• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

9 soluții anti-mahmureală

Jul 25, 2012 costachel Dosare, Mozaic 12


Mahmureală

După cum probabil știți, din când în când apar diferite medicamente-minune care promit să ia mahmureala cu mâna (despre cel mai recent dintre ele v-am povestit aici). Însă cum promisiunile nu s-au transformat niciodată până acum în depline certitudini, o colecție de soluții anti-mahmureală este oricând binevenită, fie doar și într-un scop (să-i zicem) pur cultural. Adică pentru a afla ce cred și alții despre această spinoasă problemă.

Altminteri, din punct de vedere științific, mahmureala e cauzată, în caz că nu știați, de un complex de probleme post-bahice: deshidratare, pierdere de vitamine A, B (în special B6) și C, apariția unor compuși secundari (acetaldehidă) în timpul metabolizării alcoolului de către ficat și epuizare cauzată de acțiunea chimică a alcoolului asupra organismului. Cât despre simptome: gură uscată, greață, oboseală, dureri de cap, amețeli etc.

Firește că de departe cea mai bună soluție împotriva mahmurelii o reprezintă băutul cu moderație (abstinenții nu ne interesează și oricum nu vor citi niciodată textul ăsta). Cum însă, din varii motive, oricui i se poate întâmpla să mai scape hățurile, vă ofer mai jos un set de 9 soluții, pornind de la un top realizat de The Drinks Business. Am păstrat ordinea stabilită de ei, dar mi-am permis să adnotez textul destul de copios.

Mancare grasa

9. Mâncarea grasă și/sau prăjită

Măcar la prima vedere, un remediu cam tâmpit, fiindcă un mic dejun format din alimente grase și/sau prăjite nu va face altceva decât să irite stomacul și să dea și mai multă bătaie de cap ficatului (ca să nu mai vorbim de greața provocată). Totuși, mai ales în mediile virtuale transatlantice, sunt destui aceia care consideră că niște cartofi prăjiți sau vreun burger chiar ar ajuta la ceva. Și, după cum am văzut deja, una dintre legendele legate de apariția ouălor Benedict pornește chiar de la mahmureala personajului principal, care poftea, printre altele, bacon prăjit și sos olandez. Iar la noi unii chiar par să creadă că matinala ciorbă de burtă este mai eficientă decât alte zemuri tocmai fiindcă este mai grasă.

Totuși, mâncarea grasă este prezentă în acest top datorită faptului că ea ajută dacă este mâncată înainte. Și aceasta datorită faptului că orice consum zdravăn de alimente („să nu bei pe stomacul gol!”) încetinește absorbția alcoolului. Cu atât mai mult dacă vorbim de alimente grase. Sigur, legendele precum băutul de ulei sau mâncatul unui pachet de unt înainte de programata beție rămân discutabile. Dar, ca în orice legendă, există și un sâmbure de adevăr.

Pastile mahmureala

8. Vitamine și/sau pastile

Fiindcă una dintre cauzele mahmurelii, după cum spuneam și mai sus, o constituie și pierderea de vitamine A și B (mai ales B6), precum și epuizarea aproape completă a vitaminei C, una dintre soluțiile la îndemână este, firește, o cât mai rapidă refacere a „stocului”

Mai ales vitamina C trebuie pusă la loc cât mai repede: prin sucuri (portocale, lămâi, roșii etc.), fructe și legume proaspete, sau chiar prin pastile. Până la urmă, toate funcționează la mahmureală.

Și că veni vorba de pastile: aspirina simplă nu face altceva decât să atace durerea de cap, nu are absolut niciun alt rol în combaterea mahmurelii.

Miscare in aer liber

7. Exercițiile fizice

O soluție anti-mahmureală care pare scoasă la înaintare doar de fanaticii exercițiilor fizice non-stop și de serviciile de marketing ale producătorilor de echipamente sportive. Dar nu vă grăbiți: chiar ajută întrucâtva! Mișcarea (în aer liber!) poate stimula secreția de endorfine, rezultatul final fiind o mai bună stare de spirit, care vă va ajuta să depășiți mai ușor momentul.

Totuși, atâta vreme cât vorbim despre mahmureală, este bine să vă alegeți cu grijă exercițiile, pentru că timpul de reacție, coordonarea mișcărilor și echilibrul nu au cum să fie perfecte. Așa că n-ar fi bine să optați pentru, să zicem, câteva ture cu bicicleta.

Varza murata

6. Din înțelepciunea popoarelor

Cu mândrie patriotică putem constata că miraculoasele virtuți ale verzei murate, inclusiv sub formă de „un pahar de moare pe inima goală”, au început să fie recunoscute în întreaga lume (e bună și globalizarea la ceva). Se pregătesc castraveții și gogonelele!

Dar nu suntem noi singurii care apelăm la asemenea „secrete”. Prietenii sârbi, în caz de mahmureală, cică beau „rasol”. Dar nu vă gândiți la rasolul nostru, e vorba de saramură. Și, în acest caz, nu e vorba de aceea în care s-a murat varza (deși cunosc și ei secretul ăsta, nu e Dunărea suficient de mare cât să-l oprească!), ci de aceea în care s-a sărat și maturat brânza. Telemeaua lor, cum ar veni!

Ciorba de burta

5. Supe, borșuri, ciorbe

Orice mahmur din lumea asta, indiferent de naționalitatea lui, știe că o zamă luată la prima oră îl ajută din plin să depășească momentul. Și e și normal, pentru că, pe lângă rehidratare, acest tip de mâncăruri vine și cu un aport serios de vitamine și minerale. Iar un avantaj suplimentar îl prezintă ciorbele și borșurile (datorită fermenților pe care acestea le conțin).

Altminteri, fiecare nație acordă credit, cum e și firesc, specialităților proprii. Așa că japonezii preferă misoshiru (supa de miso), în timp ce francezii dau credit celebrei lor supe de ceapă. În ce ne privește, ciorba de burtă pare să dețină întâietatea, dar nu trebuie să uitați ciorba de potroace, mai ales în versiunea fără carne, a lui Păstorel!

Somn

4. Mult somn

De departe, cea mai atrăgătoare soluție dintre toate. Și în același timp, cea mai eficientă. Din păcate, din varii motive, nu poate fi întotdeauna folosită. Totuși, dacă puteți dormi mai mult după o noapte agitată, nu trebuie să ezitați absolut deloc. Organismul are nevoie de timp și odihnă ca să se refacă!

Paine prajita

3. Pâinea prăjită

Pare un pic ciudat? Se poate, dar explicația este una foarte simplă: carbohidrații ajută la refacerea nivelului de zahăr în sânge. În dimineața cu pricina, ficatul este prea ocupat cu metabolizarea alcoolului, așa că este bine să-i dați o mână de ajutor (și) din punctul acesta de vedere.

Dar de ce pâine prăjită și nu altă sursă de carbohidrați? Fiindcă, se pare, porțiunile arse acționează cam la fel ca un cărbune medicinal, așa că împușcați doi iepuri dintr-un foc.

Bere

2. Cui pe cui se scoate

Un remediu foarte popular (și îndrăgit!) în întreaga lume. Dacă te-ai trezit mahmur, asta înseamnă că trebuie „să te dregi”.

În România sunt mai răspândite două credințe: unii spun că „dresul” cel mai bun se face cu bere, în timp ce alții susțin că trebuie să continui cu ce-ai băut cu o seară înainte. Dar există, în întreaga lume, și băuturi anume, considerate ca fiind „miraculoase” din acest punct de vedere. Americanii, de pildă, propovăduiesc un mic dejun cu Bloody Mary.

Evident însă că este vorba despre o ameliorare de moment. Ficatul, care până în momentul „dresului” metaboliza alcoolul „vechi”, producând, printre altele, acetaldehidă (după cum deja am spus, una din principalele cauze ale mahmurelii), este în acest fel obligat în acest fel să proceseze alcoolul „proaspăt”, iar senzația de disconfort se atenuează. Firește însă că, folosind acest remediu, numărul toxinelor din organism, ce vor trebui și ele prelucrate ulterior, crește.

Vorba soției unui distins și regretat profesor ieșean: „Costică, mie nu mi-i că te-mbeți, mie mi-i c-o să te dregi!”.

Apa

1. Apa

Cel mai simplu și mai la îndemâna tuturor remediu pentru mahmureală. Iar efectele ei pozitive sunt cât se poate de evidente: apa rehidratează și ajută la diluarea produselor nocive din organism (precum mai-sus menționata acetaldehidă). Adăugarea în apă de sare și zahăr ajută la înlocuirea sodiului și glicogenului pierdute cu o noapte înainte. Iar adaosul de zeamă de citrice rezolvă și problemele legate de vitamina C, despre care am vorbit mai sus.

Mai mult: se pare că de departe cel mai bun remediu anti-mahmureală ar fi să beți câteva pahare de apă înainte de culcare (dacă, firește, vă mai aduceți aminte să o faceți!). Vor lupta cu succes împotriva deshidratării, prevenind în bună măsură apariția ei.

Atenție, însă: consumul de băuturi carbogazoase, mai ales pe bază de cola, provoacă un efect invers. Gândiți-vă doar la faptul că multe dintre ele nu sunt concepute să potolească setea. Ba chiar dimpotrivă!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

A început cruciada împotriva legilor abuzive anti-fumat 500 de sticle de Bordeaux pentru cosașii anti-OMG Apa de cocosApa de cocos, o nouă gogoașă umflată cu pompa Grepfrut și medicamenteGrepfrut și medicamente: un conflict uneori periculos

  • mahmureala, sanatate

12 thoughts on “9 soluții anti-mahmureală”

  1. Secara 25/07/2012 at 18:13

    Bun articolul – felicitari!

    O solutie invatata la antipozi e de a bea (de preferat cat mai degraba) sucuri de genul Powerade, Gatorate ce sunt bogate nu doar in vitamine B ci au si multe minerale… La mine functioneaza de minune 😉

    Toate cele bune!

    Reply ↓
    1. costachel Post author25/07/2012 at 19:08

      Știu ei sportivii ce știu 🙂

      Reply ↓
  2. animal00 25/07/2012 at 18:39

    ehe, mie cu apa mi se taie de tot sporul 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author25/07/2012 at 19:09

      Aha, deci tot dresul e baza… 🙂

      Reply ↓
      1. animal00 26/07/2012 at 09:15

        macar de 😀

        somnu e baza. cand nu mere…cofeina si fructe

        Reply ↓
  3. kinn 27/07/2012 at 16:08

    O stacana mare de apa la final inainte de culcare face intr-adevar minuni.

    Reply ↓
  4. aphextwinz 30/07/2012 at 09:59

    la mine apa face rau, insa am citit odata intr-un supliment al unei reviste ceva ce la mine merge si se pupa si cu ce e in articol. potasiu si un strop de alcool, mai exact un paharel de bere si o banana (are concentratie mare).

    explicatia distinsului doftor era ca alcoolul, putin, pune la munca ficatul care inca lucreaza la alcoolul, cum zice Costachel, vechi, dar numai un paharel, da? Di potasiul din banana am uitat ce face dar functioneaza.

    Cica zeama de varza si muraturile tot datorita continutului ridicat de potasiu dau roade.

    Am vazut la nu mai stiu ce emisiune culinara o supa anti mahmureala pe undeva prin asia, sa lesin, cu ou crud si fiertura de imi facu stomacul neprietenos, asa ca pe undeva si cele ce nu pica bine pot ajuta la eliminarea chestiilor rezidente din stomac 😀

    dar aia cu o gura de bere si banane tine (la mine) apa ma ucide, desi prietenii mei din politie cica reduce alcoolul din sange, l-o reduce, dar ce te faci cu durerea de cap?

    sanatate!

    Reply ↓
    1. costachel Post author31/07/2012 at 09:01

      Cel mai bun remediu în cazul meu a fost un suc de vișine, neîndulcit și ușor alcoolizat (vreo 15 grade). Și habar n-am dacă avea sau nu potasiu 🙂

      Reply ↓
  5. aphextwinz 31/07/2012 at 14:13

    Nu vorbim de lucruri sfinte, da?

    Reply ↓
    1. costachel Post author31/07/2012 at 18:16

      Da 🙂

      Reply ↓
  6. MaricelCiobanul 20/09/2013 at 12:37

    mie nu imi trece cu absolut nimic… cand trebuie sa vina mahmureala pot doar sa intarzii efectul consumand alcool… intotdeauna e la fel… nu conteaza ce beau. Dureri de cap nu am pentru mai mult de 10 minute si asta cand ma trezesc… in schimb raul la stomac ma termina toata ziua… tine uneori si pana a doua zi :))

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved