Chiar nu mă mai întâlnisem de ceva vreme cu vreun vin de la Cramele Halewood, așa că am primit cu mare plăcere invitația Paharnicului Răzvan de la sfârșitul săptămânii trecute de a degusta „intern” câteva „mostre” provenite de la reputatul producător. Au fost și bucurii, și vreo două (mici) dezamăgiri, însă, una peste alta, concluzia nu poate fi decât una singură: a fost o seară foarte plăcută la Good Point!
Byzantium Blanc De Transylvanie 2011
60% Gewurztraminer, 30% Pinot Gris, 10% Riesling de Rhin. Un cupaj realizat la Sebeș-Apold, (cam) zdravăn aromat (e și firesc, pe undeva, date fiind soiurile componente). Gustul e, în schimb, mai reținut, iar postgustul e scurt. Medalie de argint la concursul Strugurele de Aur 2012.
Byzantium Rose Euxine 2012
100% Shiraz, din struguri recoltați din viile Halewood de la Murfatlar (în caz că nu știați de ce „Euxine”). Culoarea e un roz intens, fără „ceapă” ori „somon”. Olfactiv se simt condimentele Shiraz-ului și ceva fructe roșii (agrișe, parcă și ceva căpșune). Gustativ e „light”, iar senzația răcoritoare e sprijinită de o aciditate corespunzătoare. Probabil că la vară, pe terase, se va simți cel mai bine.
Realizat în viile din Dealul Mare. Și cam atât vă pot spune despre acest cupaj (pe care l-am așteptat cu mare curiozitate) pentru că notele oxidative și lipsa cvasi-completă de aciditate mă fac să bănui un defect. Nu-i nimic, poate altădată.
Byzantium Roso di Valachia 2011
Rămânem în Dealul Mare pentru acest cupaj de 60% Fetească Neagră, 20% Shiraz și 20% Cabernet Sauvignon. Un buchet delicat și complex, cu multe fructe negre și un strop de condiment. Care condiment se simte un pic mai pronunțat în gust, unul foarte rotund, fructat și catifelat. Postgustul mediu, dar plăcut, completează bine un vin cu un raport calitate-preț chiar corect (costă aproximativ 34 de lei).
Vitis Metamorfosis Merlot 2010
Tot din Dealul Mare vine și acest Merlot din gama superioară. Un nas frumos și elegant, cu fructe roșii, ceva prune și o undă de ciocolată condimentată. Gustul vine bine în prelungire, aducând în plus o rotunjime foarte plăcută. Singurul reproș pe care i-l pot face este că o aciditate ceva mai mare nu i-ar fi stricat deloc.
Vitis Metamorfosis Fetească Neagră 2011
Și dacă tot mă plângeam de aciditate, m-a potolit această Fetească Neagră (așijderea din Dealul Mare). Un nas dominat, din păcate, de lemn (nu zic, unora s-ar putea să le placă) și un gust cam subțire, în care n-am prea putut să identific nimic specific Feteștii Negre. Un postgust scurt (poate-i mai bine așa) mi-a completat la fix această ușoară dezamăgire.
Cantus Primus Cabernet Sauvignon 2009
Vedeta serii ne-a confirmat pe deplin așteptările. Vinul realizat în parteneriat cu familia Antinori ne-a dezvăluit un buchet frumos și elegant, cu fructe roșii și cireșe negre. Cât despre lemn (baricat 18 luni, zice producătorul), de data asta a știut că-i mai frumos să se poziționeze în fundal. Un gust plin, rotund și curat, cu tanini care stau în banca lor. Răspund prezent aceleași fructe, dar apar și note frumoase de ciocolată, vanilie și migdale amare. În concluzie, cel mai bun vin al degustării își merită cu siguranță, zic eu, cei aproximativ 60 de lei/sticlă.