În această dimineață a ieșit din tipografie primul număr al revistei Somelierul, o foarte frumoasă inițiativă a Organizației Somelierilor din România 2011 (OSR 2011). Este vorba despre o publicație care nu este destinată doar somelierilor, ci în general tuturor celor pasionați de gastronomie, de vinurile bune și de arta asocierii vinurilor cu mâncarea.
Puteți citi în acest număr inaugural două interviuri consistente, cu Helga Gal, Consultant Enogastronomic al Ministerului ungar de Externe (realizat de Pentek Istvan) și cu profesorul Valeriu V. Cotea, președintele Comisiei de Oenologie a Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV).
Sub titlul generic „Zaibărul lui Nea Mărin”, Cătălin Galan și Gheorghe Crăciunescu se ocupă de spinoasa problemă a hibrizilor producători direcți. Marian Sabarus Stoica inaugurează un ciclu de articole de istoria vinului în România, Bogdan Dumitrescu ne introduce în istoria Jidveiului, Septimiu Crișan își propune să ne spună Aproape totul despre șampanie, Marius Man ne invită la Vinitaly, iar Cesar Filip ia poziție În numele coniacului.
Problemele specifice somelierilor sunt analizate de Ștefan Timofti, Septimiu Crișan, Mihai Alexandru Filipoaie și Marian Timofti. Tot Marian Timofti ne povestește și despre extraordinara relație dintre Ciocolată și vin, iar Răzvan Cruceanu ne explică ce-i aia Somelărie moleculară.
În ceea ce privește partea, să-i spunem, științifică, Bogdan Nechita și Marius Niculaua scriu despre Luna lui Făurar și vinurile românești, iar Emilian Șerbulea explică, pe înțelesul tuturor, Tăierea viței de vie.
Vedeta gastronomică a acestui prim număr este mistrețul, de la vânătoare (Ionel Onofraș) și până în cratița lui Răzvan Cruceanu, care ne povestește cum se face un delicios Ragu de mistreț cu sos de vin roșu și mămăligă cremoasă
Nu pot fi omise, desigur, excelentele texte de opinii semnate de Cezar Ioan („Un început firesc, de bun augur”), Radu Rizea („iSommelier 2.0”), Răzvan Avram („Vinuri austriece și obiceiuri românești”) și George Mitea („Suntem buni, dar nu ne vede nimeni”). Deloc în ultimul rând, trebuie menționat emoționantul text scris de Cătălin Galan la despărțirea de regretatul profesor Viorel Stoian.
O ultimă precizare: prima „apariție publică” a revistei are loc astăzi, la GoodWine. Așa că, dacă aveți drum pe-acolo, căutați-o!