• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

7 vinuri de la Cramele Halewood

Mar 20, 2013 costachel Băuturi, Vinuri 0


Vin Cramele Halewood

Chiar nu mă mai întâlnisem de ceva vreme cu vreun vin de la Cramele Halewood, așa că am primit cu mare plăcere invitația Paharnicului Răzvan de la sfârșitul săptămânii trecute de a degusta „intern” câteva „mostre” provenite de la reputatul producător. Au fost și bucurii, și vreo două (mici) dezamăgiri, însă, una peste alta, concluzia nu poate fi decât una singură: a fost o seară foarte plăcută la Good Point!

Byzantium Blanc De Transylvanie 2011

60% Gewurztraminer, 30% Pinot Gris, 10% Riesling de Rhin. Un cupaj realizat la Sebeș-Apold, (cam) zdravăn aromat (e și firesc, pe undeva, date fiind soiurile componente). Gustul e, în schimb, mai reținut, iar postgustul e scurt. Medalie de argint la concursul Strugurele de Aur 2012.

Byzantium Rose Euxine 2012

100% Shiraz, din struguri recoltați din viile Halewood de la Murfatlar (în caz că nu știați de ce „Euxine”). Culoarea e un roz intens, fără „ceapă” ori „somon”. Olfactiv se simt condimentele Shiraz-ului și ceva fructe roșii (agrișe, parcă și ceva căpșune). Gustativ e „light”, iar senzația răcoritoare e sprijinită de o aciditate corespunzătoare. Probabil că la vară, pe terase, se va simți cel mai bine.

Vitis Metamorfosis Sauvignon Blanc&Fetească Albă 2011

Realizat în viile din Dealul Mare. Și cam atât vă pot spune despre acest cupaj (pe care l-am așteptat cu mare curiozitate) pentru că notele oxidative și lipsa cvasi-completă de aciditate mă fac să bănui un defect. Nu-i nimic, poate altădată.

Byzantium Roso di Valachia 2011

Rămânem în Dealul Mare pentru acest cupaj de 60% Fetească Neagră, 20% Shiraz și 20% Cabernet Sauvignon. Un buchet delicat și complex, cu multe fructe negre și un strop de condiment. Care condiment se simte un pic mai pronunțat în gust, unul foarte rotund, fructat și catifelat. Postgustul mediu, dar plăcut, completează bine un vin cu un raport calitate-preț chiar corect (costă aproximativ 34 de lei).

Vitis Metamorfosis Merlot 2010

Tot din Dealul Mare vine și acest Merlot din gama superioară. Un nas frumos și elegant, cu fructe roșii, ceva prune și o undă de ciocolată condimentată. Gustul vine bine în prelungire, aducând în plus o rotunjime foarte plăcută. Singurul reproș pe care i-l pot face este că o aciditate ceva mai mare nu i-ar fi stricat deloc.

Vitis Metamorfosis Fetească Neagră 2011

Și dacă tot mă plângeam de aciditate, m-a potolit această Fetească Neagră (așijderea din Dealul Mare). Un nas dominat, din păcate, de lemn (nu zic, unora s-ar putea să le placă) și un gust cam subțire, în care n-am prea putut să identific nimic specific Feteștii Negre. Un postgust scurt (poate-i mai bine așa) mi-a completat la fix această ușoară dezamăgire.

Cantus Primus Cabernet Sauvignon 2009

Vedeta serii ne-a confirmat pe deplin așteptările. Vinul realizat în parteneriat cu familia Antinori ne-a dezvăluit un buchet frumos și elegant, cu fructe roșii și cireșe negre. Cât despre lemn (baricat 18 luni, zice producătorul), de data asta a știut că-i mai frumos să se poziționeze în fundal. Un gust plin, rotund și curat, cu tanini care stau în banca lor. Răspund prezent aceleași fructe, dar apar și note frumoase de ciocolată, vanilie și migdale amare. În concluzie, cel mai bun vin al degustării își merită cu siguranță, zic eu, cei aproximativ 60 de lei/sticlă.

S-ar putea să vă intereseze și:

7 vinuri românești și 5 străine. Numitor comun: Cramele Halewood Rhea Viognier HalewoodViognier Rhea, Cramele Halewood, 2011 De la Fințești, șase vinuri Lacerta și încă vreo cinci tentative Vinuri Crama AtelierNoile vinuri ale Cramei Atelier: „veni, vidi, vici” la Ralet

  • Cabernet Sauvignon, Feteasca Alba, Feteasca Neagra, Gewurtztraminer, Halewood, Merlot, Riesling de Rhin, Rosé, Sauvignon Blanc, Shiraz

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved