De la Tokio la Paris și de la New York la Moscova, sute de mii de oameni destupă, începând de astăzi, sticlele de Beaujolais Nouveau, faimosul „vin nouveau” francez care împlinește anul acesta, în mod oficial, 60 de ani.
Într-adevăr, în 1951 a fost promulgat decretul care autorizează comercializarea acestui tip de vinuri în noiembrie, adică mai devreme cu o lună față de vinurile (să le spunem) normale. Și, începând cu anul 1985, s-a stabilit, pentru Beaujolais Nouveau, că ziua oficială de lansare este cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie.
Anul acesta, volumele se situează între 280.000 și 300.000 de hectolitri, reprezentând aproximativ 30% din producția totală a podgoriei, a declarat, pentru AFP, Dominique Capart, președintele lui Inter Beaujolais (organismul care grupează producătorii și distribuitorii).
O producție destul de mică, dacă e să facem o comparație cu explozia din anii ’90, când volumele atingeau 500.000 hl, își amintește Daniel Bulliat, vicepreședintele Organismului de apărare și gestiune Beaujolais/Beaujolais village (format din producătorii din regiune). Dar a intervenit și criza, plus o anumită degradare a imaginii vinurilor de acest tip, astfel încât consumul a devenit mai curând unul de tip evenimențial și, implicit, mai limitat. Dar, precizează Bulliat, căderea producției a luat sfârșit și, de trei ani încoace, s-a ajuns la o „bună stabilitate”.
Franța rămâne principala piață pentru Beaujolais Nouveau, dar aproximativ 40% din producție este destinată exportului, cele mai mari cantități îndreptându-se către Japonia, Statele Unite și Germania.
„Vin Nouveau” („Novello”, pentru varianta italiană) este obținut printr-o tehnologie specială, denumită macerație carbonică. Se recomandă să fie consumat până în primăvara anului viitor. În România, vin de acest tip produce Vinarte (Floare de Toamnă).