodWine mi s-a parut ca aduce mai mult a Cramposie. Ieri insa puteam sa jur ca am in pahar un Sauvigon Blanc de buna calitate, gen Stirbey, plin de prospetime si fruct, ceva mineralitate, cu un final proaspat si curat – o minune!

    Reply ↓
    1. Costachel 17/05/2010 at 10:07

      Acuma nu ca taman am scris despre vinurile Stirbey, dar comparatia e chiar buna 🙂 Revenind la Aligote, chiar sunt curios sa vad daca o sa mai progreseze in ritmul asta si unde o sa ajunga. Ca-i inca tanar si promite, iar potential, slava Domnului…

      Reply ↓

Leave a Reply to George Mitea Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved