• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

60 de ani de Beaujolais Nouveau

Nov 17, 2011 costachel Știri 0


De la Tokio la Paris și de la New York la Moscova, sute de mii de oameni destupă, începând de astăzi, sticlele de Beaujolais Nouveau, faimosul „vin nouveau” francez care împlinește anul acesta, în mod oficial, 60 de ani.

Într-adevăr, în 1951 a fost promulgat decretul care autorizează comercializarea acestui tip de vinuri în noiembrie, adică mai devreme cu o lună față de vinurile (să le spunem) normale. Și, începând cu anul 1985, s-a stabilit, pentru Beaujolais Nouveau, că ziua oficială de lansare este cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie.

Anul acesta, volumele se situează între 280.000 și 300.000 de hectolitri, reprezentând aproximativ 30% din producția totală a podgoriei, a declarat, pentru AFP, Dominique Capart, președintele lui Inter Beaujolais (organismul care grupează producătorii și distribuitorii).

O producție destul de mică, dacă e să facem o comparație cu explozia din anii ’90, când volumele atingeau 500.000 hl, își amintește Daniel Bulliat, vicepreședintele Organismului de apărare și gestiune Beaujolais/Beaujolais village (format din producătorii din regiune). Dar a intervenit și criza, plus o anumită degradare a imaginii vinurilor de acest tip, astfel încât consumul a devenit mai curând unul de tip evenimențial și, implicit, mai limitat. Dar, precizează Bulliat, căderea producției a luat sfârșit și, de trei ani încoace, s-a ajuns la o „bună stabilitate”.

Franța rămâne principala piață pentru Beaujolais Nouveau, dar aproximativ 40% din producție este destinată exportului, cele mai mari cantități îndreptându-se către Japonia, Statele Unite și Germania.

„Vin Nouveau” („Novello”, pentru varianta italiană) este obținut printr-o tehnologie specială, denumită macerație carbonică. Se recomandă să fie consumat până în primăvara anului viitor. În România, vin de acest tip produce Vinarte (Floare de Toamnă).

S-ar putea să vă intereseze și:

Anul trecut s-a băut vin bun românesc cu până la 20% mai mult Chateau Lafite, în curând „made in China” A apărut sticla de vin din hârtie! Producția de vinProducția de vin va fi mai mică anul acesta cu 30% față de 2011

  • Beaujolais, Franta, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved