• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ajunge ciocolata mai scumpa decat aurul?

Nov 10, 2010 costachel Mozaic, Scurte 5


Ieri, gigantul Archer Daniels Midland Company a anuntat lansarea inlocuitorului de unt de cacao numit Chocovit Extra. Un ersatz ce va mari, fireste, eficienta, va scadea costurile producatorilor, care, pe deasupra, vor putea oferi astfel un produs de cea mai buna calitate. Evident.

Absolut intamplator, desigur, apare cvasi-concomitent stirea (Mediafax o preia din NZ Herald) ca productia de cacao se va prabusi, drept pentru care se anunta vremuri tare grele pentru fabricantii de ciocolata, care ciocolata va ajunge mai scumpa decat aurul.

Sa cred in coincidente, sa nu cred…?

Update: Fireste ca stirea a inceput sa fie preluata ca atare, si nimeni (de pilda Click, Cotidianul, Realitatea, Antena 3, in curand probabil si ceilalti) nu-si pune nici un fel de intrebare. De ce si-ar pune?

S-ar putea să vă intereseze și:

Clatite cu ciocolata si bananeClătite cu ciocolată și banane Stefan Bon ciocolată 50% mai puține grăsimiCiocolată cu 50% mai puține grăsimi? Fondant de ciocolata cu portocale Moda de toamnă-iarnă adaugă în ciocolată tutun, Roquefort, Worcester Sauce, wasabi…

  • chimicale, ciocolata

5 thoughts on “Ajunge ciocolata mai scumpa decat aurul?”

  1. aphextwinz 11/11/2010 at 15:03

    Adica si ciocolata o sa se faca din altceva decat unt de cacao? Ieri am scris si eu despre o prajitura care are mare reclama la noi, am citit eticheta si am asezat-o cu grija intr-un raft de teama sa nu explodeze.

    Intrebari nu isi mai pune nimeni din presa de mult, parerea mea.

    Si totusi nu cred ca in toata lumea ciocolata se va face numai cu porcarii, tocmai am primit unele din Belgia, am mai primit si din Elvetia, eu sper sa nu fie asa de rau.

    Doamne ajuta (sau fereste, dupa caz).

    Sanatate.

    Reply ↓
  2. Costachel 12/11/2010 at 08:16

    Pur si simplu stirea mi s-a parut exagerat de alarmista, asa ca mi-am pus banala (zic eu) intrebare “de ce”? Am dat o cautare dupa “cocoa butter equivalent launch” (ca prea avea stirea arome, nu de cacao, ci de campanie integrata) si prima stire a fost cea pomenita mai sus. Atat si nimic mai mult. Iar cititorii acestui minunat site zic eu ca merita o informare cat mai completa, macar cand e vorba de mancare 🙂

    Reply ↓
  3. cofi 15/11/2010 at 13:08

    Un ersatz , e un ersatz!

    Mie nu-mi place ciocolata, cred ca mananc cam 30 de grame pe an, dar nu vad de ce ar trebui inlocuita! Asa cum e isi serveste menirea.
    Din punctul meu de vedere poate ajunge mai scumpa ca aurul, ca intamplator, nici ala nu-mi place!

    Dar ca este orchestrat, e orchestrat, parerea mea.

    Reply ↓
  4. DORINEL 16/11/2010 at 20:00

    Nu stiu la ce fel de campanie apeleaza ei…probabil se bazeaza ca multe persoane sunt dependente de ciocolata (adica le place foarte mult) si consuma cantitati uriase in perioade foarte mici si nu stiu…ideea e ca ciocolata de calitate e oarecum scumpa si in momentul actual si foarte greu de gasit o ciocolata cu adevarat ciocolata…eu personal am mancat o ciocolata din Elvetia care mi s-a parut super si cateva din Italia….acum ce pot zice problema lor ca vor face asemenea schimbari dar nu cred ca va aduce un aport asupra economiei chestia asta…
    Acum v-as intreba ce parere aveti despre ciocolata in Romania, adica cum se prezinta ea in diferite ambalaje si denumiri (Laura, Novatini, Africana, Poiana, Kandia, Heidi, chiar si anumite ciocolati mici Fagaras, Vis, ROM etc)???
    in fine ideea este ca nu cred ca ciocolata se va scumpi pentru ca e un mod de a delecta papilele gustative si nu numai ale unei doamne/domnisoare(stim foarte bine ca e in top 3 al afrodisiacelor pentru femei) si oricum las parerea asupra expertilor poate o sa-mi raspundeti la intrebarile de mai sus!:D

    Reply ↓
  5. Costachel 16/11/2010 at 21:09

    Nefiind un mare amator de ciocolata (nu cred c-am gustat nici jumatate din marcile enumerate) chiar n-as sti ce sa raspund. Subiectul pe care l-am avut in vedere era manipularea, nicidecum calitatile ciocolatei, de orice fel ar fi ele 🙂 Dar poate vor raspunde alti cititori, cu siguranta mai priceputi decat mine.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved