Succesul deosebit de care se bucură berile trapiste nu pare să lase pe nimeni indiferent. Astfel, Ampleforth Abbey a lansat prima bere mănăstirească britanică din ultimii 450 de ani, bere ce va fi disponibilă în magazinul mănăstirii începând de luna viitoare.
Abația benedictină din North Yorkshire a început să fabrice această bere de 7% cu sprijinul berarului olandez Wim van der Spek, pornind de la o rețetă luată în secolul al XVII-lea din Franța, pe vremea exilului determinat de Reformă.
Van der Speck și părintele Wulstan Peterburs au vizitat mai întâi mănăstirile trapiste din Belgia și Olanda pentru a studia în amănunt problemele legate de producția acestui tip de bere. S-a ajuns la concluzia că soluția optimă o reprezintă combinarea acestor practici moderne și aplicarea lor la rețeta de biere anglaise de la Abația Dieulouard din Lorena, acolo unde călugării englezi se refugiaseră în 1608.
Berea este dublu fermentată (fermentația secundară are loc în sticlă) și o notă de degustare din secolul al XVII-lea o descrie ca fiind „spumoasă ca șampania”. Pe baza acestei informații, se consideră că monahii britanici intraseră în contact cu frații lor benedictini din Franța, printre care, evident!, Dom Pérignon.
Hameiul utilizat pentru Ampleforth Abbey Beer provine din Germania și Slovenia, drojdiile de la o mănăstire belgiană (al cărui nume nu a fost dezvăluit), însă berea englezească este foarte asemănătoare cu trapista Rochefort.
Călugării de la Ampleforth Abbey au deja experiență în ceea ce privește băuturile spirtoase. Livezile lor de mere oferă materia primă pentru cidru (premiat deja la concursuri) și rachiu de mere, ambele fiind vândute de mai multă vreme în magazinul abației, alături de celelalte produse fabricate de ei, printre care miere, prăjituri și săpun.