• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

6 x Feteasca Neagra, 4 x Tamaioasa Romaneasca

Nov 19, 2010 costachel Băuturi, Vinuri 5


Cele zece vinuri degustate

Organizat de Good Point si vinul.ro, Turnirul vinurilor romanesti 2010 a strans aseara in “pravalia” lui Razvan Avram vreo 60 de pofticiosi, dornici sa participe la o degustare de exceptie, fiindca, dupa cum bine sublinia si inginerul Viorel Ralea, rare sunt evenimentele unde poti sa gusti vinurile din acelasi soi ale unor producatori diferiti.
Un singur lucru vreau sa va mai spun in introducere: toate vinurile de aseara au fost excelente, pe toate (ma rog, exista o exceptie, ajungem si acolo) vi le recomand cu caldura. A fost un intrecere intre campioni, asa ca micile “defecte” pe care le voi semnala la unul sau la altul poate ca nu le-as fi luat in seama in conditii normale, adica in absenta unei competitii atat de acerbe.

Radu Rizea si Razvan Avram

Mai intai, Feteasca

Feteasca Neagra Livia, 2009, Crama Garboiu
A avut “ghinionul” de a fi primul vin din degustare, dar asta nu inseamna ca n-a fost apreciat asa cum se cuvine. Prune, cirese negre, alcoolul foarte bine integrat, taninii nu-si iau nasul la purtare. Tare as vrea sa gust vinul asta peste cativa ani, pentru ca deocamdata pare cam crud.

Feteasca Neagra Caloian, 2008, Crama Oprisor
Un nas oleaca mai reusit (desi alcoolul isi scoate nitel capul), un corp mai zdravan, un postgust ceva mai lung si mai placut. Totusi (parere strict personala), taninii isi fac prea mult de cap si cam astupa multe din bucuriile acestui vin.

Feteasca Neagra La Putere, 2009, Cramele Recas
Un nas foarte frumos, chiar cu nitica piele, toate fructele rosii posibile minus (pacat!) cirese negre. Un corp zdravan (cu zmeura, coacaze, cam pe-aici), cu tanini cam impetuosi. Postgust mediu, dar placut. Din pacate, nu prea e Feteasca Neagra, dar altminteri e un vin rosu bun.

Feteasca Neagra Origini, 2007, Crama Budureasca
Un singur regret la vinul asta: pacat ca n-a fost decantat inainte, probabil ar fi fost si mai bun. Altminteri, o Feteasca Neagra asa cum cred eu ca ar trebui sa fie.

Feteasca Neagra, 2008, Prince Stirbey
O mare surpriza, mai ales ca habar n-aveam ca exista (si am inteles, din discutii, ca nu eram singurul, plus ca nici pe site-ul lor nu e mentionat). Un buchet minunat, cu de toate, un corp superb, fara tanini enervanti, un postgust lung si bun, ce mai, un vin grozav! Am sa-l propun pe Oliver Bauer la titlul (inexistent, fireste) de cel mai roman dintre vinificatori, ca prea ne intelege bine vinurile!

Feteasca Neagra Crai Nou, 2008, Domeniile Viticole Franco-Romane
Alta revelatie! Stiam vinul asta din versiunea vrac, dar imbuteliat e alta mancare de peste. Cea mai Feteasca Neagra dintre toate, suava, usoara, cu tanini (of!) deloc enervanti si un postgust lung si minunat, cu toate ciresele negre pe care mi le doresc cand visez la o Feteasca Neagra.

Si, in final, un mic regret. Tare as fi vrut ca in competitie sa fie si Feteasca Neagra Ancestral de la Basilescu, ca prea mi-a placut cand am gustat-o. Asa ca nu pot decat sa ma intreb: de ce Dumnezeu te mai chinui sa faci vinuri bune, cand ai o distributie de doi lei?

Inginerul Viorel Ralea

A urmat Tamaioasa

Tamaioasa Romaneasca Origini, 2007, Crama Budureasca
“Delicata” e primul cuvant care-mi vine in minte cand ma gandesc la vinul asta. Nu e deloc agresiva, precum multe din porcariile vandute sub numele asta, un balans zahar-aciditate bun, un postgust placut si destul de lung.

Tamaioasa Romaneasca Dulce, 2008, Prince Stirbey
O bausem pana acum doar pe cea seaca, si ma impresionase tare placut in versiunea respectiva. Cea de aseara e si ea memorabila, e la fel de placut parfumata (inclusiv un strop de busuioc), cu un corp destul de hotarat pentru categoria ei, un raport optim intre zahar si aciditate, basca un postgust tare bun.

Tamaioasa Romaneasca Sherpium, 2009, Crama Oprisor
Marea dezamagire a serii. Mai ales ca o mai gustasem, acum vreo doua luni, si minus prezentarea (scuzati!) cam stupida, mare lucru nu as fi avut ce sa-i reprosez, vinul era chiar bun. Nu stiu care-i cauza, dar aseara am gasit in pahar o licoare cu miros greu, cu gust de caramel si cu un postgust lung (din pacate), acru si amar. Ghinion.

Tamaioasa Romaneasca Chateau Pietro, 2000, Domeniile Viticole Franco-Romane
Mai intai, o precizare: vinul asta are deja zece anisori, adica e dintr-o alta categorie decat vinurile despre care am povestit pana acum. Am inteles ca fusese facut pentru piata franceza, n-a mers si s-a intors acasa (“refuzat la export”, cum s-ar fi zis acum 20 de ani si mai bine). Nu pot decat sa le multumesc frantujilor, fiindca ne-au lasat un vin absolut minunat, care la aproximativ 30 de lei sticla de 500 ml (doar atat am inteles ca ar costa) mai e si o afacere absolut excelenta. N-am alt termen de comparatie decat Tamaioasa Romaneasca de colectie de la Cotnari, pe care vinul de la DVFR o cam bate. Daca o gasiti pe raft, nu ezitati!

S-ar putea să vă intereseze și:

Fetească Neagră 2009, Domeniile Viticole Franco-Române Arezan Fetească Neagră Roze M1 Crama Atelier 2012Arezan Fetească Neagră Roze M1 Crama Atelier 2012 Feteasca Neagră Terra Romana, recomandată de La Revue du Vin de France Vinuri rosii BudureascaAproape 8 vinuri de la Budureasca

  • Budureasca, degustari, DVFR, Feteasca Neagra, Girboiu, Oprisor, Razvan Avram, Recas, Stirbey, Tamaioasa Romaneasca, vin

5 thoughts on “6 x Feteasca Neagra, 4 x Tamaioasa Romaneasca”

  1. Marcel Simota 20/11/2010 at 21:22

    Cred ca la capitolul regrete pentru absenta ar mai trebui mentionata si Purpura Valahica de la Davino. Feteasca Neagra de la Stirbey e disponibila de prin iulie.

    Reply ↓
  2. Paharnicul 21/11/2010 at 00:24

    Draga Marius, daca cei de la Basilescu n-au regrete (trebuie sa stii ca au fost invitati) nu vad de ce ai avea tu…

    Reply ↓
    1. Costachel 21/11/2010 at 07:25

      Corect 😀

      Reply ↓
  3. Marian 25/04/2014 at 13:50

    Tias recomanda si Floareas Soarelui Feteasca Neagra si Prahova Valley Tamaioasa Romaneasca, ambele de la Cramele Halewood si pe care le poti achizitiona si online

    Reply ↓
    1. Marian 25/04/2014 at 13:51

      Ti-as* imi cer scuze… graba

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved