Nov 19, 2010 costachel Băuturi, Vinuri 5
Organizat de Good Point si vinul.ro, Turnirul vinurilor romanesti 2010 a strans aseara in “pravalia” lui Razvan Avram vreo 60 de pofticiosi, dornici sa participe la o degustare de exceptie, fiindca, dupa cum bine sublinia si inginerul Viorel Ralea, rare sunt evenimentele unde poti sa gusti vinurile din acelasi soi ale unor producatori diferiti.
Un singur lucru vreau sa va mai spun in introducere: toate vinurile de aseara au fost excelente, pe toate (ma rog, exista o exceptie, ajungem si acolo) vi le recomand cu caldura. A fost un intrecere intre campioni, asa ca micile “defecte” pe care le voi semnala la unul sau la altul poate ca nu le-as fi luat in seama in conditii normale, adica in absenta unei competitii atat de acerbe.
Feteasca Neagra Livia, 2009, Crama Garboiu
A avut “ghinionul” de a fi primul vin din degustare, dar asta nu inseamna ca n-a fost apreciat asa cum se cuvine. Prune, cirese negre, alcoolul foarte bine integrat, taninii nu-si iau nasul la purtare. Tare as vrea sa gust vinul asta peste cativa ani, pentru ca deocamdata pare cam crud.
Feteasca Neagra Caloian, 2008, Crama Oprisor
Un nas oleaca mai reusit (desi alcoolul isi scoate nitel capul), un corp mai zdravan, un postgust ceva mai lung si mai placut. Totusi (parere strict personala), taninii isi fac prea mult de cap si cam astupa multe din bucuriile acestui vin.
Feteasca Neagra La Putere, 2009, Cramele Recas
Un nas foarte frumos, chiar cu nitica piele, toate fructele rosii posibile minus (pacat!) cirese negre. Un corp zdravan (cu zmeura, coacaze, cam pe-aici), cu tanini cam impetuosi. Postgust mediu, dar placut. Din pacate, nu prea e Feteasca Neagra, dar altminteri e un vin rosu bun.
Feteasca Neagra Origini, 2007, Crama Budureasca
Un singur regret la vinul asta: pacat ca n-a fost decantat inainte, probabil ar fi fost si mai bun. Altminteri, o Feteasca Neagra asa cum cred eu ca ar trebui sa fie.
Feteasca Neagra, 2008, Prince Stirbey
O mare surpriza, mai ales ca habar n-aveam ca exista (si am inteles, din discutii, ca nu eram singurul, plus ca nici pe site-ul lor nu e mentionat). Un buchet minunat, cu de toate, un corp superb, fara tanini enervanti, un postgust lung si bun, ce mai, un vin grozav! Am sa-l propun pe Oliver Bauer la titlul (inexistent, fireste) de cel mai roman dintre vinificatori, ca prea ne intelege bine vinurile!
Feteasca Neagra Crai Nou, 2008, Domeniile Viticole Franco-Romane
Alta revelatie! Stiam vinul asta din versiunea vrac, dar imbuteliat e alta mancare de peste. Cea mai Feteasca Neagra dintre toate, suava, usoara, cu tanini (of!) deloc enervanti si un postgust lung si minunat, cu toate ciresele negre pe care mi le doresc cand visez la o Feteasca Neagra.
Si, in final, un mic regret. Tare as fi vrut ca in competitie sa fie si Feteasca Neagra Ancestral de la Basilescu, ca prea mi-a placut cand am gustat-o. Asa ca nu pot decat sa ma intreb: de ce Dumnezeu te mai chinui sa faci vinuri bune, cand ai o distributie de doi lei?
Tamaioasa Romaneasca Origini, 2007, Crama Budureasca
“Delicata” e primul cuvant care-mi vine in minte cand ma gandesc la vinul asta. Nu e deloc agresiva, precum multe din porcariile vandute sub numele asta, un balans zahar-aciditate bun, un postgust placut si destul de lung.
Tamaioasa Romaneasca Dulce, 2008, Prince Stirbey
O bausem pana acum doar pe cea seaca, si ma impresionase tare placut in versiunea respectiva. Cea de aseara e si ea memorabila, e la fel de placut parfumata (inclusiv un strop de busuioc), cu un corp destul de hotarat pentru categoria ei, un raport optim intre zahar si aciditate, basca un postgust tare bun.
Tamaioasa Romaneasca Sherpium, 2009, Crama Oprisor
Marea dezamagire a serii. Mai ales ca o mai gustasem, acum vreo doua luni, si minus prezentarea (scuzati!) cam stupida, mare lucru nu as fi avut ce sa-i reprosez, vinul era chiar bun. Nu stiu care-i cauza, dar aseara am gasit in pahar o licoare cu miros greu, cu gust de caramel si cu un postgust lung (din pacate), acru si amar. Ghinion.
Tamaioasa Romaneasca Chateau Pietro, 2000, Domeniile Viticole Franco-Romane
Mai intai, o precizare: vinul asta are deja zece anisori, adica e dintr-o alta categorie decat vinurile despre care am povestit pana acum. Am inteles ca fusese facut pentru piata franceza, n-a mers si s-a intors acasa (“refuzat la export”, cum s-ar fi zis acum 20 de ani si mai bine). Nu pot decat sa le multumesc frantujilor, fiindca ne-au lasat un vin absolut minunat, care la aproximativ 30 de lei sticla de 500 ml (doar atat am inteles ca ar costa) mai e si o afacere absolut excelenta. N-am alt termen de comparatie decat Tamaioasa Romaneasca de colectie de la Cotnari, pe care vinul de la DVFR o cam bate. Daca o gasiti pe raft, nu ezitati!
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Cred ca la capitolul regrete pentru absenta ar mai trebui mentionata si Purpura Valahica de la Davino. Feteasca Neagra de la Stirbey e disponibila de prin iulie.
Draga Marius, daca cei de la Basilescu n-au regrete (trebuie sa stii ca au fost invitati) nu vad de ce ai avea tu…
Corect 😀
Tias recomanda si Floareas Soarelui Feteasca Neagra si Prahova Valley Tamaioasa Romaneasca, ambele de la Cramele Halewood si pe care le poti achizitiona si online
Ti-as* imi cer scuze… graba