Jul 25, 2012 costachel Dosare, Mozaic 11
După cum probabil știți, din când în când apar diferite medicamente-minune care promit să ia mahmureala cu mâna (despre cel mai recent dintre ele v-am povestit aici). Însă cum promisiunile nu s-au transformat niciodată până acum în depline certitudini, o colecție de soluții anti-mahmureală este oricând binevenită, fie doar și într-un scop (să-i zicem) pur cultural. Adică pentru a afla ce cred și alții despre această spinoasă problemă.
Altminteri, din punct de vedere științific, mahmureala e cauzată, în caz că nu știați, de un complex de probleme post-bahice: deshidratare, pierdere de vitamine A, B (în special B6) și C, apariția unor compuși secundari (acetaldehidă) în timpul metabolizării alcoolului de către ficat și epuizare cauzată de acțiunea chimică a alcoolului asupra organismului. Cât despre simptome: gură uscată, greață, oboseală, dureri de cap, amețeli etc.
Firește că de departe cea mai bună soluție împotriva mahmurelii o reprezintă băutul cu moderație (abstinenții nu ne interesează și oricum nu vor citi niciodată textul ăsta). Cum însă, din varii motive, oricui i se poate întâmpla să mai scape hățurile, vă ofer mai jos un set de 9 soluții, pornind de la un top realizat de The Drinks Business. Am păstrat ordinea stabilită de ei, dar mi-am permis să adnotez textul destul de copios.
Măcar la prima vedere, un remediu cam tâmpit, fiindcă un mic dejun format din alimente grase și/sau prăjite nu va face altceva decât să irite stomacul și să dea și mai multă bătaie de cap ficatului (ca să nu mai vorbim de greața provocată). Totuși, mai ales în mediile virtuale transatlantice, sunt destui aceia care consideră că niște cartofi prăjiți sau vreun burger chiar ar ajuta la ceva. Și, după cum am văzut deja, una dintre legendele legate de apariția ouălor Benedict pornește chiar de la mahmureala personajului principal, care poftea, printre altele, bacon prăjit și sos olandez. Iar la noi unii chiar par să creadă că matinala ciorbă de burtă este mai eficientă decât alte zemuri tocmai fiindcă este mai grasă.
Totuși, mâncarea grasă este prezentă în acest top datorită faptului că ea ajută dacă este mâncată înainte. Și aceasta datorită faptului că orice consum zdravăn de alimente („să nu bei pe stomacul gol!”) încetinește absorbția alcoolului. Cu atât mai mult dacă vorbim de alimente grase. Sigur, legendele precum băutul de ulei sau mâncatul unui pachet de unt înainte de programata beție rămân discutabile. Dar, ca în orice legendă, există și un sâmbure de adevăr.
Fiindcă una dintre cauzele mahmurelii, după cum spuneam și mai sus, o constituie și pierderea de vitamine A și B (mai ales B6), precum și epuizarea aproape completă a vitaminei C, una dintre soluțiile la îndemână este, firește, o cât mai rapidă refacere a „stocului”
Mai ales vitamina C trebuie pusă la loc cât mai repede: prin sucuri (portocale, lămâi, roșii etc.), fructe și legume proaspete, sau chiar prin pastile. Până la urmă, toate funcționează la mahmureală.
Și că veni vorba de pastile: aspirina simplă nu face altceva decât să atace durerea de cap, nu are absolut niciun alt rol în combaterea mahmurelii.
O soluție anti-mahmureală care pare scoasă la înaintare doar de fanaticii exercițiilor fizice non-stop și de serviciile de marketing ale producătorilor de echipamente sportive. Dar nu vă grăbiți: chiar ajută întrucâtva! Mișcarea (în aer liber!) poate stimula secreția de endorfine, rezultatul final fiind o mai bună stare de spirit, care vă va ajuta să depășiți mai ușor momentul.
Totuși, atâta vreme cât vorbim despre mahmureală, este bine să vă alegeți cu grijă exercițiile, pentru că timpul de reacție, coordonarea mișcărilor și echilibrul nu au cum să fie perfecte. Așa că n-ar fi bine să optați pentru, să zicem, câteva ture cu bicicleta.
Cu mândrie patriotică putem constata că miraculoasele virtuți ale verzei murate, inclusiv sub formă de „un pahar de moare pe inima goală”, au început să fie recunoscute în întreaga lume (e bună și globalizarea la ceva). Se pregătesc castraveții și gogonelele!
Dar nu suntem noi singurii care apelăm la asemenea „secrete”. Prietenii sârbi, în caz de mahmureală, cică beau „rasol”. Dar nu vă gândiți la rasolul nostru, e vorba de saramură. Și, în acest caz, nu e vorba de aceea în care s-a murat varza (deși cunosc și ei secretul ăsta, nu e Dunărea suficient de mare cât să-l oprească!), ci de aceea în care s-a sărat și maturat brânza. Telemeaua lor, cum ar veni!
Orice mahmur din lumea asta, indiferent de naționalitatea lui, știe că o zamă luată la prima oră îl ajută din plin să depășească momentul. Și e și normal, pentru că, pe lângă rehidratare, acest tip de mâncăruri vine și cu un aport serios de vitamine și minerale. Iar un avantaj suplimentar îl prezintă ciorbele și borșurile (datorită fermenților pe care acestea le conțin).
Altminteri, fiecare nație acordă credit, cum e și firesc, specialităților proprii. Așa că japonezii preferă misoshiru (supa de miso), în timp ce francezii dau credit celebrei lor supe de ceapă. În ce ne privește, ciorba de burtă pare să dețină întâietatea, dar nu trebuie să uitați ciorba de potroace, mai ales în versiunea fără carne, a lui Păstorel!
De departe, cea mai atrăgătoare soluție dintre toate. Și în același timp, cea mai eficientă. Din păcate, din varii motive, nu poate fi întotdeauna folosită. Totuși, dacă puteți dormi mai mult după o noapte agitată, nu trebuie să ezitați absolut deloc. Organismul are nevoie de timp și odihnă ca să se refacă!
Pare un pic ciudat? Se poate, dar explicația este una foarte simplă: carbohidrații ajută la refacerea nivelului de zahăr în sânge. În dimineața cu pricina, ficatul este prea ocupat cu metabolizarea alcoolului, așa că este bine să-i dați o mână de ajutor (și) din punctul acesta de vedere.
Dar de ce pâine prăjită și nu altă sursă de carbohidrați? Fiindcă, se pare, porțiunile arse acționează cam la fel ca un cărbune medicinal, așa că împușcați doi iepuri dintr-un foc.
Un remediu foarte popular (și îndrăgit!) în întreaga lume. Dacă te-ai trezit mahmur, asta înseamnă că trebuie „să te dregi”.
În România sunt mai răspândite două credințe: unii spun că „dresul” cel mai bun se face cu bere, în timp ce alții susțin că trebuie să continui cu ce-ai băut cu o seară înainte. Dar există, în întreaga lume, și băuturi anume, considerate ca fiind „miraculoase” din acest punct de vedere. Americanii, de pildă, propovăduiesc un mic dejun cu Bloody Mary.
Evident însă că este vorba despre o ameliorare de moment. Ficatul, care până în momentul „dresului” metaboliza alcoolul „vechi”, producând, printre altele, acetaldehidă (după cum deja am spus, una din principalele cauze ale mahmurelii), este în acest fel obligat în acest fel să proceseze alcoolul „proaspăt”, iar senzația de disconfort se atenuează. Firește însă că, folosind acest remediu, numărul toxinelor din organism, ce vor trebui și ele prelucrate ulterior, crește.
Vorba soției unui distins și regretat profesor ieșean: „Costică, mie nu mi-i că te-mbeți, mie mi-i c-o să te dregi!”.
Cel mai simplu și mai la îndemâna tuturor remediu pentru mahmureală. Iar efectele ei pozitive sunt cât se poate de evidente: apa rehidratează și ajută la diluarea produselor nocive din organism (precum mai-sus menționata acetaldehidă). Adăugarea în apă de sare și zahăr ajută la înlocuirea sodiului și glicogenului pierdute cu o noapte înainte. Iar adaosul de zeamă de citrice rezolvă și problemele legate de vitamina C, despre care am vorbit mai sus.
Mai mult: se pare că de departe cel mai bun remediu anti-mahmureală ar fi să beți câteva pahare de apă înainte de culcare (dacă, firește, vă mai aduceți aminte să o faceți!). Vor lupta cu succes împotriva deshidratării, prevenind în bună măsură apariția ei.
Atenție, însă: consumul de băuturi carbogazoase, mai ales pe bază de cola, provoacă un efect invers. Gândiți-vă doar la faptul că multe dintre ele nu sunt concepute să potolească setea. Ba chiar dimpotrivă!
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Bun articolul – felicitari!
O solutie invatata la antipozi e de a bea (de preferat cat mai degraba) sucuri de genul Powerade, Gatorate ce sunt bogate nu doar in vitamine B ci au si multe minerale… La mine functioneaza de minune 😉
Toate cele bune!
Știu ei sportivii ce știu 🙂
ehe, mie cu apa mi se taie de tot sporul 🙂
Aha, deci tot dresul e baza… 🙂
macar de 😀
somnu e baza. cand nu mere…cofeina si fructe
O stacana mare de apa la final inainte de culcare face intr-adevar minuni.
la mine apa face rau, insa am citit odata intr-un supliment al unei reviste ceva ce la mine merge si se pupa si cu ce e in articol. potasiu si un strop de alcool, mai exact un paharel de bere si o banana (are concentratie mare).
explicatia distinsului doftor era ca alcoolul, putin, pune la munca ficatul care inca lucreaza la alcoolul, cum zice Costachel, vechi, dar numai un paharel, da? Di potasiul din banana am uitat ce face dar functioneaza.
Cica zeama de varza si muraturile tot datorita continutului ridicat de potasiu dau roade.
Am vazut la nu mai stiu ce emisiune culinara o supa anti mahmureala pe undeva prin asia, sa lesin, cu ou crud si fiertura de imi facu stomacul neprietenos, asa ca pe undeva si cele ce nu pica bine pot ajuta la eliminarea chestiilor rezidente din stomac 😀
dar aia cu o gura de bere si banane tine (la mine) apa ma ucide, desi prietenii mei din politie cica reduce alcoolul din sange, l-o reduce, dar ce te faci cu durerea de cap?
sanatate!
Cel mai bun remediu în cazul meu a fost un suc de vișine, neîndulcit și ușor alcoolizat (vreo 15 grade). Și habar n-am dacă avea sau nu potasiu 🙂
Nu vorbim de lucruri sfinte, da?
Da 🙂
mie nu imi trece cu absolut nimic… cand trebuie sa vina mahmureala pot doar sa intarzii efectul consumand alcool… intotdeauna e la fel… nu conteaza ce beau. Dureri de cap nu am pentru mai mult de 10 minute si asta cand ma trezesc… in schimb raul la stomac ma termina toata ziua… tine uneori si pana a doua zi :))