Pare de la sine înțeles: ciocolata, la fel ca și orice alte dulciuri, îngrașă. Numai că o cercetare recentă a descoperit un fapt surprinzător: persoanele care mănâncă în mod regulat ciocolată sunt mai slabe decât cele care doar gustă, ocazional sau deloc.
Studiul, realizat de Beatrice Golomb, Sabrina Koperski și Halbert White, cercetători la University of California, San Diego, a fost publicat în ultimul număr din Archives of Internal Medicine. Iar rezultatele, preluate de io9.com, vin în contradicție cu aproape tot ce se știa despre ciocolată.
Problema (și percepția generală) datează încă de când europenii au descoperit arborele de cacao. Spre deosebire de aztecii și maiași, cuceritorii de peste Atlantic au amestecat cacaua cu lapte și zahăr, pentru a face mai pe gustul lor, transformând astfel ciocolata (parte importantă a dietei nativilor americani) într-un desert. Iar deserturile îngrașă.
Altminteri, aspectele benefice ale consumului de ciocolată sunt cunoscute: în primul rând este vorba despre efectele antioxidante (datorate prezenței epicatehinei), dar și despre cele legate de tensiune, colesterol etc. De fiecare dată, însă, apărea întrebarea: compensează aceste beneficii problemele legate de îngrășare?
Ei bine, cercetătorii spun că problema este una falsă și că, de fapt, persoanele care consumă în mod regulat ciocolată au un Indice de Masă Corporală (IMC) mai bun. Datele preliminare par să demonstreze că ciocolata ajută la reducerea depunerii grăsimilor, practic eliminând surplusul pe care tot ea l-a adus. Un fel de bandă a lui Möbius.
Cercetătorii avertizează însă că studiul lor este abia la început și nu se poate determina dacă aceste efecte sunt comune oricărui tip de ciocolată, și nici dacă acest efect autoreglant este valabil pentru orice persoană, indiferent de obiceiurile de consum.